donderdag 24 maart 2016

Bjusterbaarlik...

Door Tjalling van den Bosch

De aanhef verraadt het al, we gaan het hebben over de Friese damvariant, en dan met name over het: International Draughts Event Fryslân Open 2016 te Franeker.
Bjusterbaarlik betekent overigens (in het Nederlands): Opzienbarend.

Opzienbarend was het zeker; alle deelnemers vermaakten zich tijdens de vijfdaagse dammanifestatie in Franeker opperbest. 'Onze' wereldkampioen Alexander Georgiev straalde bijzonder veel plezier uit; vanaf de opening (dinsdagavond 15 maart 2016) tot en met de slotdag (zondag 20 maart) liep hij met een glimlach op zijn gezicht rond (behalve tijdens de partijen natuurlijk, dan was hij zeer geconcentreerd).
Georgiev liet trouwens in een interview met een journalist van het Friesch Dagblad weten dat zijn terugtrekking uit de strijd om de wereldtitel vooral te maken heeft met verzadiging.

Vlakbij . . .

Doordat uw penneleur just down the road (van Franeker) woont en even geen werk had, was hij zeer regelmatig aanwezig bij de dam-happening. Het was opmerkelijk om te zien hoe ontspannen de spelers waren; natuurlijk was men zeer serieus tijdens de partijen, maar na afloop waren de grootmeesters enorm in de weer in de analyse-ruimte met varianten en sub-varianten in het o zo ondoorgrondelijke Frysk spul.
Ze bestookten elkaar met telkens weer verrassende mogelijkheden, die het Friese dammen telkens weer prijs gaf(!); er werd heel veel gelachen en met de hoofden geschud!  Het was met name prachtig om toe zien hoe Georgiev en (bijvoorbeeld) schaakgrootmeester Vassily Ivanchuk in de weer waren na afloop van hun partijen. Het offer trouwens, waarmee Georgiev zijn schaakvriend verraste in hun onderlinge confrontatie, dwong ook bij de Friese specialisten grote waardering af.
De Litouwer Aleksej Domchev speelde in de voorronde 4 van zijn 8 partijen remise; hij werd door de Friezen uitgeroepen tot 'remisekoning', daar een puntendeling in het Fries dammen weinig voorkomt . . .

Avonturen in de avonduren . . .

Ook 's avonds (na afloop van de partijen) vermaakten de spelers zich uitermate best. Men overnachtte op een tallship (de Mare Frisium) en juist dat 'bij elkaar zijn' zorgde voor veel denksport-plezier. Natuurlijk werd er gevarieerd met het Friese dammen en het internationale spel.
De voorlaatste avond werd er ook Maleisisch gedamd(. . . !); het schijnt een hoogtepunt te zijn geweest toen de spelers elkaar gingen bekampen in een geheel nieuwe variant. Men deed telkens één zet 'Fries', vervolgens één zet 'internationaal' en dan één zet 'Maleisisch' . . .
De beste in deze nieuwe spelsoort bleek (volgens overlevering) de Belg Renaud Braye te zijn geweest, die daadwerkelijk in staat was om meerdere zetten 'vooruit' te denken . . .U begrijpt het, er werd heel wat afgelachen in de Mare Frisium.

Verder werden er ook de meest fantastische verhalen verteld en kwam Ivanchuk met een heuse schaak-quiz (?!?) aanzetten.
De eerste vraag die Ivanchuk stelde was: "Wie heeft 5 maal het Oekraïens schaakkampioenschap gewonnen"? Toen het antwoord maar niet kwam, gaf Ivanchuk 5 mogelijkheden, maar nog steeds kwam de oplossing maar niet! Teleurgesteld gaf de Oekraïener toen zelf maar het antwoord (wie het was, is mij ontgaan, nee hij was het zelf niet).
Na nog een paar vragen van Ivanchuk (ook weer zonder antwoord) gaf ik te kennen, dat het allemaal te moeilijke vragen waren! "You give me a chess-question" zei Ivanchuk; "Oké, who is the only Dutch chess-grandmaster who beated Bobby Fisher"? Ivanchuk reageerde meteen met: "Of course, Donner" en ook: "Donner: Always interesting, always wrong".    

Kortom beste mensen; het dammen in Franeker was precies dat, wat dammen moet zijn: Passie tijdens de partijen, daarna plezier . . .

Afsluiting . . .

Het toernooi in Franeker werd, in het bijzijn van veel hoogwaardigheidsbekleders, afgesloten in het (historisch fraaie) stadhuis. De organisatie liet weten dat er volgend jaar weer een toernooi komt en in 2018 wordt het toernooi gekoppeld aan Leeuwarden, dat dat jaar de culturele hoofdstad van Europa is . . .
Overigens betekent dit niet dat het toernooi in 2018 verhuist naar de Friese hoofdstad. Franeker, de oude universiteitsstad, blijft ook de komende jaren graag gastheer van het damtoernooi; zo moeten we het hebben . . .

Voor meer impressies (interviews e.d.) kunt u terecht op www.frisiandraughts.com en voor de uitslagen op Toernooibase Dammen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten