donderdag 1 december 2016

Zo...

Door Tjalling van den Bosch

Zo . . ., de eerste klap is een daalder waard; die klap heeft 'het dammen' gisteravond (dinsdag 29-11-16) uitgedeeld! In het goed bekeken t.v.-programma (bijna 1½ miljoen kijkers) De Wereld Draait Door werd de komende match om de wereldtitel dammen besproken.

Na het gebruikelijke muzikale intermezzo, kwamen de twee combattanten, Roel Boomstra en Jan Groenendijk, 'aan tafel' zitten bij host Mathijs van Nieuwkerk voor een gesprek van zo'n 15 minuten (en dat is best lang voor een item!). 
Het begin deed het ergste vermoeden; Groenendijk en Boomstra begonnen met een sneldam-partijtje. Dat moet eigenlijk niet; daar zit niemand op te wachten en na een tiental seconden ga je de niet-dammers verliezen; het komt wat kermisachtig over. Vele decennia geleden deden Harm Wiersma en Anatoli Gantvarg dat ook al  'bij Mies' (Bouwman). Het is m.i. niet voor herhaling vatbaar; wanneer dat ooit weer wordt gevraagd, dan moeten dammers het gewoon weigeren.

Maar . . .

Na de het partijtje echter ging het forza met de damsport; Groenendijk en Boomstra deden het voortreffelijk. Op de vragen werd alert gereageerd; geen lange denkpauzes met wazige antwoorden, maar kort en ad rem, vaak zelfs heel gevat.  Het was ook niet verkeerd dat 'tafelheer' (en schrijver) Özcan Akyol vertelde, dat hij ooit het schooldammen in zijn woonplaats (Deventer) had gewonnen.
Platenlabel TopNotch (zo kregen de kijkers te horen) heeft de WK-match omarmd. Dat schijnt goed te zijn voor het dammen; het zorgt in ieder geval voor een hippe uitstraling.

Na diverse vrolijke noten stelde Van Nieuwkerk de vraag wie ooit zijn arm had gebroken? Dat bleek Groenendijk te zijn geweest, maar die wilde er niet over uitweiden: "Te gênant" zo zei hij. Ja, dan moet je niet bij een geroutineerde interviewer als Van Nieuwkerk aan tafel zitten, die gaat daar dan op door! Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit; Groenendijk had na afloop van een jeugd-damtoernooi (was het niet tijdens het WK-junioren 2013 - Mirepoix-Sur-Tarn - ?) nogal innig ("klef" noemde Groenendijk het) afscheid genomen van een bevallige Poolse en dat was toen geëindigd in een ongelukkige valpartij. De terugreis naar Nederland moest toen worden uitgesteld, want Groenendijk moest eerst langs het ziekenhuis, waar een gebroken ellenboog werd geconstateerd.

In ieder geval, het dammen kwam op een vlotte manier in beeld en hopelijk is de jeugd getriggerd (voor het dammen) EN . . . hopelijk is de damwereld (u dus, beste dammer) klaar voor de grotere belangstelling voor het dammen (van zowel jong als oud!).

Natuur . . .

Van Boomstra was al langer bekend dat hij natuurkunde (in Groningen) studeerde, maar dat ook Groenendijk voor die richting heeft gekozen was ons nog niet bekend; alhoewel de interesse voor de natuur van Groenendijk wel al iets langer bekend was bij uw penneleur. Denk alleen al aan het verhaal met de bevallige Poolse . . .!

Aanstaande zaterdag (3 december 2016) brandt de strijd echt los; hopelijk volgen er nog vele 'goede klappen' voor de damsport.
Voor meer informatie gaat u naar de site van Wereldtitel dammen 2016 en voor meer inside-informatie verwijs ik u graag naar het zeer lezenswaardige epistel van Piet Bouma op de K.N.D.B.-site: De WK-match: wat wordt de tactiek en/of het thema?

Veel damplezier de komende weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten