dinsdag 22 april 2014

Essentie...

Door Tjalling van den Bosch

Ooit sprak voetbaltrainer Louis van Gaal de (nu al) historische woorden: "Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom !" Ik moest aan deze opmerking denken toen ik in de krant las dat bij boekwinkel Polare meer dan 10% van de banen gingen verdwijnen.

Wat wil het geval; Polare nam vorig jaar de tweedehandsboekenketen de Slegte over. Bij de Slegte kocht en verkocht je tweedehandsboeken voor een zacht prijsje; natuurlijk was de winstmarge niet groot, maar door de grote hoeveelheid boeken (en de verkoop hiervan) had de Slegte bestaansrecht. Verdeeld over ons land waren er op een gegeven ogenblik meer dan 30 vestigingen. Kortom de Slegte voorzag in een behoefte; de aan- en verkoop van tweedehandsboeken, dat was de essentie. Nu kwamen de beleidsbepalers van Polare  (na de overname van de Slegte) op het idee om zich meer te gaan toeleggen op de verkoop van nieuwe boeken en de gebruikte boeken werden (vrij snel) weggemoffeld. Ik heb al eens eerder aangegeven dat bijvoorbeeld de '5 meter schaakboeken' in no-time was teruggebracht tot krap 1 meter.

De nieuwe markt (nieuwe boeken verkopen) bleek niet zo'n succes, de concurrentie is groot en de mensen, die bij de Slegte vaste klant waren, gingen nu op zoek naar alternatieven voor hun tweedehandsboeken (de Beschte in Wageningen bijvoorbeeld, van harte aanbevolen)Ik had de beleidsmakers van Polare op voorhand wel kunnen vertellen dat dit zou gaan gebeuren.n Als je namelijk aan de essentie van iets komt dan gaan de mensen (in dit geval: de klanten), die het eigenlijke draagvlak zijn van de zaak, je de rug toekeren.
Uiteindelijk ging Polare dus failliet en wat zeggen de verantwoordelijken (?): "De boekverkoop is een tanende markt, we hebben alles geprobeerd, maar niets hielp". Nee . . . jullie hebben een goedlopende (oké, marginaal maar toch winstgevende) zaak (de Slegte) naar de knoppen geholpen !

Nog zo'n voorbeeld van het spotten met de essentie; de Leeuwarder Courant was een avondkrant.  In eerste instantie had de krant een ouderwets (broadsheet) formaat; toen de beleidsmakers vonden, dat men 'met de tijd mee' moest gaan, werd besloten, dat het formaat terug moest worden gebracht tot een tabloid.
Veel trouwe lezers vonden dat eigenlijk maar niets, maar tot een grote hoeveelheid  opzeggingen kwam het niet, want de essentie (avondkrant) bleef onveranderd. Edoch, halverwege 2013 besloten de beleidsbepalers dat de krant een ochtendkrant moest worden en zo geschiedde . . .  Juist ja, u begrijpt het (mag ik aannemen); de krant is in no-time op sterven na dood. Fusie, ontslagen en adverteerders lopen nu helemaal weg en dus gaat de kwaliteit van de krant achteruit en (dus) ook het aantal abonnees.
Wat er in de bovenstaande voorbeelden gebeurde is dat men: 1. de essentie veranderde en 2. de ingeslagen weg veel concurrentie bevatte. Je kon mijns inziens de afbraak van te voren zien aankomen, of niet dan ? Om met van Gaal te spreken: "Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom !". . .

En dat, beste lezers en lezeressen, zie ik ook met ons edele damspel gebeuren ! Door over te gaan naar 'dammen met minder bedenktijd' kom je aan de essentie en dus . . . Het is net zo affreus als voetballers de bal ontnemen !!! Door het Zwitsers systeem voeg je 'geluk' toe aan het dammen (tegen wie moet je spelen
en haalt diegene in het verdere verloop van het toernooi veel of juist geen punten ?) en dus wordt dammen een gelukspel en dan kom je aan de essentie van onze denksport ! Door het 'sneller dammen' (ook wel 'dammen zonder denken') verwordt het dammen meer een actie/reactie-spel en juist daar is de concurrentie groot (lees: beter). Door de 80'+1' is de nationale clubcompetitie zijn essentie (teamwedstrijd) kwijtgeraakt; het anders zo belangrijke '5de uur' bestaat niet meer en dus gaat de trouwe achterban dit tweewekelijkse spektakel de rug toe keren. Dit seizoen waren het nog slechts enkele, maar men hoeft geen 'ziener' te zijn om te constateren dat de nationale clubcompetitie (uniek in zijn soort) door 80'+1' wordt afgebroken, want de
essentie . . .  ach u begrijpt het nu wel.
Natuurlijk proberen de beleidsbepalers iets te doen aan de achteruitgang, maar de les is: Kom nooit aan de essentie . . . Wat je wel moet doen (?): Promotie, mensen (jeugd en ouderen) opleiden (kennis laten
maken met het spel), scheidsrechters opleiden, clubs aansporen tot promotionele activiteiten; kortom de straat op ! Ik ken alle bezwaren om het niet te doen (de jeugd loopt toch weg als je een jaar of 15 zijn), maar als je niets positiefs onderneemt dan ga je gelaten met de neergang mee, ik vecht liever . . . ook al is het tegen de bierkaai !  De voormalig president van de Verenigde Staten Dwigth D. Eisenhower (en vijfsterrengeneraal) sprak ooit wijze woorden: "met pessimisme is  nog nooit een slag gewonnen . . .". Eigenlijk zit het dammen te wachten op iemand die kan binden en verbinden !  

Als je het bovenstaande tot je laat doordringen is het allemaal misschien wat misantropisch voor ons edele damspel, maar wat dammers wel leuk vinden is bijvoorbeeld dit:

Wit speelt en wint.
Het is een probleem van een zekere Vink (?!); luister naar de oplossing ( 'oh, daar is de humor; luistervink' . . .) : 29-24  (30-35 what else ?)  37-31  (35x22)  27x9  (26x46)  24x2  (4x13)  2x5 . . .
En dit:




Wit speelt en wint, een driedubbel offer, altijd leuk en zeldzaam. Misjtsjanksi is de maker en de oplossing is;  26-21  (17x26)  37-32  (26x28)  29-23 en nu moet zwart toch iets doen aan de dreigende dam dus;  (9 of 10-14)  23x21  (16x27)  33-29  (24x33)  39x6 . . . De oplettende dammer zal nog kunnen tegensputteren, na 29-23 kan zwart ook  (9-13)  spelen, maar dan komt na  23x5  (13-18)  5x21  (16x27)  ook  33-29 ! . . .
Als laatste wil ik u nog even laten genieten van Swizinski:

Als dit een partij zou zijn geweest dan zou je kunnen stellen dat de witte omsingeling niet goed uit de verf is gekomen en ja dan moet je hopen op een combinatie tegen een de massieve zwarte aanval. Nou die komt er:  37-32  (28x46)  33-29  (24x33)  39x8  (13x2)  34-29  (23x34)  44-39  (34x32) 47-41  (46x37)  42x4 . . .
We begonnen dit epistel met Louis van Gaal, daarom lijkt het me onvermijdelijk om dit artikel niet af te sluiten met zijn grootste rivaal. Johan Cruijff reageerde op; 'beleidsmakers met vernieuwingsdrang' als volgt: "Ze doen wat, maar ze weten niet wat . . . "

PS. Het bovenstaande epistel is reeds maanden geleden gemaakt, dus de laatste ontwikkelingen in de diverse voorbeelden zijn buiten beschouwing gebleven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten