woensdag 4 mei 2016

Ten grave...

Door Tjalling van den Bosch

Op nog enkele Nederlandse Kampioenschappen voor de jongste K.N.D.B.-leden na, kunnen we zo langzamerhand het damseizoen 2015/2016 ten grave dragen. Je kunt stellen dat met het damtoernooi in Thailand (van 6 t.e.m. 15 mei) de damzomer van 2016 aanbreekt; aansluitend gevolgd door 'Salou Open' (van 15 t.e.m. 23 mei).
Daarna breekt deze zomer weer het jaarlijkse pandemonium van toernooien en toernooitjes echt los: Praag, Heerhugowaard, Minsk, Nijmegen, Brunssum, om er maar eens een paar te noemen. Kortom, voor iedere dammer wat wils . . .

Een jaar geleden . . .

Vorig jaar ging de titel in Thailand naar de Senegalees Macodou NDaye, terwijl Jan Groenendijk in Salou de macht greep. Praag was voor Laimonis Zalitis (Letland) en Minsk voor de Rus Andrej Kalmakov.
De 'Masters' van Heerhugowaard was voor Alexander Georgiev (Rusland), terwijl de 'Open' (van Heerhugowaard, teven Open NK) naar zijn langenoot Alexey Chizhov ging. Nijmegen ging naar Alexander Bulatov (Wit-Rusland), Jan van Dijk eiste verrassend Brunssum voor zich op en het toernooi in Minsk werd een prooi voor Andrej Kalmakov (Rusland).

Aan bespiegelingen voor dit jaar wagen wij ons niet; sommigen verdedigen hun titel niet, zoals Groenendijk (school) en Chizhov (overgeheveld naar de 'Masters'), terwijl anderen het zeer zwaar krijgen om hun titel te prolongeren, vanwege de verzwaarde concurrentie (Van Dijk - Brunssum).

Zwitsers . . .

Het 'zwitsers systeem' wordt bij deze toernooien vaak gehanteerd en daar is zo nu en dan de nodige kritiek op. De grootste kritiek komt meestal uit de hoek van de topspelers, die 'voor de prijzen gaan'. Vaak zijn de paringen uit de eerste ronden (waar de grootmeesters het vaak opnemen tegen iets minder getalenteerden) van (te) grote invloed op het verdere wedstrijdverloop.
Voor liefhebbers is het echter vaak dé kans om zich eens te meten met een heuse wereldtopper (in welke andere sport krijg je zo'n kans?). "Elke nadeel heb z'n voordeel" om er maar eens een uitspraak van de betreurde Johan Cruijff aan te halen.

Dat het lang niet altijd goed gaat voor een grootmeester tegen een liefhebber, is ook duidelijk; één van de opmerkelijkste partijen ooit, was die tussen voormalig wereldkampioen Anatoli Gantvarg en liefhebber pur sang Klaas Mondria. Wat Gantvarg ook probeerde, Mondria had die dag overal een antwoord op(!); na 64 zetten berustte de grootmeester, uitkomend voor Wit-Rusland (Belarus), in remise.
Mondria had in 2005 een rating van 1.972 en Gantvarg van 2350(!), zoiets geeft een liefhebber toch hoop . . .  Vanwege dit resultaat (toen) moest Mondria het in de volgende ronde opnemen tegen Guntis Valneris; een tweede voormalig wereldkampioen op een rij was voor Mondria net even teveel.

Dus eerwaarde liefhebbers; durf (net als Mondria in 2005) de strijd aan te gaan met de wereldtop. De bewuste partij is te vinden op TurboDambase en (sinds kort) ook op Toernooibase Dammen; van harte aanbevolen.  

Prettige damzomer . . .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten