woensdag 10 februari 2016

Opmerkelijk...

Door Tjalling van den Bosch

Het is toch op z'n minst opmerkelijk te noemen dat de Friese damvariant (Frysk spul - oer alles hinne -) zoveel illustere namen uit andere damvarianten weet aan te trekken. Uit 'ons dammen' (Internationaal dammen) gaven in voorgaande jaren grootmeesters als Alexander Georgiev, Alexander Shvartsman, Guntis Valneris (en vele anderen), al eens acte de présence. De wereldkampioen dammen 'op de 64-velden', de Italiaan Michelle Borghetti, was ook al enkele malen deelnemer aan het grote damtoernooi, Frysk spul, te Franeker.  Ook voor de editie van dit jaar heeft Borghetti zich reeds ingeschreven.

Dit jaar (2016) maakt ook iemand uit een andere denksport zijn opwachting; niemand minder dan Vassily Ivanchuk heeft aangegeven mee te willen doen! De Oekraïner (Ivanchuk) wordt door schaakkenners omschreven als "één van de geniaalste schakers ooit"; op dit blog heb ik in augustus 2015 (Chucky . . .) al eens uitgebreid stilgestaan bij deze schaakgrootheid. Op www.alldraughts.com stond ook Jasper Lemmen (op 26 januari) even stil bij de Oekraïner (en het toernooi); zeer lezenswaardig. 

Ivanchuk heeft het schaken op het hoogste niveau vaarwel gezegd. Hij laat zich nu regelmatig zien bij andere denksporten; zo kon men hem afgelopen jaar in actie zien in Heerhugowaard (NK Open) en was hij als secondant aanwezig bij de match Georgiev - Ndjofang, afgelopen najaar in Turkije. De Oekraïner is bevriend met 'onze' wereldkampioen Alexander Georgiev. De laatste deed vorig jaar als wederdienst mee aan Tata Steel Chess in Wijk aan Zee.

Bijzonder . . .

Het is toch bijzonder dat zoveel denksporters graag een uitstapje maken naar de Friese damvariant.
Voor dammers uit ´ons dammen´ is de prijzenpot misschien zeer behoorlijk te noemen, maar voor schakers zijn het natuurlijk peanuts. De omstandigheden voor dammers in Franeker zijn goed, men (in ieder geval de buitenlandse deelnemers) verblijft tijdens het toernooi op een zogenaamd Tallship en daardoor is er in de avonduren veel gezelligheid (kruisbestuiving). Verder zorgt de organisatie voor het nodige vertier, dus dat is allemaal uitstekend te noemen. Ook de plaats van handeling, het prachtige (historische) centrum van Franeker, is misschien ook een goede reden voor de deelnemers van abroad, maar om nou te zeggen dat het dé redenen zijn voor een uitstapje naar het Friese land(?).

Of is alleen het ´eens een kijkje nemen in een andere denksportwereld´ voldoende?  Hoe het ook zij, het belooft op voorhand weer een fantastisch damevenement te worden: het World Championship Frisian Draugths; van 15 tot en met 20 maart te Franeker.
Er zijn diverse toernooien, de Fryslan Open, het Grutmastertoernooi en het Worldchampionship FRYSK! Niet alleen voor de dammers zelf, maar ook voor het publiek is er veel te zien en te ervaren in Franeker, dus komt allen. Thuisblijvers hoeven niet verstoken te blijven van alles wat er zich Franeker gaat afspelen; via Toernooibase Dammen kan men de partijen volgen en er 'lopen'   (net als bij de schakers in Wijk aan Zee) de hele dag (live) camera's 'mee'.

Voor meer informatie verwijs ik u gaarne naar www.frisiandraughts.com en www.frysk.info


FRYSK
www.frysk.info

FRYSK! A new fast way of playing Frisian Draughts.
Download for Android. Other downloads coming soon.
To play on a windows system, first download and install Buestack

Frisian Draughts
www.frisiandraughts.com
In the nothern part of The Netherlands, there is a province with only a language and a culture of its own, but also its own mind sport: Frisian Draughts.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten