zaterdag 24 februari 2018

Uit de lucht...

Door Tjalling van den Bosch

Zoals u ongetwijfeld hebt geconstateerd waren we een paar weken uit de lucht. Was het een winterdepressie of de moeilijk te verteren degradatie van Huizum 1? Geen van beide; het winterweer is juist iets waar uw penneleur naar uit kijkt en de afdaling naar de eerste klasse van de NC (van Huizum 1) was iets dat zich eigenlijk het hele seizoen al aankondigde, dus kwam dat niet meer als een moeilijk te verteren verrassing.

Nee, schrijver dezes was een tijdlang druk met werkzaamheden en ook, zoals u reeds eerder hebt kunnen constateren, is de creativiteit minder dan het weleens is geweest.Tevens was het de afgelopen maanden, qua dammen, ook een drukke tijd in Noord-Nederland, met veel toernooien en andere dam-activiteiten! Laten we deze keer maar eens kijken naar de stand van zaken in de Nederlandse damwereld; we moeten tenslotte weer eens (her-)beginnen!

Beslissingen . . . 

De plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen is in de beslissende fase aangekomen; aanstaande zaterdag (24-2-2018) is de laatste ronde van de halve finale en wordt het duidelijk wie het viertal reeds geplaatsten (Doumesh,Verheul, Timmerman en Van Muijen) gaan vergezellen tijdens de finale in het Zeeuwse Zoutelande (van 19 t.e.m. 24 maart). Denise van Dam en Jacqueline Schouten zijn reeds door en ook Barbara Graas lijkt veilig; voor de laatste (vierde) plek ligt de strijd nog open (spannend!).

Ook de finalisten voor de mannen-editie (van 4 t.e.m. 14 april in het Friese Harlingen) worden aanstaande zaterdag duidelijk; de vier reeds geplaatsten zijn de kampioen van 2017 Van IJzendoorn, alsmede de nummers twee en drie van vorig jaar, respectievelijk Baliakin en Heusden. Roel Boomstra heeft de zogenaamde sponsorplaats van de organisatie (stichting WDF) gekregen; de overige acht moeten uit de halve finales komen. In één groep (van de vier) lijkt het een gelopen koers, maar in de overige groepen zijn er spannende ontknopingen te verwachten.
Op de laatste speeldag van de halve finales (aanstaande zaterdag dus, in Utrecht) valt de definitieve beslissing; een spannende aangelegenheid en zeker een  kijkje waard voor de echte damliefhebbers.

Op zaterdag 3 maart aanstaande vallen er tevens de nodige beslissingen in de diverse klassen van de Nationale Clubcompetitie, wat betreft handhaving, dan wel degradatie (na-competitie).
En valt ook de beslissing over welk team zich een jaar lang Kampioen van Nederland mag noemen! Doordat voormalig kampioen Hijken DCT zich reeds in de eerste ronde van de Ereklasse liet verschalken door WvM Westerhaar (met 9-11), liep het Drentse team het hele seizoen achter de feiten aan. Van Stigt Thans uit Schiedam bleef al zijn partijen winnen en dus kwam het aan op de beslissende 10de ronde (3 februari 2018), toen de twee topteams elkaar ontmoetten. Door een overwinning van zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma (en negen remises!) trok Hijken DCT de stand weer gelijk. Zoals werd verwacht wonnen beide teams in de laatste ronde en dus eindigden zij na 11 ronden gebroederlijk op de eerste plaats.
Op zaterdag 3 maart staat de beslissingswedstrijd gepland; Van Stigt Thans heeft vanwege een beter bordsaldo genoeg aan een gelijkspel.

Eigenlijk is het jammer dat men het beslissende duel heeft geprogrammeerd  op de dag dat er veel andere wedstrijden zijn (na-competitie); daardoor blijven veel liefhebbers verstoken van de mogelijkheid om live aanwezig te zijn (dan wel het volgen via de computer) bij de ontknoping van het Nederlands Kampioenschap voor clubteams. Zou het echt niet mogelijk zijn om de wedstrijd Van Stigt Thans - Hijken DCT te verplaatsen?

Dat was het voor nu; hopelijk vinden we weer genoeg inspiratie om u ook dit jaar van (veel?) dam-leesplezier te voorzien.


1 opmerking: