donderdag 14 maart 2013

Dammen en alcohol.....



Door Tjalling van den Bosch

Binnen onze edele damsport zijn er altijd personen geweest waarvoor alcohol op den duur een probleem werd. Het grootste gedeelte van de dammers komen reeds op een pré-puberale leeftijd in aanraking met het spel der 100 ruiten, dus dan speelt de alcohol, normaal gesproken, nog geen rol. Maar ja, als je dan éénmaal in de puberteit terecht komt, dan is het natuurlijk 'stoer' om juist dát uit te proberen. De overgrote meerderheid blijft echter, op latere leeftijd, verstandig omgaan met dit 'geestverruimende vocht', zo nu en dan een alcoholische versnapering, zelfs het zo nu en dan eens 'te diep in het glaasje kijken', is dan ook geen reden om het gebruik hiervan als een probleem te zien.

Voor een enkeling echter wordt het door de jaren heen wel een probleem. Vaak leeft men een 'iets teruggetrokken' bestaan, nog wel bevriend met het dambord, maar gaandeweg raakt men steeds meer verslingerd aan de drank. Nu is het echter niet zo dat men in de damsport hiermee te koop loopt, er wordt(binnenskamers) wel schande over gesproken maar veel verder dan dat komt het niet.

Hoe anders is het bij onze schaakbroeders. Ik heb het idee voor dit stukje opgedaan na het lezen van het boek 'Mijn Schaken' van Hans Ree (van harte aanbevolen trouwens). Ree begint het hoofdstuk 'alcohol' als volgt: De Chinese dichter Li Bai schreef in de achtste eeuw dat alleen de namen van grote drinkers zullen voortleven, en daarmee heeft hij veel liefhebbers van Chinese poëzie de verkeerde weg gewezen. De schaakwereldkampioenen Alexander Aljechin en Michail Tal waren grote drinkers en hun namen leven inderdaad voort, maar de meeste wereldkampioenen waren matige drinkers, die langer leefden en schaakten dan die twee grote drinkers. Een groot schaker willen worden en dan maar beginnen met een groot drinker zijn, dat is in ieder geval niet de goede manier.

Op aanraden van Ree heb ik eens 'chess + alcohol' gegoogled (zo schijn je dit te moeten schrijven !?) en dan kom je tot maar liefst 2.000.000 verwijzingen !! Soms prachtige en vooral humorvolle verhalen, maar natuurlijk niet allemaal even liederlijk, op Canada's populairste schaaksite 'Spragget on Chess' wordt zelfs gesteld: In the chessworld alcoholism is a big problem !

Ik vind het opvallend dat wij, in de damwereld, zo weinig over het overmatig gebruik van alcohol 'naar buiten brengen', terwijl schakers er totaal 'geen doekjes om winden'. De verhalen, die schakers dan ook aan het papier toe vertrouwen, zijn legio, drankexcessen tijdens schaaktoernooien, wereldkampioenen die men letterlijk naar bed moet sjouwen etc. (Aljechin speelde vals, hij had altijd een extra stuk in zijn kraag !). Bij het dammen kom je soms in een clubblad nog wel eens een hilarisch verhaaltje tegen over de gevolgen van drankmisbruik, maar in boeken of op internet vind je dus helemaal niets en toch . . .

Is alcohol slecht voor de mens (?), nee absoluut niet, ik drink, zo nu en dan, zelf graag een  glaasje (en ook nog wel een paar meer), maar als je dagelijks, matig of overvloedig, alcohol gebruikt, ja dan weet je zeker dat je geest gaat vertroebelen en dat je uiteindelijk jezelf  vreselijk tegenkomt in je hersenspinsels naar een beter leven . . .
Is alcohol slecht voor de mensheid (?), oh nee absoluut niet, want er overlijden weliswaar jaarlijks zo'n 1.000 mensen, in Nederland, aan de gevolgen van alcohol, maar er komen er ook zo'n 2.000 mensen BIJ door de gevolgen van alcohol . . .
Proost, geniet maar drink met mate . . .

Post Scriptum: Natuurlijk heb ik ook 'dammen + alcohol' gegoogled, maar dan kom je niet veel verder dan "proberen het dagelijks gebruik van alcohol in te dammen" !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten