maandag 12 december 2016

Match ...2

Door Tjalling van den Bosch

Het tweede gedeelte van de tweekamp om de wereldtitel dammen 2016 (verspeeld te Wageningen), tussen de internationaal grootmeesters Jan Groenendijk en Roel Boomstra, is ook alweer bijgezet in de historie. Zoals uw penneleur het in het vorige epistel op dit blog reeds wereldkundig maakte, was hij (Oh Schmerz) niet bij machte om de reis vanuit het hoge noorden naar de laatste uitstulping van de (west-)Veluwe (de Wageningse Berg) te maken.
Eigenlijk is het te triest voor woorden dat je 'het hoogste' dat er op damgebied bestaat aan je voorbij moet laten gaan, maar ja het schrijven op dit blog levert niet voldoende pecunia op om van te leven, dus moet er bijgeklust worden.

Alternatief . . .

Gelukkig leven we in de 21ste eeuw en kunnen we 'van achter de computer' de spelers/partij/analyse gewoon volgen, alhoewel dat niet hetzelfde is als in levende lijve aanwezig zijn. De connaisseur (analist) van dienst was Grand Maître Ton Sijbrands en dan weet u het als rechtgeaarde dammer wel: Uitmuntend.
Een openbaring was het optreden van Ester van Muijen als side kick van Sijbrands, alhoewel ze zichzelf omschreef als "charmante assistente". Het is uw penneleur niet bekend of het tweetal van te voren heeft geoefend, maar ze vulden elkaar uitstekend aan (samensmelting der generaties!).

Gelukkig waren er in Wageningen ook veel nevenactiviteiten, zoals diverse damactiviteiten. Verder was er een literaire avond (thema dammen) in de bibliotheek van Wageningen. Ook bijzonder hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder was weer van de partij; hij verzorgde de lezing: 'Healthy ageing begint jong'.
Zanger/kunstenaar Meindert Talma trad op met enkele speciale 'damnummers'.
Kortom, via de computer (dat wel) kregen we het idee dat ook in Wageningen, in navolging op Groningen, het dammen op een prachtige manier werd geëtaleerd.

Voor Jan Groenendijk verliep de match in zijn woonplaats (Wageningen) niet goed; net als in Groningen moest de jonge grootmeester het onderspit delven in de eerste de beste partij (de 5de partij in totaal). De twee volgende partijen eindigden in remise, maar 'bloedeloze puntendelingen' waren het allerminst; daardoor is tussenstand nu 9-5 in het voordeel van Roel Boomstra.

Grinta & Goesting

Grinta komt uit het Italiaans en betekent (ongeveer, het is moeilijk te omschrijven): de som van bevestigingsdrang, doorzettingsvermogen en verbetenheid. Goesting wordt vooral in Vlaanderen gebruikt en betekent: verlangen, zin (als in zin hebben in). Waarom deze plotselinge verandering van koers zult u zich als argeloze lezer afvragen; ewel, we vroegen ons af hoeveel Grinta & Goesting grootmeester Groenendijk nog heeft? Is zijn intrinsieke 'wil om te winnen' nog wel groot genoeg?

Groenendijk heeft nu de kans om wereldkampioen te worden en alhoewel de mening, dat hij nog jong is en nog wel meer kansen op de hoogste mondiale titel krijgt, kan het ook best wel eens zo zijn dat dit de enige keer zal zijn dat hij zo dicht bij de wereldtitel is! Het is mogelijk dat Groenendijk nooit weer een echte kans krijgt op een gooi naar dé damkroon!
Misschien zijn er wel andere talentvolle dammers (denk aan andere 'producten' uit de  K.N.D.B.-opleidingen - Van IJzendoorn, Slump, Wolff of dammers uit andere landen, zoals Ivanov, Shaibakov) die mogelijk de komende tijd een grote stap voorwaarts maken en voor lange tijd 'gaan heersen', net als Wiersma, Chizov, Shvartsman, Georgiev dat decennialang hebben gedaan!!

Vervolg . . .

Vandaag (zondag 11 december 2016) is er een rustdag voor de beide combattanten; morgen gaat de tweekamp verder in Den Haag/Scheveningen.
Voor meer informatie ga naar de site (gewoon even googelen: wereldtitel dammen 2016). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten