donderdag 17 november 2016

Gastheer...

Door Tjalling van den Bosch

The bullet is (min of meer) through the church! Begin december (2016) is de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)gastheer voor het eerste gedeelte van de tweekamp om de dam-wereldtitel, zo hebben we van diverse kanten meegekregen.

De twee combattanten zijn de 18-jarige Jan Groenendijk uit Wageningen en de 23-jarige Groninger (student natuurkunde - aan de RUG!) Roel Boomstra.

Op 2 december is de feestelijke opening in het Academiehuis; van 3 t.e.m. 6 december worden de eerste 4 partijen van de WK-match gespeeld in het Van Swinderen Huys.

Vervolg . . .

Vervolgens hevelt men de tweekamp over naar Wageningen. In het stadhuis aldaar werken de twee kemphanen de vierde, vijfde en zesde matchpartij af op 8, 9 en 10 december.

Van 12 t.e.m. 16 december worden er vervolgens 5 rondes (en een rustdag?) afgewerkt in het Zuidstrandtheater te Scheveningen.

Op 17 december wordt de 12de (en laatste) ronde op een nog geheime(?) locatie in Den Haag afgewerkt. Mocht na de 12 matchpartijen de stand nog in evenwicht zijn, dan wordt er op 18 december (ook in Den Haag) een barrage gespeeld, met minder bedenktijd.

Het bovenstaande is allemaal niet officieel; we hebben de gegevens 'van horen en zeggen'. Er wordt ook gezegd (dus, voor wat het waard is!), dat degene die 3 partijen wint wereldkampioen is, maar . . . mocht één van de combattanten bijvoorbeeld de eerste 3 partijen winnen, dan is hij nog geen wereldkampioen!?! Hoe dat allemaal precies zit, is ons niet bekend; hopelijk komt er binnenkort een schrijven (site), waarop alles precies uit de doeken wordt gedaan.

Publiciteit . . .

Het is ons bekend dat er ook de nodige niet-dammers zijn, die het geschrevene op dit blog tot zich nemen, vandaar de bovenstaande (onofficiële) opsomming; misschien is het ook voor u (niet-dammer) leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij dit damspektakel.

Ongetwijfeld krijgt de dam-match binnenkort de nodige publiciteit; hopelijk grijpt de organisatie niet alleen naar persberichten, om de diverse media te bestoken. Elk gerespecteerd (en goed bekeken) t.v.-programma krijgt dagelijks een overvloed aan persberichten op de burelen; nee, er moeten andere ingangen worden gezocht om 'aan tafel' te geraken bij Van Nieuwkerk, Pauw of Tan!! Vervolgens rijst de vraag of de damwereld wel een follow up heeft klaar liggen, wanneer men (de spelers, dan wel de organisatie) daadwerkelijk acte de présence  mogen geven in het voetlicht voor het Nederlandse publiek.

Het is alweer een tijdje geleden dat onze edele damsport vol in beeld kwam:


Dat is dus een filmpje (gezien het nog niet zo overduidelijke, overdadige lichaamsgewicht van de interviewer) van lang geleden, maar het was toen wel een t.v.-programma waar veel mensen naar keken. De vraag is:wat gebeurde er na de uitzending? Speelde de damwereld (na dit stukje dam-propaganda) 'er op in'. Was er een vervolg?  Kwam er op plaatselijk, dan wel regionaal niveau iets los?  Werden niet-dammers na de bewuste t.v.-uitzending nog wel geconfronteerd met de charme van ons zo geliefde damspel? 

Kortom, beste lezers en lezeressen, het is te hopen dat de dammers zich (persoonlijk, dan wel via de diverse clubs en of bonden), tijdens de WK-match, presenteren aan een groot publiek. Het ideale plaatje zou zijn, dat er in de populaire horeca-gelegenheden, of andere instellingen waar veel publiek komt, een 'tsunami van dammen' te bewonderen is! Maar ja, dan moeten de dammers zelf wel in actie komen (en vooral niet wijzen naar anderen!!). 

Even een voorbeeld: Tijdens de WK-dam-match worden de partijen in sportcafé It Houtsje   te Heerenveen op een groot scherm gevolgd. De aanwezigen kunnen zich te goed doen aan Roel-bier dan wel Jan-bier. Ook kan men dagelijks gokken op de uitslag van de bewuste ronde, als ook op de uiteindelijke winnaar; het prijzengeld is afhankelijk van het aantal deelnemers. Ook worden er per dag sneldamtoernooitjes georganiseerd.

Moge het dammen herrijzen . . .! 
(doordat dammers de schouders er onder zetten . . .!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten