donderdag 24 augustus 2017

Babyboomers...

Door Tjalling van den Bosch

Direct na de 2de wereldoorlog was het aantal geboorten in Nederland aanzienlijk groter dan daarvoor. Veel gezinnen hadden in die oorlogsjaren (1940-1945) de gezinsplanning in de ijskast gezet; het waren onzekere tijden. Toen de oorlog definitief was afgelopen vonden veel mensen dat een zwangerschap wel weer kon, met als resultaat dat er in de daarop volgende jaren veel kinderen werden geboren. Kortom een ware geboortegolf; een babyboom dus! 
Er bestaat de nodige onduidelijkheid tot wanneer de babyboom aanhield; vaak wordt de periode tot 1955 aangehouden, maar anderen trekken het door tot 1965. Laten we maar 1960 aanhouden; dat betekent dat de babyboomers van toen nu (anno hodie - 2017 -) minimaal tegen de zestig levensjaren aantikken en dat het overgrote deel de zes kruisjes reeds heeft volgemaakt. 

Nu zitten die zestigers natuurlijk niet meer in de prime van hun leven; fysiek is het allemaal wat minder (to say the least) en men bemerkt vaak ook dat de hersenen toch ook al heel wat 'vlieguren' hebben gemaakt! Kortom, het gevoel van bijna uitgerangeerd te zijn dient zich meer en meer aan! Dat is natuurlijk een neerslachtige gedachte, maar ja, het is voor de babyboomers toch ook duidelijk dat er op maatschappelijk gebied (werk) niet meer een grote toekomst is weggelegd en veel leeftijdsgenoten zijn reeds weggevallen of hebben grote fysieke problemen. Daar vaart de farmacie dan weer wel bij! 

Hoop . . . 

Maar zo nu en dan gloort er hoop en daar klemt een babyboomer zich dan ook maar al te graag aan vast! Tijdens de afgelopen damzomer (he, he, eindelijk zijn we bij het dammen) was daar in eerste instantie Hein Meijer, die zich knap verweerde in de strijd op de100-velden, maar Meijer is eigenlijk nog maar een jonkie met zijn 56 jaar. 

Nee, de echte scheut van hoop voor de zich uitgerangeerd voelende babyboomers kwam afgelopen zaterdag (19 augustus 2017); de in 1956 geboren Auke D. Scholma uit Baflo liet alles en iedereen zijn hielen zien tijdens het MTB Open Hoogeveen. Scholma won het toernooi met een score van 12 punten uit 8 partijen en dat kwam hem op een Toernooi Prestatie Rating te staan van ruim 1500 (is absolute wereldtop)! 
Auke Scholma
In de voorgaande editie van het toernooi in Hoogeveen had Martijn Van IJzendoorn (die toen de twee kruisjes nog niet eens had volgemaakt!) de babyboomers te schande gemaakt door het toernooi op imponerende wijze te winnen; wat heet(!), met zeven(!) overwinningen en slechts één remise sloeg hij toen jong en oud . . .uhh: Knock Out! Tijdens hij NK van dit jaar (op Urk) deed Van IJzendoorn dat nog eens rustigjes over door onbedreigd het kampioenschap op zijn naam te schrijven. En Van IJzendoorn is (helaas) niet de enige die ouderen op hun beperkingen wijst; nee er is een hele roedel aanstormende jeugd waardoor het zelfvertrouwen van de  babyboomers regelmatig flink onder druk komt te staan! 

Maar goed, voorlopig kunnen we(!) weer even vooruit, doordat Scholma heeft laten zien dat een babyboomer nog steeds kan meetellen. Auke D. Scholma, the pride of the babyboomers . . .! 

Limerick . . . 

Wim Bennink schrijft graag een limerick; op verzoek van de toernooi-organisatie maakte hij er ook enkele voor het Hoogeveen Open. Deze willen wij u niet onthouden; zij het dat we er één regeltje aan toe hebben gevoegd:

Zowel de oude als de jonge generatie gingen voluit voor de beste prestatie.
Maar tijdens het toernooi vielen veel ouderen de jeugd ten prooi. 
Veel dank voor de perfecte organisatie. 
Een oudje won en dat is heel mooi.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten