donderdag 27 april 2017

Koeien...

 Door Tjalling van den Bosch
                                                       
Vroeger was het totaal onbelangrijk, tegenwoordig is het een fenomeen, waar (stadse) mensen op af komen: 'Koeien voor het eerst in de wei' Men vergaapt zich aan de dartelende, uitzinnige koeien, die na enkele maanden opgehokt te hebben gezeten, in de vroege lente, weer voor het eerst en vol energie de wei in springen! De stram- en stijfheid moeten uit de spieren van de viervoetige melkproducenten; het is een natuurlijke reactie.  

Halverwege hetzelfde jaargetijde (de lente) zie je, wanneer je 'er oog voor hebt', precies hetzelfde bij dammers, wanneer zij het zomer-damseizoen inluiden (dan al? Ja dan al!). Damliefhebbers grijpen eerst 1 januari aan 'om het allemaal beter, dan wel anders, te gaan doen', nadat het de afgelopen maanden toch niet helemaal zo was gelopen als gehoopt. 
Vervolgens is het begin van de damzomer hét punt waarop men een streep zet onder de (traditioneel) tegenvallende resultaten in de wintermaanden. Al dartelend en huppelend begeven damliefhebbers zich binnenkort weer richting Spanje of Thailand om vol energie de damspieren weer soepel te maken. Ook dat is een natuurlijke reactie!

Salou . . . 

Dit jaar is het toernooi aan de Costa Dorada (Gouden Kust) de aftrap van de zomerfestiviteiten; van 21 tot en met 29 mei vindt in Hotel Cala Font te Cap Salou de 20ste editie plaats. Het damtoernooi wordt in dammerskringen simpel weg aangeduid met 'Salou'Opvallend was dat eind december (2016) de deelnemerslijst reeds uitpuilde; het maximum van 140 deelnemers was toen al ruimschoots overschreden! Nadien hebben zich toch nog zo'n 80 dammers opgegeven voor het toernooi; zij staan thans op de reservelijst, klaar om de plaatsen van eventuele 'afzeggers' in te nemen. De organisatie ziet kans om nog 5 borden extra te plaatsen in de speelzaal, waardoor het aantal deelnemers op (maximaal) 150 kan worden gebracht; toch zullen er ongetwijfeld diverse damliefhebbers teleurgesteld moeten worden. 

Thailand . . . 

Van dat soort problemen hebben de organisatoren van het 13de Thailand Open (nog) geen last. Het toernooi in Azië vindt dit jaar voor de 13de maal plaats, en wel van 26 mei tot en met 4 juni
Traditioneel is de plaats van handeling het Jomtien Garden Hotel, te Jomtien (Pattaya).
Veel damliefhebbers verblijven vaak langer in het zuiden van Azië; er worden  dan meestal excursies aan het damtoernooi vast geknoopt, zowel in Thailand, als naar buurlanden Cambodja en Vietnam. 
Voorwaar een prachtige exotische trip. 

Tegenvallend . . . 

Mochten de resultaten van damliefhebbers, in de damzomer, dan toch weer wat (of juist heel erg) tegenvallen, dan is er gelukkig nog een derde punt, waarop men beterschap kan proberen te betrachten, namelijk wanneer het nieuwe damseizoen begint (in de maand september). Traditiegetrouw wordt dan opnieuw al het oude (notatieboekjes, pennen, gelukspoppetjes) weggegooid en nieuw aangeschaft; alles om de damgoden  maar gunstig te stemmen!
Mochten de resultaten dan ook nog niet helemaal 'je dat' zijn, ach, dan dient gelukkig het nieuwe jaar zich al weer bijna aan . . .! 

Veel succes iedereen . . .!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten