woensdag 16 maart 2016

Communiqué...

Door Tjalling van den Bosch

Numero uno . . . 
Het volgende bericht stond op de site van de internationale dambond (F.M.J.D.)
We hebben het even voor u vertaald:

"De regerend wereldkampioen dammen heeft zich, vanwege de financiële voorwaarden, teruggetrokken uit de match om de wereldtitel; de uitdager verkrijgt nu, zonder te spelen, de titel 'Wereldkampioen Dammen' toegewezen".

Op die manier kwam er een (definitief/voorlopig?) einde aan de regeerperiode van Alexey Chizhov en mocht Alexander Georgiev zich (weer) wereldkampioen noemen. Wat de spelling van beide namen betreft zijn we zo vrij om ons te houden aan Toernooibase Dammen. Het (F.M.J.D.-)communiqué is van oktober 2006; officieel zou de betreffende WK-titel pas op 23 februari 2007 aan Georgiev worden toegekend.

Numero dos . . .
Op 5 maart 2016 verscheen het volgende bericht op de site van de F.M.J.D. (natuurlijk ook weer voor u vertaald):

"Als toernooidirecteur van de F.M.J.D. informeert J. Pawlicki ons, vanuit China, dat de beide wereldkampioenen Alexander Georgiev en Zoja Golubeva niet bereid zijn om hun wereldtitel te verdedigen".
   
Alexander Georgiev
Het is niet de eerste keer dat een 'zittende' wereldkampioen zijn titel zonder te spelen beschikbaar stelt. Het is jammer dat juist 'lang zittende' wereldkampioenen hun 'waterloo' op een dergelijke manier ontlopen.
In het verleden is het ook wel voorgekomen dat een wereldkampioen direct na het verliezen van de titel het dambord en de schijven aan de wilgen hingen (Raichenbach, Ghestem), toch voelt dat voor een buitenstaander anders (beter).

Numero tres . . .
Zoja Golubeva
Over het 'waarom' van de twee wereldkampioenen (Georgiev en Golubeva) tast de damwereld Grutmastertoernooi Frysk Spul. De organisatie van dit toernooi laat in een persbericht weten (ja, ja, ook weer voor u vertaald): voorlopig nog in het duister. Hopelijk kunnen we Georgiev deze week te Franeker eens aan de tand voelen; Georgiev doet namelijk mee aan het

"Georgiev is van 15 t.e.m. 20 maart in het Friese Franeker om daar mee te doen aan een toernooi dammen volgens de Friese regels. Ook aan dit toernooi is een wereldtitel verbonden. Georgiev is gedurende dit toernooi beschikbaar voor interviews".

We mogen spreken van drie opmerkelijke communiqués; natuurlijk zet de redactie van Huizumer Highlights in op een onderhoud met de (bijna) ex-wereldkampioen (aka: De Kleine Tsaar).

Met andere woorden: Later (hopelijk) meer . . . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten