maandag 27 juli 2015

rood-wit-blauw...

Door Tjalling van den Bosch

Tijdens het schrijven dezes staat de tweekamp Georgiev-Sipma op het punt van beginnen; als u dit leest, beste lezers en lezeressen, is de match reeds in volle gang.  

Georgiev en Sipma voor aanvang van de eerste matchpartij.
Foto: Bé Eggens
Nu de match om de wereldtitel tussen Alexander Georgiev en Jean Marc Ndjofang overbodig is geworden, heeft de organisatie van het 'Nijmegen Open', in al zijn vindingrijkheid, een andere match in het leven geroepen. Het gaat om een tweekamp Rusland-Nederland; het grootste land ter wereld tegen één van de kleinste, maar wel de twee meest toonaangevende landen binnen de F.M.J.D. (internationale dambond). 

Het rood-wit-blauw wordt vertegenwoordigd door één van zijn grootste talenten, Wouter Sipma. Sipma, een 22-jarige natuurkundestudent, last (volgens Auke Scholma in  zijn Leeuwarder Courant-rubriek van 18 juli jl.) een studiepauze in om zich één jaar lang volledig op het dammen te kunnen concentreren.

Diepte-interview . . .

Tijd voor een diepte-interview; Sipma gaf aan dat het niet om één match gaat, maar om meerdere matches, allen met verschillende bedenktijden. Wij focussen ons het liefst op de (min of meer) traditionele vorm; het sneldammen (oftewel:dammen zonder denken) geloven we zo langzamerhand wel. Sipma sprak honderd uit tijdens het interview in Heerhugowaard, maar op het moment dat we specifieke vragen gingen stellen over de tweekamp werd hij plotseling erg terughoudend. Natuurlijk heeft Sipma zich goed voorbereid op de prestigieuze match met Georgiev; u moet denken aan een retraite in de Drents-Groningse bossen met natuurlijk hulp van de toppers van zijn club Hijken.

Overigens gaat Sipma een spannende tijd tegemoet; in november doet hij mee aan het wereldkampioenschap te Emmen (hij kreeg de zogenaamde sponsorplaats). 

Russische beer . . .

De Russische beer laat zich tijdens bovengenoemde match vertegenwoordigen door één van zijn succesvolste kinderen: Alexander Georgiev, de huidige wereldkampioen. Ook Georgiev was tijdens het 'Heerhugowaard Open' best bereid tot het beantwoorden van enkele vragen over de clash met Sipma.
Net als Sipma beantwoordde Alexander de Grote (op damgebied dan) de vragen met een zeker enthousiasme, maar op het moment dat we enige specifieke vragen gingen stellen over de match in Nijmegen greep zijn secondant in.
Schaakgrootmeester(?) Vassily Ivanchuk, die aanwezig was bij het interview, 'brak in' tijdens het vraaggesprek; wisselde enkele woorden (in het Russisch) met Georgiev, en daarna verliep het interview aanzienlijk stroever. De wereldkampioen kwam vervolgens niet veel verder dan dat hij de match met Sipma zeer serieus neemt en dat hij zich speciaal op het treffen heeft voorbereid; maar over het 'hoe en wat' verder geen woord meer(!?!).

In ieder geval; de match lijkt ons sowieso een goede voorbereiding voor beiden op het naderende W.K. in Emmen (van 7 t.e.m. 25 november aanstaande) en misschien kan de Nederlandse vertegenwoordiger (Sipma) de huidige wereldkampioen (Georgiev) aan het wankelen brengen . . . 

Wouter jongen: Laat de leeuw niet in zijn hempie staan . . .
            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten