donderdag 19 april 2018

Wat opvalt...

Door Tjalling van den Bosch

Het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen 2018 is ten einde (van harte Alexander) en het moet nog even bezinken, daarom maar even wat (min of meer) opvallende zaken.
Ten eerste is dat het Open Flevoland  World Cup Tournament (van 18 t.e.m. 24 juni aanstaande). De organisatie van het damtoernooi is in handen van Stichting Aan Zet (of is het Stichting Aanzet?) en, zoals u waarschijnlijk wel weet, is alles wat deze rechtspersoon zonder winstoogmerk aanpakt voorzien van een charme en grandeur welke zijns gelijke in de damwereld niet kent.
Ook nu is de locatie van het toernooi (Wapen van Ens - te Ens) weer top (goede speelzaal, fantastische catering en voldoende - gratis - parkeergelegenheid) en mede daardoor heeft de internationale dambond (F.M.J.D.) het toernooi met maar liefst drie sterren gecodeerd.

Nu zeggen 'die sterren' de liefhebbers niet zoveel; het is meer voor topgrootmeesters, die daardoor punten kunnen vergaren, waarmee ze zich kunnen plaatsen voor de (financieel) zeer aantrekkelijke World Cup-finale.Vooral veel buitenlandse topgrootmeesters staan op de voorlopige deelnemerslijst.
Wat opvalt (in ieder geval bij schrijver dezes) is het feit, dat het niet storm loopt met damliefhebbers(!); je zou toch zeggen dat een toernooi van Stichting Aan Zet, zich op voorhand kan verheugen op een grote greep uit de zomerse damkaravaan!
Wat mij betreft valt dat, met op dit moment nog niet eens 30 eerzame titel-lozen (van de ruim 60 deelnemers), tegen. Nu is het van dammers bekend dat ze soms lang nadenken, voordat ze actie ondernemen, maar ik vind dat de mannen van Stichting Aan Zet toch wel wat meer deelnemers verdienen.
Zo heeft het traditionele damtoernooi in Salou (van 20 t.e.m. 28 mei aanstaande) zo'n 150 dammers op de voorlopige deelnemerslijst staan, met zo'n 100 dammers zonder dam-titel! Dus, wanneer u (damliefhebber) zin hebt in een mooi, groots opgezet (Nederlands) toernooi, aarzel dan niet langer en geef u op.

Toch even . . . 

We laten het 'bezinken van het NK' toch even voor wat het is. Op Toernooibase Dammen las ik dat enkele kenners tot de conclusie kwamen, dat Ron Heusdens geen twee rondes op één dag kan spelen.
Persoonlijk vind ik dat wat overdreven; inderdaad verloor Heusdens beide keren de tweede partij op een dag dat er twee rondes op het programma stonden, maar het ligt wat mij betreft wat genuanceerder. In eerdere toernooien liet Heusdens zien dat hij wel degelijk goed kan omgaan met het fenomeen van twee partijen op één dag; zo speelde Heusdens een jaar geleden (op het NK op Urk) op de eerste dag van een dubbele ronde remise tegen Baliakin en won hij de tweede partij van Van Berkel.
Tijdens het NK in Harlingen echter, trof Heusdens het niet; hij moest het eerst opnemen tegen Ramdien, waarvan hij absoluut wilde winnen. Dat gebeurde ook, zij het na een lange uitputtende strijd; daarna moest Heusdens het opnemen tegen niemand minder dan Boomstra.

De laatste had het in de ochtenduren (eerste partij van de dag) opgenomen tegen Baliakin en dat was (na een overigens weldadige opening) vrij snel in een puntendeling geëindigd. Met andere woorden, Boomstra begon aanmerkelijk fitter aan het treffen dan Heusdens. Boomstra won dan ook de partij; opvallend was dat Boomstra op een gegeven ogenblik wel erg gemakkelijk 'door de lange vleugel' van Heusdens liep.

Op de laatste dag van het toernooi stond er wederom een dubbele ronde op het programma; Heusdens hield in de ochtendronde Van IJzendoorn op een puntendeling, maar in de tweede partij van de dag (laatste van het toernooi) liet Heusdens de teugels tegen Kalis wat vieren en dat kwam hem op een nieuwe nederlaag (zijn tweede van het toernooi) te staan.
Ook hier was het opvallend dat ook Kalis op een gegeven ogenblik probleemloos 'door de lange vleugel' van Heusdens liep. Het zat Ron juist op dagen van de dubbele ronde niet mee, maar om nu te stellen dat hij niet kan omgaan met twee ronden op één dag is misschien wel iets te veel van het goede!

Dat was 'Wat opvalt'; aankomende zaterdag (21 april) is er in Assen de presentatie van het boek Dammen als cultureel erfgoed van Hans van der Nap. Er staat heel wat op het programma (dat om 13.00 uur begint), met o.a. damkunstenaars(?), dichters en een optreden van cabaretier Lambert Jan Koops.
Ik geloof dat u wel een uitnodiging moet krijgen om erbij aanwezig te kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten