zaterdag 14 juli 2018

Beste damboek ooit...

Door Rein van der Pal

Het World Draughts Forum is een webpagina waarop een ieder zijn mening kan geven of informatie kan posten over dam gerelateerde zaken en zelfs over onderwerpen die niets met dammen te maken hebben. De site, die eerder onder de naam FMJD-forum in de lucht was, wordt beheert door Alexander Presman. 
Hij ziet het liefst dat men onder de eigen naam inlogt. Posten onder een schuilnaam mag alleen als de echte naam ook bekend is bij de webmaster.
Het aantal onderwerpen op het forum is eindeloos. Van mentale training en het afschaffen van plusjes tot ledenaantallen en artistieke damfoto's en van bewustzijnsfilosofie tot biologie en evolutie, om er slechts een aantal te noemen.
In feite is het één grote dam encyclopedie. 
Zoals je na een half uurtje surfen op het Viva-forum alles komt te weten over de vrouwelijke psyche -meer dan na 30 jaar huwelijk om met de schrijver Robert van Eijden te spreken- zo blijf je via het World Draughts Forum volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuwtjes in de damwereld.
Een van de leukste topics is het beste damboek, dat eenmaal uitgeprint alleen al enkele honderden bladzijden zou beslaan.

Ton Sijbrands, dammer

Iedere dammer van een zeker niveau kan wel een damboek aanwijzen dat van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van zijn of haar dammersloopbaan. In mijn geval is dat het pocketboekje Ton Sijbrands, dammer met als ondertitel Van schuiver tot wereldkampioen.

Schaakjournalist Jules Welling neemt het levensverhaal voor zijn rekening en Ton Sijbrands voorziet de tweehonderd partijen van kort commentaar. Verder bevat dit boek diagrammen en scoretabellen.
Het begint allemaal in 1962 met een partij tegen Ruud Palmer uit het jeugdkampioenschap van Amsterdam. De laatste partij die in dit boek opgenomen is komt uit het Nederlands kampioenschap van 1973, dat door Sijbrands wordt gewonnen. In de tussenliggende periode gebeurt veel, heel veel. Onvergetelijk zijn de heroïsche duels met Harm Wiersma, de strijd tegen de Russen en het wereldkampioenschap 1972 in Hengelo..

In mijn exemplaar zit op tweede bladzijde een sticker met de tekst: Beschikbaar gesteld door de Provinciale Friese Dam Bond wegens het behalen van de 3e plaats in het Aspirantenkampioenschap van Friesland 1977. Iets beters hadden ze voor mij niet kunnen verzinnen. Eindeloos vaak heb ik de partijen nagespeeld en het biografische gedeelte minstens vier keer gelezen. In het voorwoord staat dat het nadrukkelijk geen leerboek is. Toch belette mij dat niet de partijen als een spons in me op te nemen. Deze pocket is me dierbaarder dan welk ander damboek dan ook. Hier begon voor mij de damwereld te leven.

Stand na: 55...43-49!
CVarkevisser - T. Sijbrands NK 1969

Wit vervolgde hier met 56.18-12 en verloor.
De winst die Sijbrands aangeeft na 56.40-34 39x30  57.25x34 21-27 is adembenemend mooi: 58.37-31 26x37  59.18-13 37-42  60.13-09 42-48!  61.09-04 48x25 62.04x31 25-48! 63.31-26 49-43!! 64.26-03 43-25 65.03-12 16-21! 66.03x26 25-03 en wit zit gevangen in het kwadrant 48-25-3-26.


Anekdote

Op de laatste bladzijde van het biografische gedeelte staat nog een aardige anekdote. Toen het manuscript van Ton Sijbrands, dammer klaar was moest er nog een uitgever worden gevonden. Een mooi gebonden exemplaar stond het duo Sijbrands/Welling daarbij voor ogen. Ze maakten een afspraak met de Amsterdamse uitgever Geert van Oorschot en bezochten hem in zijn prachtige grachtenpand. Het werd een onvergetelijke avond. Toen ze aan het eind van de avond licht beneveld weggingen zei uitgever Van Oorschot:"Oh ja, dat boek. Dat heilloze plan moesten jullie maar uit je kop zetten....".

Gelukkig is het boek er toch gekomen en ik beschouw het als het beste damboek ooit. Mochten er evenwel dammers zijn die de Andreiko monografie of de monografie over Henk Smit op nummer één zetten, dan valt daar mee leven...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten