donderdag 7 april 2016

Flugskowe

Door Rein van der Pal

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Aan de Oude Koemarkt in Heerenveen vond de vierde editie plaats van het  It Houtsje Flugskowe Damjen Ynternatsjionaal. Tjalling van den Bosch, de onvolprezen penneleur van de Huizumer Highlights nam in z’n eentje de organisatie voor z’n rekening en fungeerde tevens als wedstrijdleider. Hij had zijn zaakjes voor elkaar. Tom Mulder, de uitbater van It Houtsje, zag het goedkeurend aan.Volgens hem heeft het toernooi de nodige potentie. Er wordt druk gefilosofeerd om het lustrum van volgend jaar groots aan te pakken en al op vrijdagavond te beginnen. Daarmee zou dit toernooi plotseling uitgroeien tot een tweedaags evenement.

Tijdens de eerste ronde was er een heuse band (genaamd: Dr. Bee & The Hingman) aanwezig! Dit gaf de spelers nodige inspiratie. Het duel tussen Bart Visser en Jan Terpstra was daar een goed voorbeeld van. De witspeler dreef zijn tegenstander tot wanhoop met een onverwachte manoeuvre. Zij, die als toeschouwer aanwezig waren, hebben ervan genoten.
Toernooidirecteur Van den Bosch had -met een knipoog naar de betreurde Johan Cruijff-  14 deelnemers uitgenodigd. Op die manier zweefde de geest van de beste (Nederlandse) voetballer ooit, nog een beetje boven de borden.

Ach, wie kan de grootsheid van Jopie uit Betondorp beter onder woorden brengen dan de Vlaamse journalist Hugo Camps:
“Die vloek, dat contrast tussen zo weinig  lichaam en de virtuositeit van dat lichaam, dat was de eerste schoonheid.
De jaren zestig zijn veel te armzalig, veel te schraal om Cruijff ook maar enigszins te kunnen vatten. Cruijff valt niet samen met een tijdsgewricht, hij valt alleen samen met zichzelf. En dat is tijdloos. Ook weer met de mystiek van hem alleen en met een algebra van hem alleen. Hij is een wonder.
De tweede schoonheid was dat je zag dat die Amsterdamse jonge in één keer begreep dat hij geen medemens had. Cruijff is nog steeds aan het wachten op een fatsoenlijk weerwoord van Aristoteles. Hij leefde met medemensen die hem niet begrepen, die hem niet te woord konden staan”.

Van dit uitstapje naar De Verlosser keren we snel terug naar ons edele damspel.

IJsbrand Haven en Tjalling van den Bosch
Rond vier uur maakte arbiter Van den Bosch de ranglijst op en deelde de prijzen uit, zoals alleen hij dat kan. IJsbrand Haven (Blokzijl) veroverde de eerste prijs. Als oud jeugdkampioen van Nederland en voorzitter van de stichting Aanzet bezat hij al enige status. Na het behalen van deze titel heeft hij pas echt naam gemaakt in de damwereld en schaart zich in het illustere rijtje met vorige winnaars:
2013: Nina Hoekman
2014: Jilles van Kesteren
2015: Rick Keurentjes
2016: IJsbrand Haven
Het zilver ging naar Peter Pippel uit Gouderak en Kerst Hoekstra uit Sneek eiste het brons voor zich op.

In een korte toespraak bedankte Haven de éénkoppige organisatie. Namens de stichting Aanzet was Haven betrokken bij NK’s en WK’s en hij weet als geen ander wat er voor komt kijken om een toernooi te organiseren. “Alleen een zwaargewicht krijgt een toernooi als Flugskowe Ynternatsjionaal van de grond”, aldus Haven en hij overhandigde Tjalling van den Bosch een aantal damboeken. Van de blogmaster kreeg de organisator het nieuwste nummer van Voetbal International uitgereikt, dat met 200 bladzijden geheel gewijd is aan  Het Orakel uit Barcelona.

Kerst Hoekstra en Peter Pippel
Links: Jan Terpstra
Na afloop van het toernooi schoven de deelnemers aan voor een
buffet in een Chinees restaurant. In een ongedwongen sfeer werden de laatste nieuwtjes in de damwereld uitgewisseld. Tjalling van den Bosch deed verslag van een simultaan Fries Spel, die hij  gaf in Lollum bij damclub ‘De roege wolf’. Op de borden 1, 3 en 5 stond de simultaangever binnen de kortste keren een schijf achter. Het werd een vermakelijk verhaal dat nog het meeste leek op een gesproken column, die nog eens uitgeschreven moet worden.

Op de terugweg kwamen we langs café  It Houtsje. Tjalling stak zijn hoofd naar binnen en zag op het grote scherm dat het bij El Classico, begonnen met een hommage aan El Salvador, nog 0-0 stond. Terugkijkend op een geslaagde dag en in gedachten alweer bij het NK dames in Zoutelandestapte hij in de auto en zette koers naar terpdorp Achlum, ook wel het Giethoorn van Friesland genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten