woensdag 30 december 2015

Storm...

 Door Tjalling van den Bosch

Wat doet een mens als buiten een storm raast(?); inderdaad, 'binnen' blijven. En dan(?); bijvoorbeeld de partijen van het WK 2015 (Emmen) eens rustig naspelen . . . En dan(?); je kijkt eens naar de openingszet(!), en gaat dan 'zitten vinken'. Smijt dat nog wat op? Mooi dat u dat vraagt:

Er werden 190 partijen gespeeld; qua openingszet verdeeld als volgt: Favoriet was 32-28; deze openingszet werd maar liefst 118 keer van stal gehaald. Op grote achterstand volgden 34-29: 32 maal en 33-29: 23 maal. Verdere afwijkingen werden nauwelijks uitgeprobeerd: 33-28: 6 maal, 34-30: 4 maal, 35-30: 3 maal, 31-27: 3 maal en 31-26 slechts eenmaal.

Wat betekenen deze cijfertjes(?); niets, maar ja het stormt buiten . . .Er werden 48 (van de 190) partijen tot winst gevoerd (ruim 25%); 28 partijen werden voor wit gewonnen en dus 20 partijen door zwart.

Witspelers die met 32-28 openden wonnen 14 maal; 16 maal was er verliest (van de 118 dus). Van de witspelers die met 34-29 begonnen wonnen er 7 (32), 33-29 maar 4 (23) en 34-30 slechts 2 (4) en eenmaal werd er na 33-28 gewonnen door wit.  Alle andere openingszetten leverden voor de witspelers geen winst op. U mag zelf uw conclusies verbinden aan deze cijfertjes.                                            
Er werden volgens de computer (zelf zou ik dat nooit durven beweren) maar liefst 18 maal 'de winst' gemist! Dat aantal verbaast mij nogal; overigens heb ik alleen de directe winsten geteld, ´gemist groot voordeel' (volgens de computer) heb ik niet meegerekend.

Damvarianten . . .

De damvariant Checkers is volgens kenners (zelf kan ik daar niet over oordelen) door de computer helemaal uit-geanalyseerd. Met andere woorden, de computer laat zien dat elke partij remise is, mits men natuurlijk geen fouten maakt. Op grootmeester-niveau worden die niet gemaakt, en dus is Checkers gestorven aan de remise-dood.

In 'onze' damvariant is dat dus duidelijk niet het geval; als grootmeesters 'niet willen', krijg je altijd een salon-remise; daar is, met wat voor regel dan ook, niets aan te doen. In Salou zag ik enkele jaren geleden twee grootmeester 'in actie'; er werden zetten gedaan, maar de pen werd niet losgelaten! Vijf minuten na de start lagen de twee grootmeesters al weer bij het zwembad, ondanks de 40-zetten regel!                                                                                                                                            
Tijdens het WK 2015 werd het wel duidelijk, dat er in het late middenspel/eindspel best veel fouten   werden gemaakt (op grootmeester-niveau!). Je kunt dus eigenlijk niet zeggen dat de 100-ruiten-damvariant (op het hoogste niveau!), in de praktijk, een remise-spelletje is, vanwege een gebrek van het spel!
Grootmeester Jan Groenendijk speelde (net als ieder ander) 19 partijen in Emmen; daarvan eindigden 7 in een 2-0 of 0-2. Groenendijk speelde vrij en onbevangen; compliceerde de stellingen zoveel mogelijk. Zelfs tegen de 'zittende' wereldkampioen(!) kwam er een explosieve stelling op het bord. Veel partijen van Groenendijk werden pas na een uitgewoed eindspel remise gegeven.

In het epistel Catenaccio . . .  (januari 2014) heb ik al eens uitgelegd op wat voor manier de voetbalwereld het 'afbraakvoetbal' van zo'n 40 jaar geleden heeft getracht uit te bannen. Kort samengevat: dat gebeurde door een (door de F.I.F.A. geïnitieerde) mentaliteitsverandering bij de topclubs. Zou daar iets 'in zitten' voor het internationale dammen? Is het grootmeesterlijke dammen een remise spel geworden?  Komt dat dan misschien door de manier waarop zij het spel spelen, of ligt het aan het spel? Ik ga voorlopig van het eerste uit; maar ja, een mentaliteitsverandering is weer moeilijk in regels vast te leggen, EN doen ze 'het' dan ook allemaal, of . . . ?

Als we er reglementair iets aan willen doen, moeten we dan de regel: Er mag pas remise worden overeengekomen als er dammen op het bord staan, net als in de Friese damvariant, gaan invoeren?!?
(Ja, ik heb dit, op dit blog, al eens eerder laten doorschemeren - Dûmny . . . , mei 2015 -). Dus niet meer halverwege de partij remise overeenkomen, maar doorspelen (vergroot de  kans op fouten!). Net als in veel andere sporten kan men pas winnen, nadat de tegenstander een fout heeft gemaakt . . .
Hé . . . ! De storm is gaan 'liggen'.

Goede jaarwisseling en vooral een goed 2016 voor u en de uwen . . . 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten