woensdag 11 maart 2015

Hét excuus...

 Door Tjalling van den Bosch

Wetenschappers aan de universiteit van Göttingen (Duitsland) lijken hét excuus te hebben gevonden waar alle mannen al jaren naar op zoek zijn; volgens de onderzoekers is het namelijk gezond én noodzakelijk voor mannen om: competitief tijd door te brengen met andere mannen.
Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat mensen boodschappen vanaf een beeldscherm slechter tot zich laten doordringen dan vanaf gedrukt papier; vandaar dat schrijver dezes mannen nog een keer wil wijzen op wat er vóór het vetgedrukte in de vorige alinea staat: gezond én noodzakelijk.
In ieder geval, een gezellig avondje 'uit' naar de damclub wordt zo wetenschappelijk verantwoord(!); dat leidden de onderzoekers af na het bestuderen van een groep apen . . . 

Volgens het onderzoek heeft een competitief avondje 'mannen onder  elkaar' een positieve impact op de stressniveaus van mannen; meer  dan wanneer die man in kwestie tijd doorbrengt met zijn partner of familieleden.
Wetenschappers kwamen tot die conclusie na het bestuderen van groepen berberapen, een apensoort die qua sociaal gedrag heel erg op de mens lijkt. (Ja, ja, humoristen, ik weet het; sommige mensen ook qua uiterlijk). Wat bleek . . ? De stresshormonen schoten de hoogte in toen mannetjes (berberapen) zich in de nabijheid van partner of familie bevonden. Wanneer ze in uitsluitend mannelijk gezelschap verkeerden, ontspanden ze zich meer; ondanks dat ze elkaar spelenderwijs uitdaagden (competitief). 

Veiligheid van de groep . . .

"Mannelijke berberapen vormen in het wild sterke sociale banden met andere mannetjes, die erg lijken op vriendschappen bij mensen" verklaart dr. Cristopher Young van de Primate Social Evolution Group aan de universiteit van Göttingen, "net als mensen voelen zij zich veiliger in een groep". Verder merkt dr. Young nog op: "het competitief ontspannen van de mannetjes 'onder elkaar', zorgt ervoor dat zij meer ontspannen zijn dan de vrouwtjes" EN "stressgerelateerde ziektes kwamen   verder enkel voor bij vrouwtjes of bij koppels".

Een avondje 'mannen onder elkaar' op de damclub lijkt dan ook de ideale manier voor mannen om zich te ontspannen.
Dankzij de onderzoekers van de Duitse universiteit hebben wij mannen dus een nieuw wapen in de zoektocht naar nieuwe leden; sorry dames, maar de wetenschap is er niet voor om gewenste conclusies te trekken . . !  Het is zeker niet de bedoeling om vrouwen in dit epistel 'onderuit te halen; mannen kunnen niet zonder vrouwen, al was het alleen maar om de mensheid voor uitsterven te behoeden.
 
Voorvechtster . . .
 
Vrouwen die georganiseerd dammen hebben bij lange na niet zo'n historie als hun mannelijke tegenhangers, maar toch werd het eerste Nationale Kampioenschap voor dames reeds in 1973 gehouden. Eef Nieuwenhuizen was een voorvechtster van het eerste uur. De eerste jaren was de organisatie van het N.K. nog wel eens rommelig: zo kon het gebeuren dat het tweede toernooi slechts 4 deelneemsters had, maar langzamerhand kreeg het damestoernooi meer 'grond onder de voeten'.
Mede door de inspanningen van de Suikerstichting en met name door Wiebe Visser kwam het ook vrij snel tot een eerste dames-WK. Dus kort gezegd, het dammen voor dames als (aparte) discipline is ook al weer  ruim 40 jaar oud!
 
Het Nederlands Kampioenschap Dammen Vrouwen 2015  vindt deze maand plaats te Zoutelande; om precies te zijn van woensdag 11 tot en met dinsdag 17 maart. Voor meer informatie kunt u terecht op de fraaie toernooi-site.
Steun het dammen voor vrouwen en volg het toernooi; dit kan natuurlijk via uw, want de partijen worden dagelijks live de wereld in geslingerd. Veel mooier is het natuurlijk om de dames daadwerkelijk in actie te zien aan de Zeeuwse Riviera; overnachten kan in het gastvrije Beach-hotel, waar het toernooi plaatsvindt en waar de speelsters overnachten. 
 
Het onderstaande diagram laat een stelling zien uit het eerste officiële dameskampioenschap (3de ronde, 8-9-1973): 

Barbara Graas heeft wit en speelt tegen de titel-favoriete Eef Nieuwenhuizen. Zwart heeft net op de 34ste zet  (3-9)  gespeeld en het ging toen als volgt verder: 35.  43-39  (16-21)  36.  38-32  (18-22)  37.  39-33  (13-18)  38.  42-37  (9-13) 39.  35-30  (13-19)  40.  29-24!  (20x27)  41.  37-31  (22x33)  42.  31x2  en Graas maakte het karwei vervolgens bekwaam af.



Hier wil ik het deze keer bij laten; de dames wil ik meegeven dat het een kwestie is van (zoals Barrie Stevens het plagt te zeggen): "vooral doorgaan", en de heren dammers: "het is gezond én noodzakelijk". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten