dinsdag 10 april 2018

Rococo...

Door Tjalling van den Bosch

Afgelopen woensdag (4 april) barstte in Harlingen de strijd om het Nederlands
Kampioenschap Dammen Algemeen 2018 los.
Vandaag (zondag 7 april) staat de enige rustdag gepland en dus kunnen kenners en liefhebbers, in alle rust, de partijen uit eerste vijf ronden eens rustig gaan bekijken.

Plaats van handeling van het NK is het stadhuis in de aloude Friese havenstad; het onderkomen van de burgemeester is gebouwd in het jaar 1730 door een zekere Hendrik Jacobs Norel (althans dat was de architect!).
Kenners weten de argeloze toeristen te vertellen dat het is gebouwd in de Lodewijk XIV-stijl. Hoe het ook zij, het is in ieder geval een prachtig monument.
Ook het interieur is voor een groot gedeelte (qua stijl) uit de tijd dat het gebouwd is; zo kunnen we de atleten (de dammers dus) zien zitten op stoelen uit een Europese stijl van halverwege de 18de eeuw, het zogenaamde rococo. 
Martijn van IJzendoorn (Foto: S. Nagel)

Het zijn prachtige stoelen; of ze 'goed zitten' weten we natuurlijk niet, want we mogen de speelzaal dan wel bezoeken, maar het speelveld betreden is er (terecht) niet bij. Een gerieflijke stoel is natuurlijk onontbeerlijk, want de strijders op de 100-velden zitten toch al gauw zo'n vier uur achter het bord (vaak langer - en tijdens de vermaledijde 'dubbele ronde' dus al gauw meer dan 8 uur! -).

De tafels lijken wat 'aan de lage kant' en dat is niet helemaal een comfortabele hoogte, maar goed, op de foto's is het wel een prachtig gezicht; 21st century meets the 18th century! De tafels stammen trouwens (op z'n minst) uit de 19de eeuw (niet eerder), want de deklaag (bovenkant) is van machinaal gezaagd fineer; zoals u waarschijnlijk wel weet kwam de productie van machinaal gezaagd fineer pas in het begin van de twintigste eeuw echt op gang.

Let's rock . . .

De eerste ronde deed ons enige schrik om het hart slaan(!); alle excuses om de strijd te ontlopen (groot ratingverschil / eerste ronde, niet direct een nederlaag / laat de tegenstander 'het spel' maar maken) werden uit de kast gehaald, maar gelukkig was er na dat voorzichtige begin veel vuurwerk op de borden te zien.
Een eerzame puntendeling is natuurlijk geen probleem, maar laat het geen bloedeloze strijd zijn. Zoals drie weken geleden al schreven in het epistel Bedrog van Gijon: No play, no game, no sport! (vrij vertaald: Geen strijd, geen wedstrijd, geen sport!). 

Gelukkig konden de liefhebbers hun hart ophalen tijdens de rondes twee tot en met vijf; er was veel strijd en daardoor ook veel prachtige en vooral spannende partijen.
Het was een ware battle of the brains, met alle bijbehorende lichaamstaal (het non-verbale)!
Als iemand naar eigen inzicht een goede stand op het bord had, dan zag je zo iemand zich 'groot maken' (ellebogen stevig op de tafel en de schouders breed makend). Ook viel er te ontdekken dat iemand op een bepaald moment desinteresse voorwendde, terwijl zijn stand op het bord best wel spannend was; ook het onverschillig lurken aan een flesje frisdrank (dat wel natuurlijk), terwijl de tegenstander een moeilijke beslissing moet nemen.
Ach, veel van dat alles kunt u terugvinden op YouTube; de strijdlust is vooralsnog groot.
Eén van de deelnemers heeft volgens een persbericht gezegd (ten aanzien van de strijdlust der combattanten): "Het lijkt wel of die Friezen iets in het drinkwater hebben gedaan"! 

We gaan het zien de komende vijf dagen. Voor de duidelijkheid; de laatste ronde is aanstaande vrijdag (13 april), trouwens de voorlaatste ronde ook! Samen met een mogelijke barrage is een goede planning van het tijdsstip van de sluitingsceremonie dan ook niet mogelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten