dinsdag 20 november 2012

Georgiev

Door Tjalling van den Bosch

Wereldrecord


Zaterdag 17 november 2012 was voor stichting Aanzet een grote dag. Na een mislukte poging om het wereldrecord kloksimultaan te verbreken (Ndjofang 2010) mocht Georgiev het deze dag proberen.

 Veni, vidi, vici . . . . .

Alexander Sergejevitsj Georgiev werd geboren op 17 juli 1975 in (volgens de Russische gegevens) Pyatilipy, Novograd Oblast, volgens de site van stichting Aanzet in het voormalige Leningrad, thans (weer) St. Petersburg.Georgiev is de huidige wereldkampioen in onze sport, een titel die hij vorig jaar voor de zesde maal voor zich opeiste in Emmeloord/Urk. Dit evenement werd ook al georganiseerd door stichting Aanzet. Wat de mannen achter deze rechtspersoon zonder winstoogmerk oppakken doen ze met een zekere flair en allure welke mijns inziens ongekend is voor de damwereld.
Zoals een ieder nu wel zal weten slaagde Georgiev met vlag en wimpel voor dit 'examen' met ruim 80% (waar 70% voldoende was geweest), tegen 42 tegenstanders haalde hij 68 punten.

Schrijver dezes was één van die deelnemers die de wereldkampioen een punt ontfutselde. Nadat ik had meegedaan aan de poging van Ndjofang in 2010 dacht ik dat onder normale omstandigheden een verbetering van dit record er niet in zat. "Fysiek onmogelijk" oreerde ik, wat had ik het mis, alhoewel ik in het begin alle gelijk van de wereld leek te hebben. Rustig en beheerst gleed Georgiev langs de borden, een 'rondje' duurde ruim 8 minuten. "Veel te langzaam" liet ik mijn buurmannen weten en dat was eigenlijk ook zo.

Na 2 uur en 45 minuten kreeg de Rus echter een 'wake-up call' door tegen Jacob Poortinga (in een gewonnenpositie ?!?) na 38 zetten 'door de klok te gaan'. Georgiev schrok hiervan en in het volgende rondje ging hij eens op de klokken letten en besloot toen om van taktiek te veranderen.
Hij begon remises voor te stellen in partijen waar hij (tot dan) weinig had bereikt, onder andere tegen de schrijver dezes.Vrijwel alle tegenstanders namen dit aanbod aan en zodoende slonk het aantal borden en kon de wereldkampioen het tempo opvoeren. Nadat hij veel partijen in zijn voordeel had beslecht en nadat hij de 50 zetten in de twee uur had afgewerkt kreeg hij de ruimte (en tijd) om de overgeblevenen het leven zuur te maken, met als resultaat de gewenste uitslag.

Eigenlijk verloor Georgiev niet één partij, tweemaal verloor hij op de klok en verder moest hij 12 remises accepteren, maar geen van de deelnemers kon hem op een combinatie 'trakteren' of hem strategisch overspelen, voorwaar een unieke prestatie.

U hebt het allemaal 'live' kunnen volgen dankzij de inspanningen van Hendrik Veenstra, Piet Bouma en Geb Kos, die het IT-hart waren van dit hele gebeuren, want stichting Aanzet wil niet alleen organiseren maar ook graag de 'nieuwe ontwikkelingen' een kans geven ! Via Toernooibase kunt u in alle rust de partijen nog eens naspelen, vooral Georgiev's overwinning op Tjipke Smedinga (met een offer die hij naar eigen zeggen van Alexander Baljakin had afgekeken) was er één die gezien mag worden. Ik zat naast Richard Koot en na een grote afwikkeling bouwde Koot een degelijke stand op.
"Alleen schijf 6 er nog even bijtrekken" zal de Drachtster onderwijzer hebben gedacht, dus 6-11 en 11-17 en ja dat kon niet (!) want de wereldkampioen had, ondanks dat hij telkens maar een paar seconden bij het bord vertoefde, handig een damcombinatie in de stelling gevlochten.

Wit: A. Georgiev
Zw.: R. Koot

Na het gespeelde 6-11-17? volgde 1.28-23 18x29 2.36-31 26x28 en 3.38-33 met dam op 2.








Stichting Aanzet duizendmaal dank voor dit fantastische evenement en voor de (28) mannen en
vrouwen die in het stof beten una salus victis nullam sperare salutem . . . .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten