donderdag 8 september 2016

Maxim...

 Door Tjalling van den Bosch

Maxim Hartman, geboren op 13 augustus 1963 te Rotterdam, is presentator en acteur; hij werd bekend als helft van het duo Rembo & Rembo (kinderprogramma van de V.P.R.O.).

De laatste tijd strijdt Hartman vooral tegen: De vervrouwelijking van onze maatschappij. "Wijven kijven alleen maar, veel bla, bla, bla, maar een probleem echt oplossen, ho maar", is de strekking van zijn betoog. Hartman wil dat 'echte mannen' het weer voor het zeggen krijgen in Nederland; hij ergert zich aan het: "Ouwehoeren om te ouwehoeren".

Ook meent hij te ontdekken dat: "Er steeds meer mannen zijn, die zich ontpoppen als echte vrouwen, praten, praten, praten". Als ik Hartman goed begrijp dan komen dat soort mannen niet veel verder dan iemand anders op fouten te wijzen (net als vrouwen dat altijd doen, volgens Hartman) en zelf verder niets ondernemen om de problemen daadwerkelijk op te lossen! Let wel, het bovenstaande is de mening van Maxim Hartman (als ik het tenminste goed begrijp).

Waarom . . .?

Ik moest ongemerkt denken aan 'de strijd van Hartman', toen ik kennis nam  van het volgende:
Het tweede team van S.N.A. (Heerhugowaard) wordt (werd?) ook wel Team Afrique  genoemd; het idee achter dit team was om diverse dammers uit Afrika onder te brengen in één team, om zodoende het dammen in Afrika te stimuleren en de Nationale Clubcompetitie (in Nederland) van de nodige kleur (creativiteit/spektakel) te voorzien. Loffelijk streven natuurlijk, maar helaas, door sponsorperikelen moet het bestuur van S.N.A. het team terugtrekken uit de competitie.
Op zich niets aan de hand natuurlijk (kan gebeuren), maar het uitschrijven van het team gebeurde na 1 juli en dat betekent dat de spelers van S.N.A. 2 niet meer voor een andere club kunnen uitkomen (zo zijn de regels van de Nederlandse dambond).

Duidelijk en helder zou je zeggen. Echter, toen brak het gekijf los; diverse mensen (mannen) vinden het absurd dat de dammers uit Afrika nu noodgedwongen een seizoen lang niet in de nationale clubcompetitie kunnen uitkomen (wel voor S.N.A., maar daar is geen plaats meer).  Dat is natuurlijk alleszins begrijpelijk, maar dat men vervolgens gaat wijzen naar de K.N.D.B. vind ik een typisch geval van (om met Hartman te spreken): "Ouwehoeren en wijzen"!    Ik ben hier niet om een lans te breken voor de K.N.D.B., maar laten we eerlijk zijn: 

* De K.N.D.B. heeft totaal niets van doen met (en ook geen invloed op) het geld steken in wat voor goedbedoelde projecten (van clubs) dan ook.

* De (van te voren opgestelde) reglementen van de K.N.D.B. zijn helder en overbekend. Om competitievervalsing te voorkomen, moeten spelers van een team voor 1 juli worden opgegeven bij de K.N.D.B.

Maar nu wordt (m.i. ten onrecht) dit voorval 'op het bordje' van de bond gelegd. Er zijn mensen die vinden dat de K.N.D.B. flexibel moet zijn en dat de K.N.D.B. 'de Afrikanen' moet ontheffen van de verplichting om dit seizoen voor S.N.A. uit te komen. Er wordt werkelijk van alles bij gesleept om dat standpunt te verdedigen, maar de K.N.D.B. is in dezen (m.i.) helemaal geen partij!

Wanneer de bond in dit specifieke geval 'de Afrikanen de vrijheid geeft' om van club te veranderen, wat moet men dan doen wanneer iemand anders ook nog een dergelijk verzoek (verandering van club na 1 juli) indient. En krijgen we niet heel veel meer geouwehoer wanneer een club (die zich wel aan de voorop gestelde regels houdt) een kampioenschap misloopt door een speler van S.N.A. 2 die met goedkeuring van de K.N.D.B. alsnog van club (na 1 juli) is veranderd!

Kortom, de Nederlandse dambond wordt in een hoek gedreven door een situatie waar ze part noch deel aan hebben; wat voor besluit ze ook nemen (voorlopig houdt de bond zich aan de reglementen), er volgt altijd weer geouwehoer.

Wanneer ik trouwens de namen van het team (S.N.A. 2) eens bekijk, dan zijn er eigenlijk maar twee dammers die daadwerkelijk nog in Afrika wonen en leven (bij mijn weten).

Nu begrijpt u misschien (een klein beetje) waarom het bovenstaande mij doet denken aan de strijd van Maxim Hartman (de vervrouwelijking van de maatschappij).  

Dus mannen, als u het probleem wilt oplossen: Niet wijzen, maar zelf (bijvoorbeeld) de beurs trekken voor S.N.A. 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten