woensdag 15 juli 2015

Sites...

Door Tjalling van den Bosch

Het zomerse uitstapje naar de schaakwereld zit er weer op; vorig jaar waren het de (acht) epistels over de familie Polgár.

Uit de reacties blijkt dat velen het geschrevene over Bobby Fischer op prijs hebben gesteld. Natuurlijk kwamen er ook opmerkingen in de trant van: "Dit heeft niets met dammen te maken". 
Deze constateringen zijn volkomen terecht natuurlijk; echter, zoals ik al eens eerder heb opgemerkt in het epistel Schrijvers . . . (van september 2013), blijken schakers aanzienlijk meer aan het papier te hebben toevertrouwd dan dammers. Een damboek is meestal voor 90% gevuld met diagrammen en analyses; op zich niet erg natuurlijk, maar anders dan schakers vloeien er verder weinig 'verhalen' uit de 'dam-pennen'. Vandaar dat ik (in arren moede) u zo nu en dan meeneem naar het wereldje van de 64 (schaak-)velden. 

Deslauriers . . .

Een typisch voorbeeld van een damboek, is Marcel Deslauriers van Lambert Jan Koops; de ondertitel Partijen, fragmenten en analyses verraadt mijn 'bezwaar' echter al. Het is op zich een schitterend boek, gemaakt met liefde en gedrevenheid. Maar . . .,  als ik een boek over de (enige) Canadese wereldkampioen lees, wil ik meer te weten komen over de persoon in kwestie. Verhalen over zijn levenswandel dus, en dat komt in het boek helaas niet echt aan bod, jammer.

Ik heb dit onderwerp (weinig damverhalen) wel eens aangekaart bij een dammer (grootmeester) die over een 'mooie pen' beschikt en al lang 'meeloopt' in het internationale damcircuit. Het grootste bezwaar is (zei hij) dat er veel tijd in gaat 'zitten' om de verhalen op te diepen en te schrijven, en dat er nauwelijks of geen revenuen tegenover staan. Dit bezwaar stemt mij tot droefenis; we zullen dus wel nimmer een inhaalslag maken om tot een vergelijkbare 'bibliotheek' te komen als die van de schakers.  

Sites . . .

Toch kunnen dammers best goed schrijven; alleen krijg je dit niet meer in boekvorm voorgeschoteld (jammer, zijn we in Friesland eindelijk van de kleitabletten af, moeten we aan de tablets!). Tegenwoordig moet je namelijk de digitale snelweg op; voor degene die hier niet goed thuis in is, de volgende tip. 
Ga naar de site Dammen Startpagina ; hierop vindt u alles (in ieder geval zeer veel) wat er op damgebied aangeboden wordt. De beheerder van de site is Eric van Dusseldorp; hij is een actieve dammer en scribent, die in het bezit is van de damtitel Maître International.
Overigens staat er wel een grote fout op Dammen Startpagina; er staat namelijk een foto van Zalen Tivoli, de thuishaven van Damclub Huizum, afgedrukt. De tekst onder de foto geeft echter aan dat het om het speellokaal van damclub de Oldehove zou gaan!

Maar goed, via Dammen Startpagina kunt u naar diverse sites van damverenigingen gaan, bijvoorbeeld naar die van Hijken DCT. De Hijkenaren hebben veel penneleurs 'in dienst' die soms prachtige verhalen schrijven, een aanrader.
Er zijn natuurlijk veel meer damverhalen, al surfend (met de computer) vindt u ongetwijfeld iets dat u mooi vindt; kwestie van smaak. Maar u kunt via Dammen Startpagina ook terecht komen bij toernooien of de masterclass van Anatoli Gantvarg. Ook de site Alldraughts , van Jasper Lemmen (e.a) is zeer lezenswaardig; ach, eigenlijk vindt u alles op damgebied op Dammen Startpagina. Kortom: van harte aanbevolen ('neemt u eens kijkje').

Diagrammetje . . .

Dammers weten niet beter dan dat er een 'diagrammetje bij moet' . . Het onderstaande diagram komt uit de Piet Scheeres Competitie De Hofstad Dammers en wel uit het seizoen 2013/2014, groep A, ronde 20 en gespeeld op 24-10-2013.. De witte stukken waren in handen van Frans van de Velde en de zwarte werden bestuurd door Frans Teijn. 

De 'zwarte Frans' heeft zojuist op de 35ste zet (3-8) gespeeld, met de mogelijkheid om de witte voorpost op veld 24 weg te ruilen. 
Wit dacht misschien dat hij dan maar tweemaal 'op' de zwarte aanvalsschijf 27 moest 'lopen' om deze naar veld 26 te verdrijven, dus  36.  37-32 (?). Echter nu had Teijn een verassing in petto  . . .  36.  . . - . .  (14-20)!  37.  24x4  (22-28)!! Het zal je maar overkomen, meerslag (!)  38.  4x16  (28x46)  39.  16x32  (46x35)  en wit gaf op als een man.

Voor insiders is dit een variant op het zetje van Nagel. Deze combinatievorm wordt zelfs in de hoogste regionen nog weleens gemist(!); voor zover mij bekend werd deze combinatie voor het eerst uitgehaald door Sietse Nagel in zijn partij tegen Thomas Miksa (halve finale van het Nederlands Kampioenschap 1990).

Zo maar weer een verhaaltje over onze edele denksport . . . (inclusief diagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten