woensdag 4 februari 2015

Niet doen....

Door Tjalling van den Bosch

Sinds het einde van het vorig jaar verkeert uw penneleur in een soort (dam)roes; sinds lange tijd is onze edele damsport weer eens in een positieve fase terecht gekomen. Door de recordpoging blindsimultaan mogen wij dammers rekenen op publieke belangstelling en dat is al heel wat. We moeten het soms, in een gezelschap, even aan slingeren, maar dan komt het gesprek vast en zeker op de tour de force van Sijbrandsuit, en dus kunnen we niet-dammers (in ieder geval verbaal) kennis
laten maken met de schoonheid van onze sport.

Helaas ontwaakte schrijver dezes snel uit de mooie droom; naar aanleiding van de 'evaluatie van de 80'+ 1'' waren er weer mensen die meenden mij te moeten aanschrijven vanwege de; "misselijk makende questionaire van de bond"; ook woorden als "tendentieuze vragen" en "vragen die niets met de 80'+1', of zelfs maar met dammen (!) te maken hebben" kreeg ik voorgeschoteld.

Zo nu en dan ben ik (op dit blog) kritisch op: De drang om de denktijd in onze DENKsport te beperken (je verplicht voetballers toch ook niet om  met een kleinere bal spelen!?!). Als u mijn bezwaren 'terug' wilt lezen: -juni 2012; Dammen . . . - januari 2013;   Denksport ??? - Met de tijd meegaan?! - februari 2013; Dammers let op uw saeck - juli 2013; Zager & Evans - oktober 2013; Eufemisme - april 2014;  Essentie . . . - mei 2014; Piepelen . . .. 
Mensen die contact met mij zochten vanwege hun ongenoegen over de gang van zaken met de 80'+1' in de nationale clubcompetitie wil ik meedelen dat ik gezegd (geschreven) heb wat ik kwijt wilde en dat was het. Ik klim niet (weer) op de barricaden; als iemand problemen heeft met de 80'+1' in de nationale clubcompetitie, dan doe je toch gewoon niet mee! Als straf moet je dan wel 11 'vrije' zaterdagen zien door te komen, maar ach dat lukt mij tot op heden uitstekend; het bezoeken van een 10-tal wedstrijd is niet aan te raden, want zo staat het nog 3-1 en voor dat je het weet is de wedstrijd beslist; daar is dus niets aan. 

De voorstanders van de 80'+1' in de nationale clubcompetitie wil ik meegeven dat ze moeten stoppen met de wig die ze (met het invoeren van de nieuwe denktijd) hebben geslagen er steeds dieper in te drukken, zoals met de questionaire. Gewoon niet doen! Jullie hebben de 80'+1' er op slinkse wijze door gedrukt en de mededeling dat deze niet zal worden teruggedraaid (zie: mei 2014; Piepelen . . .) is duidelijk bij mij doorgekomen. Dus hou op met die poppenkast, want wat je nu ook doet, de kans bestaat dat er meer mensen zijn die er de brui aan geven. Dus hou het kort op de volgende bondsraadvergadering; gewoon eerlijk zeggen dat je het niet meer terug gaat draaien en ga over tot het enige belangrijke speerpunt in de Nederlandse damwereld: LEDENWERVING.

We zijn nog maar met een klein groepje; een bondraadslid liet voorafgaand aan dit seizoen het aantal van 'goed 1.500 K.N.D.B.-leden' optekenen. Iemand anders schreef mij, dat het gaat om 3.700 leden 'op papier', waarvan er 500 alleen maar een abonnement hebben op Het Damspel. Wat het aantal ook is, het blijft een klein groepje en daar moet je zuinig op zijn. Waarschijnlijk zal 95% van de leden zich niet druk maken over de denktijd, ze zijn niet voor en niet tegen, maar de resterende dammers worden door deze acties uitelkaar gedreven.
De voorstanders kunnen niet bogen op enig succes: maar liefst 14 teams zijn van de deelnemerslijst van de Nationale Clubcompetitie verdwenen; zie het epistel Clubcompetitie van november 2014.
Tevens zijn er de laatste rondes van dit seizoen opvallend veel teams incompleet en dat alles omdat de wedstrijden één uur eerder afgelopen moesten zijn. Het gros van de wedstrijden was vroeger rond de klok van 17.00 uur afgelopen; tegenwoordig is dat 16.00 uur.
Verder is er geen ledenwinst of wat dan ook maar, dus de voordelen zijn nul komma nul en het nadeel: Achteruitgang.
En nu niet gaan verschuilen achter: Dit was anders ook gebeurd, want dat is een zwaktebod. Regelmatig bezoek ik het NOC*NSF op Papendal; als ik de hele situatie beschrijf aan de heren van het overkoepelende sportorgaan, dan krijg ik als reactie steevast: "Onbehoorlijk bestuur".  

Laten we de vernieuwingsdrang achterwege laten en met ons kleine groepje blijven genieten van onze edele damsport (als denksport!). De onderstaande stelling komt uit de eerste ronde van het wereldkampioenschap 1978 (Arco) gespeeld op 14 oktober.

De witte schijven zijn in handen van de Witrus Anatoli Gantvarg (jazeker, tegenwoordig met een v); zijn opponent is Ameth Diaw uit Senegal, van wie we op damgebied sinds de Baba Sy Memorial van 1991 niets meer hebben vernomen. Zwart heeft net op de 31ste zet, via (18-23)  29x18  (12x23)  veld 23 bezet en dat was geen gelukkige keus. Gantvarg kwam nu met  33.  33-29 en zwart dacht dat die zet hem soelaas zou bieden, hetgeen een misrekening was.
33.  . . - . .  (7-11)  34.  29x18  (28-32)  35.  37x28  (22x42)  36.  31x22  (17x28)  37.  34-29  (13x22)  38.  29-23  (28x30)  39.  43-38  (42x33)  40.  39x6  Zwart speelde nog wel even door, maar de punten gingen naar Anatoli.
Laten we het 'elkaar te grazen nemen' beperken tot op het dambord . . .
Waar zijn toch de bestuurders die dammers kunnen binden en verbinden, in plaats van het tegenovergestelde? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten