woensdag 11 januari 2017

Dé Klassieker...

 Door Tjalling van den Bosch                            

In de sport wordt met 'Dé Klassieker' meestal een wedstrijd bedoeld met een grote uitstraling en een lange traditie.Vooral in de voetbalwereld zijn er prachtige voorbeelden van steeds weer terugkerende confrontaties, welke vaak verder reiken dan alleen maar 'het spelletje'.
Zo spreekt men in Schotland over 'The Old Firm', een confrontatie tussen het katholieke Celtic en het protestante Glasgow Rangers. In Duitsland is de 'Kohlenpott-derby', de strijd tussen de twee grootste teams uit het Ruhrgebied (Schalke 04 en Borussia Dortmond), groots en meeslepend. In Italië is de 'Derby dela Madonnina', tussen AC Milan en Internationale Milan, om 'de eer van de stad', welke vaak hevige emoties losmaakt bij de fans.
In Nederland is de term 'Dé Klassieker' vooral gereserveerd voor de altijd beladen voetbalwedstrijd tussen Ajax (uit de hoofdstad Amsterdam) en Feyenoord (uit de economische hoofdstad Rotterdam). 

In Spanje spreekt men van 'El Clásico' en dan betreft het de voetbalwedstrijd tussen de teams van FC Barcelona en Real Madrid; deze confrontatie is altijd extra beladen vanwege de politieke achtergrond. De club uit Barcelona wordt gezien als symbool van het (Catalaans) nationalisme en Real Madrid als symbool van de centrale (Spaanse) overheid.
Tot tweemaal toe bezocht uw penneleur 'El Clásico' (in Barcelona); beide keren was er de verbazing over zoveel passie en emotie! 

Hetgeen alle klassiekers gemeen hebben, is de enorme aandacht vooraf en de grote schare fans die het op de been brengt; kortom een voetbalhappening ('met alles erop en eraan') voor de ware  liefhebbers. Daarom programmeren de organisatoren een dergelijke krachtmeting ook altijd op een tijdstip dat er verder geen wedstrijden plaatsvinden, zodat zoveel mogelijk voetballiefhebbers (wereldwijd) kunnen genieten van voetbal op het hoogste niveau.  

Onttrokken . . . 

Wat betreft 'Dé Klassieker' is er trouwens één overtreffende trap, welke eigenlijk aan het oog van veel Europese sportliefhebbers wordt onttrokken(!); namelijk El Superclásico . . .. Het is al weer ruim 20 jaar geleden dat schrijver dezes drie weken lang in Argentinië vertoefde; het was een mooie tijd, met heerlijke grote en vooral malse stukken vlees . . .! 

Spreek in Argentinië (bijvoorbeeld in de hoofdstad Buenos Aires) een willekeurige voorbijganger op straat aan over voetbal en je hebt een gesprek.
Man en vrouw, arbeider en intellectueel, iedereen vertelt met vuur over hun passie; voetbal is, naast de tango, een nationale obsessie voor de Argentijnen! Er zijn in het zuid-Amerikaanse land twee clubs die reeds decennialang de toon aangeven, namelijk River Plate en Boca Juniors, beide uit de hoofdstad; meestal gaat het landskampioenschap naar één van de twee.
Per seizoen spelen de teams viermaal tegen elkaar en elke keer lopen de emoties(te) hoog op. In de tijd dat uw penneleur in Argentinië verbleef stond de wedstrijd Boca Juniors- River Plate op het programma; het advies was duidelijk: "Ga er niet naar toe"! Dan weet u het wel (dwarse noorderling); er waren nog kaartjes in omloop en dus zat schrijver dezes op zondag 24 april 1994 in Estadio Alberto J. Armando (beter bekend als: La Bombonera, hetgeen Chocoladedoos betekent). Het was volgens de commentaren achteraf een rustige wedstrijd; de thuisploeg won gedecideerd met 3-0 en er vielen in het veld slechts 3 'rode kaarten' EN op de tribune slechts 50 gewonden!! 

Leuk . . . 

"Leuk zo'n verhaaltje over voetbal, maar wat heeft het met dammen te maken?" Nou ja, u weet waarschijnlijk wel, dat dergelijke mijmeringen bij schrijver dezes vaak leiden naar de damwereld. 
Mede door het komen (en vooral) gaan van sponsoren zijn er in de Nederlandse (dam-)clubcompetitie maar weinig clubs die seizoen in en seizoen uit tot de top behoren. De enige club die zich al decennialang handhaaft op het hoogste niveau (de nationale ereklasse) komt uit Huissen en draagt de naam: Damvereniging VBI. 
Eén opponent als jarenlange, constante bedreiging is er niet; de laatste seizoenen zit Hijken DCT de Huissenaren echter regelmatig dwars.Van een echte klassieker mogen we misschien (nog) niet spreken, maar het is de laatste jaren wel dé wedstrijd (op het hoogste niveau), waarin de belangen groot zijn (de beslissing valt) voor het landskampioenschap! Dit seizoen (2016/2017) staat de confrontatie tussen de beide damgrootmachten gepland op 21 januari, tijdens de 9de ronde van de nationale clubcompetitie. 

Wanneer u, beste lezers (m/v), het bovenstaande zorgvuldig tot u door heeft latendringen, dan begrijpt u de teneur waarschijnlijk wel! 
Kan de wedstrijd tussen de teams uit Hijken en Huissen ook worden losgekoppeld?
Met andere woorden, kan de bewuste wedstrijd ook op een andere dag worden verspeeld (dan gelijktijdig met andere wedstrijden?), zodat veel damliefhebbers 'live' kunnen genieten van 'Dé Dam Klassieker' (in wording?)!!
Dat 'live' betekent tegenwoordig lijfelijk aanwezig zijn, dan wel thuis vanachter de computer. Eigenlijk heeft het eerste de voorkeur en als er ooit eens gewonden vallen onder het publiek, misschien krijgt de damsport dan (in de media) wel het predicaat 'volwassen'.
Laten we het onderwerp maar afsluiten, want het heeft er alle schijn van dat  uw penneleur 'weer begint door te slaan' . . ., alhoewel?
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten