donderdag 24 november 2016

J.R.

 Door Tjalling van den Bosch

Nee, beste lezers en lezeressen, we gaan het niet hebben over J.R. Ewing, een personage uit de Amerikaanse soapserie Dalles. Acteur Larry Hagman kroop in de huid van J.R.; in 1980 werd de personage neergeschoten in de laatste aflevering van het seizoen (vlak voor de zomer). Tot dat de serie in het najaar weer werd hervat, ontstond er een heuse 'Who shot JR?-mania. Maar goed, daar willen we het dus niet over hebben.

De J in de aanhef staat voor Jan en de R voor Roel en dus gaan we het even hebben over de op handen zijnde match om de wereldtitel dammen (voor meer informatie ga naar  http://wereldtiteldammen.nl// .

Roel Boomstra is thans 23 jaar en student natuurkunde te Groningen. Al enkele jaren heeft Boomstra zijn vizier gericht op de wereldtitel en spreekt zich daarover uit: "Ik wil de beste zijn". Toch heeft Boomstra niet de bravoure van een Mohammed Ali ("I am de greatest").  Roels speelstijl is in de eerste plaats degelijk; hij durft alles te spelen, maar wanneer zijn tegenstander afwacht (Boomstra het spel laat maken), dan zijn de zetten van Roel 'verantwoord' te noemen. Boomstra zal zich dan niet vaak op onbetrouwbaar ijs begeven. 
Roel heeft prachtige partijen (met de reguliere bedenktijd) gespeeld tegen collega-grootmeesters; zijn grootste succes is ongetwijfeld de Europese titel in 2015.Veel (dam-)romantici prijzen het spel en de stijl van Boomstra; zonder angst, maar bovenal 'technisch verantwoord'.  

Nooit gedacht . . .

Boomstra is, ondanks zijn jeugdige leeftijd, al jaren bezig met het binnenhalen van de hoogste mondiale dam-eer; toch zal hij nooit hebben gedacht dat hij een tweekamp om de wereldtitel zou moeten spelen tegen een opponent die jonger is dan hij!  Dat is dus wel zo!!

Jan Groenendijk werd als 17-jarige de sensatie van het wereldkampioenschap dammen 2015 (Emmen); wat heet, een half uur lang was Jan virtueel wereldkampioen (zie hiervoor het epistel op dit blog van 23 december 2015: Het Eindspel ... - van de hand van P. Pippel -)!
Het jaar 2015 was voor Jan de doorbraak naar de internationale top; ten eerste werd hij topscorer in de Hoofdklasse A, met 22 punten uit 11 partijen. Mede door die imponerende score werd zijn club, de Wageningse Schaak- en Dam Club  ('waar men niet meer schaakt, omdat dammen veel leuker is!'), kampioen en promoveerde het naar de Ereklasse.

De grootste triomf uit zijn nog jonge carrière boekte Groenendijk ongetwijfeld tijdens het internationale damtoernooi Salou Open, waar hij een groot gedeelte van de mondiale wereldtop achter zich liet. In 2015 werd hij ook nog met grote overmacht wereldkampioen bij de junioren. Het WK-toernooi te Emmen zorgde voor zijn definitieve doorbraak en leverde hem de titel van internationaal grootmeester (GMI) op. Hij eindigde in Emmen op een tweede plaats, nadat hij dus in de laatste ronde een analytisch gewonnen eindspel, tegen de Fransman Cordier, remise liet lopen.

Groenendijk voetbalt ook graag; ooit werd hij door een journalist omschreven als een: "Flegmatieke linksbuiten, in de geest van Piet Keizer en Rob Rensenbrink", maar zijn stijl van dammen is van een geheel andere orde. Niks geen speelsheid of lichtvoetigheid; Groenendijk gebruikt extreem veel tijd voor zijn geniale invallen.
In de bewuste partij tegen Cordier zat Jan al een tijdje te klungelen met 'de minuut die je er per zet bij krijgt'! Even voor de niet (dam-)ingewijden; voor een dampartij krijgt een speler 80 minuten; per gespeelde zet krijgt men er 1 minuut bij (op de digitale klok). Het is te hopen (zeker voor zijn fans) dat Groenendijk tijdens de match een 'fatsoenlijker verhouding met de klok' heeft.

Het is niet zo, dat de partijen van Groenendijk van een zwaarmoedig en 'voorzichtigheid eerst' kaliber zijn; nee, zijn manier van spelen is vaak zeer ondernemend en soms zelfs provocerend te noemen. Je zou zijn speelstijl een beetje kunnen vergelijken met dat van Harm Wiersma 'in his prime'.
Nee, de overwinningen van Groenendijk op internationale grootmeesters (bijvoorbeeld tegen Ndjofang en Loko, tijdens het WK van 2015) laten een vindingrijkheid en geraffineerdheid van een gelouterde grootmeester (á la Georgiev, Chizov of Wiersma)  zien! Kort samengevat: Het lijkt op voorhand een zeer interessante ontmoeting te worden tussen twee briljante jonge dammers van Dietzen bloed!

Zoals het hoort . . .

Voorafgaand aan een belangrijke sportwedstrijd zijn ingewijden (als ook de totaal onwetenden) in de weer met de vraag: 'Wie gaat er winnen . . .' en zo hoort het ook. Ook het bondsblad van de Nederlandse dambond (K.N.D.B.) meende zich met die vraag te moeten bezighouden; de conclusie was (op de vraag wie er ging winnen): Roel Boomstra. De aangedragen redenen waren: Roel is wat ouder, heeft dus meer ervaring en is al een paar keer Nederlands kampioen geweest en ook al eens Europees Kampioen.
Die realiteit was voor velen aanleiding om Boomstra aan te wijzen als de vermoedelijke opvolger van Alexander Georgiev. Toch, beste lezers en lezeressen, is realisme geen vriend van een topsporters! Wanneer realisme bepalend zou zijn voor de uitkomst van de uitslag van een sportwedstrijd, dan waren de meeste sporters niet eens begonnen aan een dergelijk traject. Nee, het zijn juist dromen, proberen het onmogelijke mogelijk te maken, die een topsporter zullen opstuwen naar grote hoogtes. 
Misschien is het wel een groot voordeel, de (iets) minder ervarenheid van Jan Groenendijk! Om die reden was het juist Johan Cruijff, die als trainer vaak jonge onervaren spelers opstelde!! Ervaren zijn, kan ook een negatieve invloed hebben.

De voorspelling van uw penneleur is dan ook (in navolging van V.V.D.-coryfee Hans Wiegel):  "Voorspellen is moeilijk, zeker wanneer het om de toekomst gaat . . .". 
(Waarschijnlijk gaat diegene winnen, die de grootste intrinsieke motivatie heeft).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten