woensdag 8 juli 2015

Bobby...6

Door Tjalling van den Bosch
 
Voor zover u het niet weet, bleef u na het vorige epistel  achter met de vraag: 'Wie gaat er met de erfenis van Robert James Fischer aan de haal . . . ?' 

Op de grafsteen van Bobby staat:
                                  Robert James Fischer
                                  F. 9 mars 1943
                                  D. 17 januar 2008
                                       Hvil I friŏi                  

Dat laatste is IJslands Oudnoors en betekent: Rust in vrede; hetgeen Fischer zelfs na zijn overlijden niet was vergund. Zonder het graf te lichten had men DNA van Bobby weten te bemachtigen; wat was de uitslag?!? Er braken spannende weken aan, zeker voor de direct betrokkenen.

Geruchten . . .

Geruchten waren er dat Fischer inderdaad met Miyoko Watai was getrouwd; dit zou zijn gebeurd tijdens zijn gevangschap in Japan, om op die manier het (Japanse) staatsburgerschap te bemachtigen (Bobby was toen immers stateloos)! Daarnaast was Watai de enige van de nabestaanden die bij de begrafenis van Fischer aanwezig was geweest. 
Daarentegen kwam ook naar buiten (gerucht?) dat Bobby zich toch iets had laten ontvallen over zijn relatie met de Japanse. Bobby zou ooit iemand op IJsland hebben 'terechtgewezen' toen die, in een onvoorzichtig bui, opmerkte dat "Bobby en Watai toch waren getrouwd?", met de woorden (en op indringende wijze): "She is not my wife"! (Einde 'gesprek').

Ook over het vaderschap van Fischer bestond steeds minder twijfel; Bobby was dol op Jinky, alhoewel het 'een moeder weet zoiets' juridisch natuurlijk geen sterk argument was. 

Verdict . . .

Vanwege de enorme publiciteit omtrent de erfenis van Robert James Fischer besloot het hoogste (en laatste) rechtsorgaan van IJsland, begin maart 2011, voor eens en voor altijd duidelijkheid te verschaffen; men kwam (heel ongebruikelijk) met een persverklaring. Het kwam op het volgende neer:

Het staat onomstotelijk vast dat Robert James Fischer niet de vader is van Jinky Young.

Volgens de officiële (Japanse) papieren zijn Robert James Fischer en Miyoko Watai op 6 september 2004 getrouwd.

Alexander en Nicholas Targ worden, volgens de IJslandse wet, niet als 'afstammelingen in de rechte lijn' gezien van Robert James Fischer en zijn dus geen erfgenamen.

De consequentie van deze uitspraak is dat Miyoko Watai de enige erfgenaam is van de nalatenschap van Robert James Fischer. 

Case closed.

Hoe duidelijk en resoluut men op IJsland ook probeerde te zijn, er kwam toch nog een vervolg(je)!
Alexander en Nicholas Targ (de kinderen van Bobby's zuster Joan) gingen niet met de uitkomst akkoord en probeerden via een juridische omweg het vonnis alsnog ongedaan te maken. Ook hier kregen ze geen gelijk; als een soort tegemoetkoming hoefden ze de aanzienlijke kosten (ruim 100.000 US-dollars) van alle juridische 'gangen' echter niet te betalen. Nu toch echt: Case closed.

Terugkomen . . .

Tot slot wil ik nog even terugkomen op het eerste epistel uit deze cyclus. De moeder van Fischer (Regina) heeft haar leven lang (ze overleed in 1997) een geheim met zich meegedragen. Regina Fischer was een toegewijd communiste, iets dat opmerkelijk mag worden genoemd in jaren 40 en 50 (van de vorige eeuw) in de Verenigde Staten; zij werd daarom (haar leven lang) altijd in de gaten gehouden doorde F.B.I. (Amerikaanse inlichtingendienst). In 2002 werden de rapporten over haar openbaar en daaruit bleek iets heel opmerkelijks. 
De man met wie Regina in 1938 was getrouwd, Hans Gerhardt Fischer, bleek niet de vader te zijn van Robert James Fischer!?! Hans Gerhardt Fischer bleek reeds in 1939 te zijn geëmigreerd naar Zuid- Amerika en heeft Bobby (waarschijnlijk) nooit ontmoet!

Uit het FBI-dossier blijkt dat Paul Felix Nemeyi de biologische vader van Bobby was! Nemeyi, van geboorte Hongaar, was een Amerikaanse fysicus, die faam verwierf voor zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de atoombom. Een toenmalige collega omschreef Nemeyi als: "zeer, zeer intelligent, met aparte capaciteiten (?!?)". 

Nieuwsgierig geworden . . . ?

Hier wil ik het bij laten wat Robert James Fischer betreft; mocht u nieuwsgierig zijn geworden naar meer details over de levenswandel van Bobby, dan beveel ik u van harte de volgende boeken aan: Eindspel met als ondertitelHet wonderbaarlijke leven van Bobby Fischer van Frank Brady en het boek Bobby Fischer trekt ten strijde met als ondertitel 2 schakers, 2 supermachten en de Koude Oorlog van David Edmonds en John Eidinow. 
Beide boeken zijn zeer goed gedocumenteerd. Ook het boek(je) Bobby Fischer comes home van de IJslandse grootmeester Helgi Olafsson (dat ik aanschafte tijdens het TataSteel Chesstournament van dit jaar) is zeer lezenswaardig; het beschrijft op indringende wijze Bobby's 'laatste jaren' op IJsland.
Bent u niet zo'n lezer, maar wilt u meer weten over het leven van Bobby Fischer, dan beveel ik u van harte de t.v.-documentaire Bobby Fischer: Against the World aan. U moet er wel de tijd voor nemen, want de documentaire duurt ruim 1½ uur!

De laatste woorden van deze cyclus over Fisher zijn van Jan Timman; uit zijn boek Schakerportretten:

'Zelden is een succesvolle carrière zo ruïneus geëindigd als in het geval van Robert James Fischer, de elfde wereldkampioen schaken'.Geen opmerkingen:

Een reactie posten