donderdag 24 mei 2018

DI...na de reclame

Door Tjalling van den Bosch

WG: "Daar zijn we weer dames en heren, met Dammen Inside, het programma voor en over dammen. Hans, ik moest je zojuist ruw onderbreken, maar nu is de microfoon helemaal voor jou"! 

HK: "Wat mij pas echt zorgen baart, is dat veel dammers zich schijnbaar totaal niet meer interesseren of het een hoogstaande partij is of niet; de schoonheid van het spel, daar hebben sommigen niets mee, dat zeggen ze tenminste"!?! 
RG: "Schei toch uit man; je kijkt in elke sport toch naar de topwedstrijden, niet naar de troep die amateurs je voorschotelen. Je kijkt bij het voetbal toch ook  het liefst naar Barca-Real! Er kijkt toch geen hond als je Reus-Alcarcon, uit de segunda division, uitzendt"!

JD: "Nou, wat typerend is voor mensen die allemaal van die regeltjes willen, omdat zij vinden dat de  remises op grootmeesterniveau de ondergang van het dammen betekenen, er van alles bij halen om   hun gelijk te halen. 
Het schaatsen is een sport die je absoluut niet met een denksport kunt vergelijken, maar dat doen ze toch, want alle onzin lijkt gerechtvaardigd om die verschrikkelijke  remise uit te bannen. Er moet een winnaar komen, want dat is volgens dat soort figuren de reden van veel ellende. Nou, wat deden de schaatsers toen ze nog in tienden de tijd aangaven en later toen men het in honderdsten kon berekenen en wat ze nu nog steeds doen bij de duizendsten; wanneer men gelijk eindigt dan delen ze de eerste plaats! Kijk, dat essentiële punt halen ze er dan weer niet bij"!! 

HK: "Ja, dan is er nog wat met die minnetje en plusjes; het interesseert sommige dammers totaal niet!  Ze nemen een minremise voor lief tegen een sterke tegenstander die wel voor de titel strijdt en daar dan de titel aan te danken heeft! Ze geven ze gewoon weg; als zegeltjes bij de boodschap. 
JD: "Klopt; het is je reinste competitievervalsing"!

WG: "Dus Johan, je denkt dat die salonremises op topniveau niet schadelijk zijn voor het dammen"?
JD: "Ten eerste zijn bloedeloze remises tussen grootmeesters een drama, maar geef ze eens ongelijk. 
Voor hen is het een extra rustdag; dat kan, zeker met die twee ronden op één dag, voordelig zijn voor een topdammer.
Dat ze in no time de 40 zetten hebben en er dan snel vandoor gaan, is natuurlijk absurd; dat riekt  naar matchfixing en dat mogen ze wat mij betreft keihard aanpakken. Die spelers bedoel ik; het damspel moet je dan toch niet willen veranderen, die spelers moeten meer respect voor het spel hebben! Dat twee wereldtoppers moeilijk van elkaar winnen is wat anders. Kijk, wanneer je, in wat voor sport dan ook, twee mensen of twee teams hebt, die aan elkaar gewaagd zijn, dan krijg je zelden een enerverende strijd. 
Wat is de laatste WK-finale voetbal dat een enerverende en onderhoudende wedstrijd was; ik kan het me niet herinneren. Het waren toch stuk voor stuk draken van wedstrijden"!
Het dammen is niet minder populair geworden door de remises; in een sport als het Fries dammen, zijn er weinig remises, toch hebben die in totaal niet meer dan zo'n 70 leden! Dat kan aan twee dingen liggen; of de sport is totaal nog niet ontwikkeld OF de salonremise interesseert de gewone dammer totaal niet, daar gaat het ledenaantal dus echt niet van achteruit!  Daar wringt de schoen van het dammen niet"!! 
WG: "Oh nee, waar wringt het dan wel, volgens jou"? 

JD: "Dat zal ik je vertellen. De navelstreng van het dammen, is altijd de opleiding van de jeugd geweest! Er zijn in Nederland vrijwel geen clubs meer die dat doen; schandalig natuurlijk, maar het is wel zo. Die paar clubs die dat wel doen, spinnen daar garen bij".
WG: "Welke clubs bedoel je precies"?
JD: "Nou, ik kan er wel een paar noemen; Den Haag, Wageningen, Hoogeveen, Groningen en dat zijn dan grote clubs, maar ook een vrijwel onbekende club als Aldeboarn is daar zeer succesvol mee.
Die club heeft het trouwens sowieso goed voor elkaar; op de laatste clubavond van dit seizoen kwamen er 70 eigen leden op af"!
WG: "Maar waarom doen andere clubs dat dan niet, als dat zo'n succes is"? 
JD: "Oh, dan zijn de excuses van de heertjes legio; daar ben ik te oud voor, ik heb vroeger al zo veel  gedaan, ik kan niet met de jeugd van tegenwoordig omgaan en zo zijn er nog plenty voorbeelden op te noemen"! 

RG: "Zeg Johan, wat zeg je nou? Dat onbeduidende clubje dat je net noemde, heeft net zoveel leden   als de hele bond van die Friese dammers bij elkaar"?
JD: "Aldeboarn bedoel je, ja dat zal niet veel schelen".
RG: "Nou, dan weet ik genoeg; die remises nooit afschaffen zou ik zeggen. Hahahaha! Nee toch? Als een damsport, waar vrijwel geen remises vallen, zo weinig leden heeft, dan zegt dat toch genoeg?"
HK: "Ja, maar je hebt het wel over alleen Friesland he"?
RG: "Die lui zeggen zelf, dat het Friese dammen vroeger in heel Noord-Nederland werd gespeeld;  waarschijnlijk zijn ze zo achteruit geboerd, vanwege te weinig remises! Hahahaha".

WG: "Ja beste mensen, de zendtijd zit er helaas alweer op; we gaan eruit met het hoogtepunt van dezeweek. Uit de partij Van der Grijp - Kaai junior":


Hansie, Hansie, kwam hier met het subtiele (14-20), waarna René zijn niet te onderschatten
combinatie-talent etaleerde: 37-31  (26x37)  32x41 !  (21x43)  30-25  (23x32)  25x23  (18x40)  
35x44 !!   (43x34)  42-38  (32x43)  48x17. 
RG: "HAHAHAHAHA"!
WG: "HANS, je jasje aanhouden". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten