woensdag 30 september 2015

Tuinder...

Door Tjalling van den Bosch

In het vorige epistel hadden we het over de Nina Hoekman-Memorial.
Net als vorige week laten we ook nu het licht schijnen op iemand die Nina van dichtbij heeft meegemaakt. De aanhef van dit epistel zal bij velen niet direct veel duidelijkheid verschaffen; waarschijnlijk geniet onze hoofdpersoon meer landelijke(?!) bekendheid als:

Damduizendpoot . . .

De persoon die we deze keer onder de loep nemen mag men gerust een damduizendpoot noemen; zijn officiële functie is die van bondsmedewerker van de K.N.D.B..

Inderdaad, we gaan naar niemand minder dan Paul Visser. Hij werd opgevist op 29 juni 1956 te Huissen; en ja, wie Huissen zegt, zegt dammen; dat is tegenwoordig zo en dat was toen ook al zo. De legendarische Piet Levels zwaaide toentertijd de scepter over het Gelderse schooldammen, en daar deed Paul aan mee. Levels wist alras Visser binnen te hengelen bij de lokale damclub in Huissen. Dat duurde echter niet zo lang, want na zo'n 5 jaar hield Paul het dammen (in 1972) weer voor gezien!

Visser stortte zich in 1972 op de lerarenopleiding en voltooide deze naar behoren; dus voor de klas(?) . . . uh, nou nee! Visser ging aan de slag als (zoals hij het zelf omschrijft) tuinder. Voor de duidelijkheid; Paul ging werken op de tuinderij van zijn broer. Dus geen leraar en ook niet dammen!

Gelukkig gold voor Paul het aloude: 'jong geleerd is oud gedaan' of 'het bloed kruipt waar het niet kan gaan'. In 1986 meldde hij zich weer aan bij een damclub; niet Huissen, maar DOG Elden. Visser kreeg de (dam-)smaak toen blijkbaar echt te pakken; naast de club uit Elden werd hij ook vrij spoedig (wederom) lid van Huissen. Anno 2015 is hij nog steeds lid van (zoals het tegenwoordig heet) damvereniging VBI Huissen. Tot 1999 hield dit dubbellidmaatschap stand; toen ging DOG Elden op in het huidige CTD Arnhem.

Damfunctionaris . . .

In 1991 trad Visser in dienst bij de K.N.D.B. (dus volgend jaar groot feest!). Paul Visser is vaak de 'stille' spin in het web bij veel damactiviteiten; soms vanwege zijn beroep, maar vaak ook als privépersoon. Zo is hij bijvoorbeeld de contactpersoon voor de Nina Hoekman Memorial. Ook komt Visser vaak met de raarste ideeën om het dammen onder de aandacht te brengen, zo ook tijdens de bewuste memorial. Hetgeen Visser zelf nooit van de daken zal schreeuwen is het feit, dat hij (mede-)initiator en drijvende kracht achter 'Nijmegen Open' was. Na 25 jaar droeg hij het stokje over aan de huidige organisatoren, nadat hij eerst nog het prachtige boek '25 jaar Nijmegen Open' had geschreven (samen met Eric Sanders en Tjeerd Harmsma).

 Nina . . .

Paul en Henk Hoekman (die Paul al van het dammen kende) reisden samen met nog enkele andere dam-enthousiastelingen in 1989 naar Kiev, voor een vriendschappelijke damuitwisseling. Daar leerde Paul (net als Henk) Nina voor het eerst kennen. Wanneer Paul (anno 2015) terugdenkt aan Nina dan komt het volgende als eerste bij hem boven: "Nina's passie en inzet zijn legendarisch en niet alleen op damgebied!" Visser vervolgt: "De vonken konden ervan afspatten; Henk heeft meermalen moeten bukken wanneer het bij haar of Henk mis ging op het bord, maar ook tijdens gezelschapsspelletjes kregen Nina's emoties soms de overhand".

Aan de andere kant was Nina ook weer in staat om haar eigen belang volledig terzijde te schuiven, bijvoorbeeld als het om haar dampupillen ging. Het omgaan met (dam-)kinderen was voor Nina een serieuze zaak. Niet alleen om ze de geheimen van onze edele damsport te laten doorgronden, maar Nina was zich ook terdege bewust van het feit, dat de jeugd in een levensfase zat, waarin ze makkelijk te beïnvloeden waren.

In alle epistels die we wijden aan de memorial komt Nina's passie en gedrevenheid voor de damsport aan het licht; alleen daarom al ontbreekt Paul Visser niet te Zutphen; dus op 23, 24 en 25 oktober aanstaande!

Ook u bent van harte welkom . . .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten