donderdag 2 juni 2016

Serieuzer

Door Tjalling van den Bosch

Beste lezers en lezeressen, na twee epistels eenvoudig vakantie-gebrabbel (niets is zo gemakkelijk dan enkele diagrammen met wat tekst!) wordt het nu weer tijd voor een serieuzer 'stukje' . . .

Wanneer u dit epistel tot u neemt is het damtoernooi 'Salou Open 2016' reeds afgelopen;  and the winner is . . .? Ja, dat is op dit moment (van schrijven) dus nog niet bekend en om nu de naam van de (nog steeds) 'zittende' wereldkampioen Alexander Georgiev in te vullen als eindoverwinnaar is in dit specifieke geval misschien niet zo verstandig.

Voor de familie Georgiev is 'Salou' in de eerste plaats vakantie! Het hele gezin is dagelijks bij het zwembad te vinden en vader Alexander is dan vaak te bewonderen als voetballer (met kinderen, dat dan weer wel).
Als uw penneleur de wereldkampioen dan zo bezig ziet, roept dat vaak herinneringen op aan Jannes van der Wal. Net als Van der Wal is Georgiev klein van stuk en ook zeer fanatiek 'in spelletjes'. Wanneer Van der Wal zich overgaf aan (bijvoorbeeld) het voetballen (al was het met kinderen) dan wilde hij ook daarin uitblinken; Georgiev heeft dat ook. En net als Van der Wal schuwt Georgiev ook gescheurde broeken of 'open knieën' niet!
En ook net als Van der Wal neemt Georgiev de bal regelmatig 'vol op de punt'. (Even voor de jongere lezers en lezeressen, vroeger hadden voetbalschoenen - anders dan de gestroomlijnde uitvoeringen van nu! - 'verzwaarde punten', waarmee je de bal een enorme opsodemieter kon geven). Van der Wal nam de bal zo nu en dan dus 'vol op de punt' . . . maar droeg meestal sandalen!! (een 'AUW' hoorde je trouwens nooit, althans niet uit de mond van Van der Wal, wel van de toeschouwers).

Maar goed, laten we het serieus houden; de winnaar van 'Salou Open 2016' is dus
op het moment van schrijven nog niet bekend.

Persoonlijk . . .

Op dit moment is het natuurlijk ook nog niet duidelijk hoe schrijver dezes het er in Salou vanaf heeft gebracht. Normaal gesproken eindig ik op 'mijn gemiddelde' (9 punten uit 9 partijen), maar er is goede hoop op (iets) meer!

Jarenlang had ik last van hoofdpijn, maar dat is sinds afgelopen zomer verholpen!  Wat was het geval(?); op een gegeven ogenblik wilde ik van die vreselijke hoofdpijn af, dus de medische mallemolen in. Na diverse testen in het ziekenhuis kwam een specialist mij vertellen dat er een remedie bestond tegen de pijnen die mijn hoofd teisterden, dat was dus goed nieuws, maar . . . hij had ook minder goed nieuws.
De testen hadden overduidelijk uitgewezen, dat de hoofdpijn voortkwam uit de druk die mijn testikels op de ruggengraat uitoefenden! Om deze druk weg te halen, moesten deze eigenlijk worden verwijderd . . . (ik moest dus gecastreerd worden!!).

Als men dergelijk nieuws krijgt dan is het natuurlijk wel even schrikken (je wordt er depressief van, kan ik u vertellen), maar ach, met het vorderen der leeftijd neemt de drive tot copuleren sowieso af (in ieder geval bij mij - "Wat een drukte om een vingerhoedje stijfsel" zei mevrouw Smeets regelmatig, althans volgens zoon Mart! -). Nadat ik mij dit laatste realiseerde was het besluit ook niet meer zo moeilijk; doen!
Na de operatie voelde ik mij direct geweldig; eerst waren er nog wel wat naweeën van de narcose, maar vanaf het moment dat ik het ziekenhuis verliet, voelde ik me als herboren.

Eind goed . . . ?

Eind goed al goed, zou je denken, nou dat valt nog te bezien!?!Om mijn hoofdpijn-loze levensfase te vieren, besloot ik een nieuw pak aan te schaffen bij de plaatselijke herenmodezaak. De verkoper hoorde mijn verzoek aan zei in volle overtuiging: "Ah, ik zie het al, maat 56". Op mijn vraag hoe hij dit zo zeker wist, vervolgde hij met: "Ach meneer, ik zit al 40 jaar in het vak, zoiets zie ik meteen". Inderdaad zat het pak als gegoten; bij de aanschaf van een bijpassend overhemd (maat 52) had de verkoper het ook direct bij 'het rechte eind', net als bij de schoenen (maat 47).

Om het geheel af te maken, besloot ik ook tot de aanschaf van nieuw ondergoed; ook nu had de verkoper reeds een oordeel geveld: "Onderbroek maat 44" zei hij zelfverzekerd. Maar nu kon ik hem triomfantelijk terecht wijzen; "Nee" zei ik "nu zit u fout, maat 40"!! "Ach meneer toch" zei de verkoper "maat 40 zit u veel te strak, dat zorgt alleen maar voor onnodige druk op uw testikels en dat zorgt weer voor druk op uw ruggengraat en daar kunt u vreselijke hoofdpijnen van krijgen" . . . .

Volgende week weer wat luchtiger werk . . .  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten