dinsdag 27 mei 2014

Jeu de Boules...

Door Tjalling van den Bosch

Ziet u ze wel eens bezig die balletje-gooiers?  Ik kan altijd maar moeilijk mijn fatsoen houden als ik weer zo'n groepje mensen bezig zie; het liefst zou ik in een homerisch gelach uitbarstten. Weet u, beste lezers en lezeressen, eigenlijk wel dat ze helemaal NIET het spelletje Jeu de Boules spelen? Neen, wat ze spelen heet: Petanque . . . !! Die balletje-gooiers weten dus niet eens wat voor 'sport' ze beoefenen!

In de 50-er jaren (van de vorige eeuw) werden de eerste Jeu de Boules-clubs in Nederland al opgericht, maar pas in 1972 richtte men een eigen 'bond' op en die noemden ze: Nederlandse Jeu de Boules Bond (N.J.B.B.) maar dat beoefenen ze dus niet! Zoiets kan een mens toch niet serieus nemen ?!  In 1974 sloten de Nederlandse Jeu de Boulers zich zelfs aan bij de (veiligheidsriemen vast !): Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (F.I.P.J.P.) en nog viel het kwartje niet!

De N.J.B.B. organiseert natuurlijk nationale competities, net als wij dammers dat doen; er is een algemeen kampioenschap en natuurlijk zijn er ook voor de minder begaafden N.K.'s, zoals voor de jeugd, senioren en vrouwen. Ook, net als wij dammers, hebben ze een nationale clubcompetitie (toe maar).

Niet om aan te zien . . .

Natuurlijk zal het Petanque nooit een kijksport worden, gras zien groeien is spannender ! Het enige dat je ziet is een groepje mensen bij een soort zandbak staan en dan gooien ze eerst een klein houten balletje weg.
Vervolgens moeten ze met een onderhandse werptechniek proberen een stalen bal zo dicht mogelijk bij dat houten balletje zien te gooien. Diegene die dat het best doet is winnaar van de ronde; hoeveel rondes ze spelen weet ik niet, maar het schiet niet op. Vlak bij mijn huis is, zo nu en dan, een groepje dorpsgenoten in de weer met de stalen ballen en urenlang zijn ze bezig; nou ja, 'bezig' (?), zo nu en dan gooit er iemand zo'n stalen knikker en de rest staat erbij en kijkt ernaar. Als dat gebeurd is, gooit de volgende niet gelijk; nee er wordt eerst langdurig gedelibereerd over de te volgen 'taktiek' . . .
Het erge is, dat er zo nu en dan een enorm gebrul en gejoel opstijgt uit het stelletje amateurs; je zult net maar even een 'knippertje doen', omdat je toevallig die avond een belangrijke damwedstrijd moet spelen!

Ja, die Jeu de Boulers (eigenlijk moet ik natuurlijk Petanquenezen schrijven?) nemen zichzelf nogal serieus; ze hebben zelfs (houdt u wederom stevig vast !)  een sectie Breedte- en Topsport . . . Niet te geloven; ooit, de laatste tijd, weleens van een Nederlandse wereldkampioen Jeu de Boules gehoord? Overigens dat 'Topsport' moeten we niet al te serieus nemen, dat heeft men in het leven geroepen om in aanmerking te komen voor gelden uit 'de Lotto', althans dat geeft men zelf als reden aan. Men omschrijft zichzelf als pretentieloos als het om internationale contacten gaat; ze zeggen zelfs dat ze geen Olympische erkenning te willen! Gewoon een 'balletje gooien' daar is men voor opgericht en niet voor die andere poespas, althans dat willen ze ons doen geloven. Maar toch hebben ze een heuse werkgroep in het leven geroepen, die zich bezig houdt met de 'toekomst van het Jeu de Boules', maar die schijnt zich vooral met  de 'Breedtesport' bezig te houden!?! Ach, u kent het wel, promotionele activiteiten (het 'staan' op braderieën en dergelijke)
om mensen aan het 'balletje gooien' te krijgen. Op mijn vraag aan een bestuurder of men wel 'in beeld' heeft, van wat er leeft onder de clubs en leden, kreeg ik een antwoord waar het onvolprezen Simplistisch Verbond trots op zou zijn: "Ach meneer, we zijn maar een klein bondje, als ze (clubs/leden) iets 'op hun lever hebben' dan vertellen ze ons dat toch gewoon".

U begrijpt nu waarom het voor mij zo moeilijk is om mijn fatsoen te houden als ik weer zo'n groepje mensen bezig zie; trage en langzame sport zonder enige pretentie en daar zijn ze nog trots op ook! Als u ook eens onbedaarlijk wilt lachen ga dan naar de site (ja, die hebben ze echt !) van  de N.J.B.B., dan kunt u zelf zien dat het allemaal niets voorstelt; ze hebben bijvoorbeeld maar 210 aangesloten clubs en slechts een 18.000 geregistreerde leden, om je dood te lachen . . .

Laten we maar weer snel teruggaan naar onze edele denksport, geniet u van de volgende mogelijkheid uit de partij tussen Hein Meijer (wit) en Anton van Berkel  (N.K. algemeen 2014 - 10de ronde - ):

De witte actie om met schijf 47 de witte voorpost op (27) aan te vallen lijkt een (zeer) goed plan, ik zie niet hoe zwart schijfverlies moet voorkomen, toch speelde Meijer (op de 22ste zet) 34-30 (!??) en verloor uiteindelijk de partij ! Volgens Toernooibase ontdekte Ton Sijbrands (met behulp van Kingsrow) het volgende verloop:  47-41  (18-23)  45-40  (23x32)  33-29  (24x33)  39x37  (19-23)  schijf (23) moet natuurlijk niet op 28 komen, dus 37-32  (13-19)  32x21  (12-18)
21x3 (22-27) !!  31x24  (14-19)  3x5  (19x46)  5x28  (46x45) . . .

Iemand met een Noord-Hollandse tongval schreef op Toernooibase: "sKitterend . . .". Kijk, dit soort hoogstandjes kom je niet tegen bij die balletjegooiers . . .

2 opmerkingen:

  1. Wederom mooi geschreven Tjalling en buitengewoon plezierig om te lezen. Groet Douwe E.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsja, zelfs zij hebben 18.000 en wij minder dan 4.000. Message received, loud and clear. Eigenlijk een wonder dat er nog zoveek geschreven wordt over dammen in kranten en dat we nog subsidie ontvangen met zo'n minibondje.

    BeantwoordenVerwijderen