donderdag 23 mei 2013

Internetdamclubs....

Door Tjalling van den Bosch

Zoals ik in een eerder artikel ('boer zoekt vrouw' december 2012) al eens heb aangegeven dam ik zo nu en dan een partijtje op www.playdraughts.com, zeg maar op een internetdamclub (mooi scrabblewoord trouwens, of wordfeud !?). Een site gemaakt "door dammers voor dammers" schreef ik toen en de site wordt van harte aanbevolen door de K.N.D.B.

Een andere site waarop je online kunt dammen is PlayOK, dat eerder Kurnik werd genoemd, Kurnik is trouwens van Poolse origine en betekent (in die taal) kippenhok. De maker van deze site is een zekere Marek Futrega en inderdaad dat is een Pool. In eerste instantie was de site alleen beschikbaar voor het Poolse internet, maar sinds 2005 is het voor iedereen, wereldwijd, toegankelijk. Het is niet alleen een internetdamclub, welnee je kunt er meer dan 30 bord- en kaartspelen op vinden, alhoewel sommige spellen nauwelijks worden bezocht. Waar men vroeger café's en dergelijke moest bezoeken om te dammen, schaken of kaarten kun je tegenwoordig van achter je computer je tegenstanders 'opzoeken'.

Alhoewel ik persoonlijk nog regelmatig een café opzoek om dat te doen (in mijn geval café 't Houtsje in Heerenveen dat meer bekendheid geniet als 'schaatscafé' maar waar ook nog regelmatig het bord of de kaarten op tafel komen, maar dit geheel terzijde natuurlijk) ben ik zo nu en dan dus 'aanwezig' op de bovengenoemde sites. Op PlayOK dam ik eigenlijk niet meer, tenminste niet op de 100 ruiten, wel nog, zo nu en dan, op de 64 velden, maar ik ben op die site meer in de weer met backgammon, schaken of hartenjagen. Overigens kon je er in eerste instantie ook op scrabbelen, maar Cronix, het bedrijf met de rechten op internet-versies van dat spel, dreigde met juridische stappen en toen heeft men er uiteindelijk maar vanaf gezien.

Op de internetdamclub van PlayOK kom je veel dammers tegen die al ongelooflijk veel partijen hebben gespeeld. Doab bijvoorbeeld (ja, de meesten gebruiken schuilnamen, slechts een enkeling durft zijn eigen naam bekend te maken) heeft al zo'n 35.000 (!) partijen gespeeld. Doab heeft zich via de Franstalige site ingelogd, maar dit wil niet zeggen dat het een Fransman betreft, want je kunt je in elke taal laten registreren, wat sommige Nederlanders doen, bijvoorbeeld via de Poolse taal, om het idee bij de tegenstanders te wekken dat ze met een 'domme Pool' van doen hebben in plaats van een 'getructe Nederlander'. Je krijgt namelijk, als je genoeg partijen hebt gespeeld, een rating en daar gaan sommigen prat op !

Een bekend verhaal is dat van een Nederlander die zichzelf onder twee verschillende namen had ingelogd en die dan (hoe weet ik niet) tegen zichzelf speelde en zodoende met één 'speler' een heel hoge rating verwierf !?! Zo is er ook iemand die zich via de Nederlandse site in heeft gelogd onder de naam 'Losseni'. Deze persoon speelt bijna alleen maar partijtjes van 1 minuut per persoon en heeft schijnbaar een dusdanig snelle computer dat hij vrijwel iedereen door de klok jaagt, gewoon alle schijven gaan weggeven, dan haalt je tegenstander de tijdslimiet niet ! Hij heeft thans bijna 85.000 'partijen' op zijn naam staan en zijn rating is huizenhoog. Het is maar waar je gelukkig van wordt, want je blijft wel anoniem natuurlijk . . .

 Dat deze 'schijn-rating' voor mensen belangrijk is toont ook het volgende verhaal. Tijdens een N.K. sprak Auke Scholma met een voormalig clubgenoot die hij lang niet had gezien, dus stelde 'Baflo-Bill' hem de vraag "dam je nog weleens ?" "Alleen op Kurnik" was het antwoord, "oh ja, en wat is dan je schuilnaam" was de volgende vraag, en na een korte aarzeling kwam het antwoord "Bouvier" en laat dat nu net de schuilnaam zijn van een andere grootmeester (natuurlijk met een hoge rating) ! Auke deed er maar het zwijgen toe !  

Toch vind ik dergelijke internetdamclubs niet onaardig, je kunt spelen tegen grootmeesters, maar ook tegen gewone huis-, tuin- en keukendammers. "Zo moet je niet dammen" vinden velen, en ik vind dat eigenlijk ook wel. Je damt thuis, of in een café, op een echte club of in een toernooi, waar je mensen van vlees en bloed treft in plaats van digitale pseudoniemen op een scherm. Maar er zijn ook mensen voor wie het online-spelen een uitkomst is. Als je ziek te bedde ligt kan je je op die manier goed vermaken en voor mensen die aan
huis gekluisterd zijn (denk aan gehandicapten en oude-van-dagen die slecht ter been zijn) is het vaak een uitkomst. De toekomst zal uitwijzen of de damsport baat zal hebben bij dergelijke 'clubs', je weet immers
helemaal niet wat de toekomst voor ons dammen in petto heeft en soms ontstaat uit niets iets ! Het ontstaan van onze planeet is zo'n bijvoorbeeld, althans volgens wetenschappers:

In den beginne was er niets en toen ontplofte dat ook nog  ! ? !

Uit het boek 'damrubrieken Andreas Kuyken' samengesteld door Tjeerd Harmsma komt onderstaand
diagram:

Wit: Ferdi Okrogelnik
Zwart: Johan Bastiaannet


Johan Bastiaannet (in het boek door Kuyken steevast aangeduid als Baba Sti !?!) heeft net 20-25  geproduceerd en toen ontplofte ook dit  . . . 22-17, 28-23, 32-28, 38-32, 32-27, 37x30 ! en 43x01

Geen opmerkingen:

Een reactie posten