donderdag 23 februari 2017

Prélude...

Door Tjalling van den Bosch

De serie gewijd aan Jannes van der Wal komt deze week te vervallenhet heden, vraagt om aandacht!

Zaterdag 25 februari aanstaande komt er een einde aan het voorspel. Laat uw gedachten nu niet 'vlinderen', daar gaan we het niet over hebben!

Op die laatste zaterdag van februari, vindt de laatste ronde van de halve finales voor het NK Dammen 2017 plaats. In Groep A heeft (GMI) Wouter Sipma zich reeds geplaatst; de nummer twee uit de tussenstand, Anton Kosior, kan zich bij winst op Steven den Hollander ook verzekeren van een finaleplaats. Jongeling Jitse Slump kan nog roet in het eten gooien, wanneer Kosior niet wint en Slump zelf Jan Lammers weet te verschalken. De rest van de deelnemers is uitgeschakeld voor plaatsing. 

In Groep B zijn er meer gegadigden voor een finaleplaats. Van de drie koplopers lijkt (GMI) Martijn Van IJzendoorn de beste papieren te hebben, vanwege 'een extra plusje'! Gerbrand Hessing en Waldo Aliar staan er het beste voor met betrekking tot de achtervolgers, Frank Teer en Frits Luteijn. Het zal een spannende ontknoping worden; het is vooral de vraag hoe de 'uitgeschakelde rest' zich nog gaat verweren! 

In Groep C lijkt (GMI) Hein Meijer soeverein op kop te gaan, maar hij moet in laatste ronde opboksen tegen de nummer drie, (GMI) Ron Heusdens. Daartussen staat de verrassend opererende Nico Knoops, die het in de laatsteronde opneemt tegen Jeroen Kos; bij winst is Knoops zeker van een finaleplaatsen zou dat ten koste gaan van Meijer of Heusdens! De andere deelnemers zijn uitgeschakeld. 

In Groep D moeten de twee koplopers het tegen elkaar uitvechten; Marino Barkel leidt op basis van 'een plusje', waardoor Anton van Berkel eigenlijk moet winnen om de kansen in eigen hand te houden. De twee achtervolgers, Bhiem Ramdien en Peter van der Stap, kruisen ook  onderling de degens; ze volgen de leiders 'op één punt', dus zal er gewonnen moeten worden! Wanneer het laatst duel in een puntendeling eindigt, dan hebben de leiders in de tussenstand ook voldoende aan een gelijkspel.
Ongetwijfeld gaat de aandacht van dit viertal ook uit naar 'de andere partij'! Verder zijn er in deze groep geen kanshebbers meer. 

De Nederlands Kampioen Dammen 2016, (GMI) Alexander Baliakin is reeds geplaatst voor de finale, net als de nummer twee, (MF) Ben Provoost, en de nummer drie, (GMI) Auke Scholma. 

Elf . . . 

Dat is inderdaad een elftal; de twaalfde (en laatste) deelnemer aan het NK Dammen op Urk, komt uit de hoge hoed(en) van de heren van de organisatie. Wanneer men de lijst van dammers van dietzen bloed met de hoogste (dam-)rating eens doorneemt, dan is het toch opvallend, dat er nogal wat van de nationale (dam-)crème de la crème, het hoogtepunt van het Nederlandse damgebeuren aan zich voorbij laat gaan. Een opsomming van de afwezigen; Roel Boomstra, Ton Sijbrands, Erno Prosman, Martin Dolfing, Pim Meurs, Harm WIersma, Jan Groenendijk, Gérard Jansen, Rob Clerc, Johan Krajenbrink, Jasper Lemmen. Van de jonge hemelbestormers laat Wouter Wolff het afweten; Van IJzendoorn en Slump zitten nog wel in de race. 

Op provinciaal niveau was deze trend al eerder zichtbaar; met misschien wel als absoluut dieptepunt het Fries damkampioenschap. In Friesland ontbreekt de volledige top 12 in het FK Dammen 2017. 
Provinciaal (en nu dus ook nationaal) mag er best eens worden nagedacht waarom de topspelers bedanken voor de eer; waarschijnlijk nog belangrijker is het om een manier te vinden om ze over te halen om toch mee te doen. Een nationaal kampioenschap, in welke sport dan ook(!), moet toch vooral een strijd zijn tussen de nationale toppers . . .! 

Organisatoren . . . 

Nu zijn er natuurlijk van de eerder genoemde topdammers, die niet meedoen aan het Nederlands Kampioenschap, velen die 11 zaterdagen Nationale Competitie genoeg vinden. Wanneer men daarnaast, zoals nu, 4 maal op een zaterdag naar Culemborg moet afreizen, om daar partijen te spelen (maar liefst 7), voor de Halve Finale, en, wanneer men zich dan plaatst voor de finale, ook nog eens 9 dagen op het NK zelf aan de bak moet, dan is er wel enig begrip voor op te brengen, dat men zich niet laat inschrijven. Velen hebben een baan en gezin en ook daar gaat de nodige tijd in zitten(!), maar er zit een keerzijde aan het niet meedoen! Organisatoren moeten heel wat obstakels slechten, voordat men een goed NK kan neerzetten, en ja, dan is het ook wel begrijpelijk dat men (de organisatoren) weer niet blij zijn, wanneer het overgrote deel van de Nederlandse topspelers niet meedoet! Je zou kunnen zeggen, dat er in plaats van een 'win - win'-situatie, er door het wegblijven van dam-toppers een 'verlies - verlies'-situatie ontstaat! 
Een organisator zou zich wel eens af kunnen vragen waar hij/zij het allemaal voor doet!?! Zonder pro deo (!) organisatoren geen damtoernooi en zonder topdammers geen topdamtoernooi!

We willen niet al te belerend overkomen, maar misschien . . .!

Opdat het in de toekomst beter moge gaan . . .   Geen opmerkingen:

Een reactie posten