woensdag 1 april 2015

Geheim

Door Tjalling van den Bosch

Als het geheugen uw penneleur niet in de steek laat dan was het niemand minder dan Maarten van Rossum die het sneldamtoernooi (van aanstaande zaterdag) it Houtsje Flugskowe Internasjionaal " het best bewaarde geheim van de internationale damkalender" noemde. Toch was er nog een 'geheim' waar uw penneleur bij toeval 'tegenaan liep'. Daags na het Zeeuwse uitstapje van schrijver dezes (zaterdag 14 maart jongstleden) vond in België een heuse daminterland (op de 100-velden) plaats tussen België en Spanje, of nauwkeuriger gezegd tussen Vlaanderen en Catalonië. 

We waren erbij aanwezig en we kunnen met een gerust hart stellen dat het een waar damspektakel was. De eerste (van de twee) rondes werd verrassend gewonnen door Spanjaarden (3-5), hetgeen met veel bombarie werd gevierd door de vertegenwoor- 
digers van het Iberisch schiereiland.

Een kloknederlaag in de tweede ronde zorgde ervoor dat de Spanjolen aanzienlijk stiller waren. Deze klap kwamen zij ook niet meer te boven; België won de tweede ronde met 6-2. De scheidsrechter (streng doch rechtvaardig?
"Neen, alleen maar streng") riep vervolgens de Belgen uit tot winnaar met 9-7, hetgeen de Spanjaarden betwistten(!), zoals dat gebruikelijk is in Zuid-Europese landen. De vertegenwoordigers van Catalonië wilden de uitslag als 2-2 vermeld zien en dat de Belgen 'slechts' op bordsaldo als winnaars zouden worden aangewezen. Het leidde tot verhitte debatten, maar de Belgen wensten zich niet 'de (Hollandse) kaas van het brood te laten eten'. 

Eten . . .

Over eten gesproken, het weekendje België was voor schrijver dezes een ware beproeving, want het verblijf bij onze zuiderburen stond vooral in het teken van wat men fraai 'een bourgondische leefstijl' noemt. Het is natuurlijk algemeen bekend dat Belgen ware 'bourgondiërs' zijn, omdat zij graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten. Het zal velen van u niet onbekend zijn dat schrijver dezes zich dit ook gaarne laat aanmeten, hetgeen natuurlijk weer ten koste gaat van het figuur . . . Afijn, na het weekendje België volgde er een weekje 'vasten' en gelukkig (?) is het uiterlijk thans weer in de 'oude staat' hersteld. 
Over de partijen kunnen wij geen verslag doen daar er (voorlopig?) een embargo op rust. Op deze dag (clubwerking noemen de Belgen dit) werd er voor de jeugd en andere belangstellenden een simultaan verzorgd door een bekende Nederlandse dammer.

Jeugd . . .

Nu we toch bij de jeugd zijn aanbeland; dezelfde bekende Nederlandse dammer liet ons een foto zien van de dochter van zijn binnenhuisarchitecte (schijnbaar boeren bekende Nederlandse dammers nog steeds goed). De dochter had met een vriendje een eigen dambord gemaakt en vermaakten zich op geheel eigen wijze met ons edele damspel.
















Al met al is het bovenstaande weer een opmerkelijk relaas geworden, daarom sluiten we dan ook af met verrassende ontknoping:

Dit probleem is gemaakt door B.W. den Hartogh uit Utrecht; wit begint met de lokzet  34-30  en dan behoort zwart er natuurlijk in te trappen  (20-25). Nu gaat het los:  33-29  (25x32)  37x28  (26x39)  47-42  (22x33)  38x9  (13x4)  40-34  (39x30)  35x2.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten