woensdag 4 april 2018

Natte...

 Door Tjalling van den Bosch

Mijn buurvrouw heeft een natte poes. Nee, geen vrees, uw penneleur heeft zich niet de stijl van de zeer productieve Belgische schrijver Herman Brusselmans aangemeten. Het zit namelijk zo: Terwijl ik zojuist, op deze Paasmaandag (2018), peinzend uit het raam van mijn mancave keek, zag ik het arme beestje kleddernat voorbij lopen.
Herman Brusselmans
Ik geloof niet dat het poesje dacht (geheel in deze tijdgeest - Pasen -) dat het over water kon lopen, waarschijnlijker is het, dat de stumper dacht dat het over eendenkroos kon lopen; een gedeelte van de groene drab hing tenminste nog als een soort lauwerkrans om haar nek.
De poes wacht zo meteen een koude douche, of zou de buurvrouw, geheel volgens de heden ten dage geldende diervriendelijkheid, een lauwere variant voor haar in petto hebben.
Na het bovenstaande tot u te hebben genomen, vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk af, waarom uw penneleur peinzend uit het raam keek.

NK Dammen Algemeen . . . 

Nou, dat zit zo; aanstaande woensdag (4 april 2018) begint het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen; in de Friese Havenstad Harlingen. Nu zitten er in die laatste drie woorden direct al bepaalde gevoeligheden en dan met name dat woordje 'Friese'!
'Echte Harlingers' voelen zich alles behalve Fries. Harlingen kreeg reeds in het jaar 1234 stadsrechten en is daarmee ouder dan bijvoorbeeld Amsterdam.
Het (Friese) 'achterland' was in de tijd niet veel meer dan een zompige toestand, waar mensen probeerden een leven op te bouwen door voorhogingen op te werpen (terpen); van een gestructureerde samenleving was daar toen nog lang geen sprake.
In Harlingen was daar toen al wel sprake van en in de daarop volgende jaren ontwikkelde de stad zich als een waar handelscentrum, waar schepen aan- en afvoeren. De handel, voornamelijk met Scandinavië, de Baltische Staten en het Verenigd Koninkrijk, zorgde er voor dat Harlingen 'leefde'.
Later zou 'dat Friese achterland' zich ook ontwikkelen en werden steden als Franeker en Leeuwarden steeds belangrijker; daardoor verloor Harlingen enigszins haar status, althans zo voelde het voor haar inwoners.
Franeker kreeg in 1585 een universiteit (welke door Napoleon in 1811 weer werd gesloten!) en Leeuwarden schopte het zowaar tot hoofdstad van Friesland. Die ontwikkeling zette kwaad bloed bij de Harlingers; ze zagen dat hun stad niet langer de eerste viool speelde.
Daarin ligt ook de grondslag dat de Harlingers zich niet verbonden voelen met Friesland; eigenlijk
is de rest van de provincie nog steeds afhankelijk van Harlingen (vinden de Harlingers: "Wanneer wij hier de sluizen open zetten, heeft de rest van Friesland natte voeten" - daar is weer een relatie met het opmerkelijke begin van dit epistel! -).
Harlingers voelen zich meer een voorstad van Londen (vanwege de vroege handelsrelatie met de Engelse hoofdstad), dan een 'Friese havenstad'! Echte Harlingers zijn ook de Friese taal niet machtig; ze hebben een eigen taal en zijn eigenlijk in alles anders dan de rest van de provincie.

Strijd op het dambord . . . 

Aanstaande woensdag (4 april) start dus het NK Dammen Algemeen in het gemeentehuis van Harlingen.
Het zal ongetwijfeld een spannende strijd worden en hopelijk spelen de deelnemers met durf, vuur en passie (zoals het eigenlijk hoort). Geen voorzichtig geschuif, geen partijen die na 40 wederzijdse zetten in een bloedeloze puntendeling eindigen; nee, wij (dam-supporters) zitten te wachten op hartverwarmende confrontaties op de honderd velden!
Een jaar geleden schreef ik op de site van het NK Dammen Algemeen op Urk, dat de uitspraak "deelnemen is belangrijker dan winnen", niet van Pierre de Coubertin is! De uitspraak die de Franse baron wel deed was (vrij vertaald): "Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd; het essentiële is niet de overwinning, maar om goed te hebben gestreden"! 

Dus deelnemers aan het NK Dammen Algemeen, zorg ervoor dat u niet kopje onder gaat (alleen maar nat wordt!), maar zorg dat u partijen nalaat, waar nog lang over gesproken en geschreven gaat worden . . .!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten