donderdag 6 oktober 2016

Real...

Door Tjalling van den Bosch

Real Madrid Club de Fútbol, is de naam van de succesvolste Spaanse voetbalclub, kortweg aangeduid als: Real Madrid. De thuishaven van de Madrileense voetbalclub is het imposante Estadio Santiago Bernabéu, kortweg: Bernabéu, vernoemd naar de toenmalige voorzitter van de club. Na diverse verbouwingen is het stadion thans uitgegroeid tot een fantastische voetbaltempel, waar ruim 80.000 toeschouwers plaats in kunnen nemen.

Wanneer u Bernabéu betreedt (aan de Avda. de Concha Espina 1) wordt u (als toerist) linea recta de schatkamer binnen geloodst, waar alle trofeeën, die Real Madrid in zijn bijna 115-jarig bestaan bij elkaar heeft gevoetbald, te bewonderen zijn. Vervolgens mag u een blik werpen op het speelveld, om daarna de shop te worden ingeduwd, waar u natuurlijk naar hartenlust uw portemonnee mag trekken, voor tenues, schoenen, ballen en verder aan allerhande prullaria.

Hoe anders . . . 

Hoe anders is het wanneer u de thuishaven van de succesvolste damclub van Nederland betreedt. Afgelopen zaterdag (1 oktober 2016) mocht ik (samen met mijn reisgenoot) de damtempel van VBI Huissen betreden. Toen we de deur van de speelzaal openden werden we gelijk geconfronteerd met de schat van Huissens Trots. Alle trofeeën die de Huissenaren, in de ruim 80 jaar, bij elkaar hebben gedamd, glommen ons tegemoet, waaronder de 13 nationale clubtitels (een record).
De naam van dit dampaleis is niet die van een illuster bestuurslid, maar is vernoemd naar de straat waarin het ligt: Het Koelhuis (aan de Koelhuisstraat 3).

Toch is de thuishaven van VBI Huissen een (voor dam-begrippen dan) echte damtempel; die overigens gedeeld wordt met de plaatselijke tafeltennisclub (gedeelde kosten, op zich geen slecht idee!). Het is natuurlijk fantastisch wanneer een damclub een eigen domein heeft, want dan kan men de speelzaal geheel naar eigen (dam-)hand inrichten.
Dammers hebben het liefst een rustige omgeving tijdens de partijen en daar schort het zeker niet aan in Het Koelhuis; door een goede isolatie heeft men van de tafeltennis-capriolen totaal geen last. Ook de diverse kleine zijkamertjes, waar dammers zich na de partij kunnen terugtrekken voor de post mortem, zijn dusdanig geluidsarm, dat men daar in de speelzaal totaal geen last van heeft.
Ik denk zelfs dat een teleurgestelde Hein Meijer zich naar hartenlust kan uitleven in één van de belendende panelen, zonder dat de serene rust in de speelzaal wordt verstoord (en dat zegt wel wat, denkt me!!).

Dat dan weer wel . . .

Op de bewuste eerste dag van oktober (2016) traden de vedetten van Huissen 1 aan tegen die van DES Lunteren. De thuisclub doet ook dit seizoen weer een gooi naar de hoogste Nederlandse dam-eer; de Luntenaren waren niet in staat om de ambitie van de Huissenaren te verstoren, het werd een soevereine 13-7 overwinning voor de gastheren. Huissen 2.0 kon het niet bolwerken; de onzen (Huizum 1) namen na de 8-12 overwinning de punten mee naar Friesland, dat dan weer wel.

Overigens . . . 

Vanwege dit epistel vergeleken we de succesvolste Spaanse voetbalclub met de succesvolste Nederlandse damclub, maar wie is dan de damequivalent van Fútbol Club Barcelona? Waarschijnlijk denkt u dan al gauw aan Hijken DCT; met als thuishaven De Dorpshoeve, aan het Westeinde 6, maar ja dat is een gewoon dorpshuis, waar de dammers uit Hijken één, hooguit tweemaal per week vertoeven. Het is toch anders dan wanneer een club een eigen speelgelegenheid heeft . . .. Nee, waar de vergelijking tussen Bernabéu en Het Koelhuis al enigszins mank ging, kan er van een vergelijk tussen de Dorpshoeve en Camp Nou (ook wel: Nou Camp) geen sprake zijn.

Overigens liet Hijken DTC (met Boomstra) afgelopen zaterdag in de thuishaven wel een (misschien belangrijk) puntje liggen tegen de dammers uit Apeldoorn.
Overigens verloor FC Barcelona (zonder Messi) afgelopen weekend met 4-3 van Celta de Vigo (altijd lastig!) en die verliespunten kunnen bij de eindafrekening weleens zeer belangrijk zijn!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten