woensdag 23 september 2015

The Heikster...

 Door Tjalling van den Bosch

Vorig jaar (2014) overleed te Zutphen de Nederlands damkampioene en damtrainster Nina Hoekman-Jankovskaja op 49-jarige leeftijd. Op 23, 24 en 25 oktober 2015 vindt, eveneens te Zutphen, een memorial plaats ter nagedachtenis aan Nina. Veel van haar concurrenten/vriendinnen zullen dat weekend acte de présence geven.
Het zijn trouwens niet alleen dames die het strijdperk betreden, ook een stevige afvaardiging van de sectie 'mannen' zal de (dam-)degens kruisen tijdens de Nina Hoekman Memorial.
Voor meer informatie ga naar: www.Ninahoekmanmemorial.nl.
Nina heeft veel betekend voor het dammen in het algemeen.  Nina was naast een uitmuntend damster ook een fantastische trainster, die haar pupillen niet alleen bijstond op damgebied, maar ook in hun 'algemene ontwikkeling'. Eén van de exponenten van de 'Nina-school' is: 

The Heikster . . .

Heike Jildou Verheul werd geboren te Groningen en wel op 26 februari 1993. Nadat Heike in Groningen het gymnasium had afgerond, is ze Culturele Antropologie gaan studeren in Utrecht. Tijdens deze studie raakte ze ook geïnteresseerd in veiligheid, vandaar dat ze voor haar Bachelor drie maanden in Guatemala verbleef (tijdens 'Salou Open 2014' . . .; nooit weer doen Verheul!). 
Ze deed in Quetzaltanango onderzoek naar de gevoelens van veiligheid in de sloppenwijken. Het studeren zit Heike blijkbaar in het bloed, want nadat ze haar studie succesvol had afgesloten ging ze door met een masteropleiding Criminologie (ook te Utrecht).
Dan denk je 'het is mooi geweest', maar nee hoor; na haar 'masters' wil ze een tweede masteropleiding Culturele Antropologie gaan volgen! Bij het lezen van het bovenstaande kunt u het idee krijgen dat Heike alleenmaar met haar neus in de studieboeken zit; niets is minder waar, ze leeft zich ook graag fysiek uit, onder andere als basketbalster en softbalster.

Dammen . . .

Toen Heike een jaar of acht was, kwam ze in aanraking met de edele damsport; haar broer (Fabian) damde actief op de Michaëlschool in Groningen. Via haar broer kwam Heike terecht bij de jeugdafdeling van damgenootschap Het Noorden. Danny Staal zwaaide daar de scepter en gaf ook trainingen bij hem thuis; later bemoeiden tevens Martijn de Jong, Siep Buurke en Michiel Kroesbergen zich met het ontwikkelen van Heike's damtalent. 
Heike bleek over de nodige dambegaafdheid te beschikken; op haar palmares prijken o.a. 2x Europees Kampioen (2006 bij de pupillen en 2012 bij de junioren).
In Nederland heeft ze in alle jeugdcategorieën de nationale titel minstens één keer voor zich opgeëist. Voorts werd ze in 2013 Studentenkampioen van Nederland. Naast het bezit van de 'vrouwentitels' MFF en MIF mag ze zich ook Maître Fédération noemen

In 2003 (toen Heike tien jaar was) leerde ze Nina, alsook Henk Hoekman, kennen; Henk en Nina waren de begeleider/trainer van de Nederlandse afvaardiging naar het jeugd-EK van dat jaar. Doordat Heike in de nationale selectie terecht kwam (die door Nina werd getraind),  werd de relatie tussen beide steeds hechter. 

Familie Hoekman en Heike Verheul
"Nina werd mijn dammoeder" zegt Heike nu (anno 2015) "en Henk mijn dam-papa". Inderdaad, zo mag je Nina wel noemen 'dammoeder', want voor Nina hield het begeleiden van haar talenten niet op met eenmaal per maand een zaterdag trainen. 
Vaak logeerde Heike (en anderen) in Zutphen; later plaatste ze zich voortoernooien waar Nina ook aan meedeed. 
"Ik heb met Nina veel toernooien gespeeld, zoals EK's, Confederation Cup en natuurlijk Salou Open; als kers op de taart ben ik in 2011, samen met Ester (van Muijen) naar Kiev geweest, waar Henk en Nina een tweede huis hebben" vertelt Heike vol enthousiasme. 

Heel speciale band . . .

Het moge duidelijk zijn, Heike had een speciale band met Nina en heeft dat nog  steeds met Henk, die ze samen met Ester van Muijen bijstond ten tijde en na het overlijden van Nina. Toen Heike er tijdens het EK 2011 weinig van bakte, kon ze haar tranen niet bedwingen; moederlijk legde Nina toen de hand op haar schouder en zei: "je hoeft niet te huilen, dat heb ik al voor je gedaan".
Heel typerend voor Nina. Wat Heike verder nog van Nina is bijgebleven is haar enorme vechtersmentaliteit; "ik hoop dat ik daar wat van heb meegekregen" laat Heike zich ontvallen.
Eén 'incident' heeft grote indruk op de jonge Heike gemaakt: "tijdens één van mijn eerste NK's (bij de dames-senioren) verloor ik regelmatig door een 'zetje'". "Tegen Nina speelde ik echter een degelijke partij en ze moest in remise berusten". "Je loopt tegen iedereen in een zetje, behalve tegen mij" had Nina haar, na afloop van de partij, toegevoegd; Heike moest toen even slikken. Zo bedoelde Nina het natuurlijk niet, ze zou het vreselijk hebben gevonden als Heike zich willoos had laten afslachten, maar schijnbaar moest Nina zich even afreageren, want winnen was voor Nina geen optie, maar het enige!   

Heike kan natuurlijk nog vele verhalen opdissen, maar we laten het hierbij. Het moge duidelijk zijn; Heike Jildou ("Mooie Friese namen he") staat op de deelnemerslijst van de Nina Hoekman Memorial. (noteer de data in uw agenda; er is ook voor bezoekers het nodige te doen).
Tijdens het Open NK 2014 te Heerhugowaard nam Heike een heuse internationale grootmeester te grazen; zesde ronde, verspeeld op 16 juli 2014.
Verheul stuurde de witte schijven aan en heeft zojuist  18.  34-29  laten noteren. De Litouwer Aleksej Domchev  'sloot aan' met 18.  . . - . .  (3-9) en toen koos (het dammen is nu eenmaal keuzes maken)  wit voor  19.  38-32  (27x38)  20.  43x32. En toen glipte bij Domchev  20.  . . - . .  (14-19)  uit de vingers(?); na Heike's antwoord  21.  41-37  gaf de Litouwer zich beschaamd over, 2-0.
Ziet u waarom?   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten