woensdag 2 november 2016

Format...

 Door Tjalling van den Bosch

Hoe lang de twee combattanten erover hebben onderhandeld is niet bekend, maar eindelijk is dan het format voor de WK-match 2016 'naar buiten' gekomen.
Veel mensen hebben zich de afgelopen maanden afgevraagd waarom het allemaal zo lang moest duren, voordat er enige concrete informatie 'vrij' kwam. Het lijkt erop dat er eerst veel muren moesten worden geslecht, maar dat lijkt nu dan allemaal achter de rug te zijn en kunnen we ons gaan opmaken voor een prachtige strijd om de wereldtitel.

Maximaal . . .

Er worden maximaal 12 ronden gespeeld, met het reguliere speeltempo. Mocht één van de spelers meer dan de helft van het maximum aantal punten hebben behaald, dan wordt er niet verder gespeeld. Mocht de stand na 12 ronden nog in evenwicht zijn, dan wordt er in een versneld speeltempo een beslissing geforceerd, d.m.v. rapid, blitz en eventueel superblitz. In eerdere matches om de wereldtitel behield de wereldkampioen bij een gelijke stand de titel, dat is dus nu niet zo.
Op de site kunt u verdere informatie vinden, zoals waar gespeeld wordt en wanneer. Gewoon even googelen: WK-match 2016. Op voorhand wordt er al een record gebroken: nog nooit was de gecombineerde leeftijd van de twee grootmeesters, in de strijd om de wereldtitel, zo laag (totaal 46 jaar!). Ook de plaats van handeling is uniek; nog nooit werden er partijen om de wereldtitel schaken gespeeld.
Kortom, het belooft op voorhand een bijzondere tweekamp te worden.

Opmerkelijk . . .

Overigens kwam er ook een opmerkelijk bericht over de match naar buiten:

Wereldkampioen vreest in de aanloop naar de strijd om de wereldtitel voor aanvallen van hackers.

Zoals bekend neemt wereldkampioen Magnus Carlsen het van 11 t.e.m. 30 november in New York op tegen de Russische uitdager Sergey Karjakin. Zoals gebruikelijk laat Carlsen zich in New York vergezellen door vrienden, die niet van het hoogste schaakniveau zijn; hij heeft tijdens zo'n tweekamp meer behoefte aan mensen met wie hij kan sporten en uitgaan, dan aan sterke schaakgrootmeesters. Via de computer heeft hij natuurlijk wel contact met mensen van het allerhoogste  schaakniveau.  Daarom heeft Carlson de beveiliging van zijn computer opgeschroefd tot het 'Pentagon niveau', zoals zijn manager Espen Adgestein het verwoordde in een interview met de Noorse krant Verdens Gang.

Russische hackers hebben de laatste tijd naam gemaakt met diverse acties, ook binnen de sport. Zo wordt vermoed dat hackerscollectief Fancy Bears, dat onlangs inbrak in de computer-systemen van antidoping-agentschap WADA, uit Rusland afkomstig is. Adgestein vertelde verder nog in het interview: 
"Het gaat natuurlijk wel om de wereldtitel; dan moeten we zo goed mogelijk beveiligd zijn. Het is voor ons van levensbelang dat vreemdelingen geen toegang krijgen tot onze analyses. Omdat Magnus alleen via de computer contact heeft met zijn schaakbegeleidingsteam, moeten alle computers tot op het allerhoogste niveau te vertrouwen zijn".

Favoriet . . .

Magnus Carlsen is favoriet om de wereldtitel, die sinds 2013 in zijn bezit is, te behouden. Sergey Karjakin is de jongste grootmeester ooit; op de leeftijd van 12 jaar en 7 maanden kwam hij in het bezit van die titel. Beide spelers werden geboren in 1990; Karjakin in januari en Carlsen in november.

Ongetwijfeld gaan er weer miljoenen liefhebbers genieten van dit schaak-spektakel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten