donderdag 17 augustus 2017

Nieuwsflits...

Door Tjalling van den Bosch

Het nieuwtje schoot een paar weken geleden plotseling voorbij, wanneer je op dat moment even met je ogen knipperde, bestaat de mogelijkheid dat je het volkomen hebt gemist! Dus dan nog maar een keer in slow motion: 

Van 3 tot en met 13 april 2018 vindt in Harlingen een uniek dubbel-NK-dammen plaats. Zowel het NK in de internationale damvariant als het NK in
de Friese damvariant worden gelijktijdig in de Friese havenplaats georganiseerd door  World Frisian Draughts! Zowel de gemeente Harlingen als de KNDB en de Dambûn Frysk Spul hebben overeenstemming bereikt! 

Slagkracht . . . 

Het is uw penneleur al langer bekend dat de mensen uit 'het Friese Dammen' een enorme drive en slagkracht hebben. Door 'korte lijnen' en gevrijwaard van lange moeizame vergaderingen (en dus rekening moeten houden met veel meningen!) heeft het tweetal Marten Walinga en ds. Liuwe Westra in het recente verleden al veel opzien gebaard met het organiseren van spraakmakende damtoernooien.
Het zogenaamde Grutmastertoernooi in Franeker trekt jaarlijks een keur van internationale denksporters naar Friesland, maar ook op andere plaatsen in de wereld is men uitermate slagvaardig om het dammen te promoten. Zo worden er in bijvoorbeeld Tsjechië en Italië wedstrijden en clinics verzorgd en dit jaar staan ook Afrika en Rusland op het programma! De slagkracht waarmee Walinga en Westra zich de afgelopen jaren hebben geprofileerd was reden voor de FMJD (overkoepelende internationale dambond) om ook het Frysk Damjen officieel onder de vleugels te nemen. 

In 2018 is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa en daar haken de twee ras-organisatoren natuurlijk op in, met o.a. het gecombineerde NK in het stadhuis van Harlingen en een groots opgezette cyclus voor het wereldkampioenschap (in de Friese damvariant natuurlijk).
Het NK Fries dammen in Harlingen is één van de plaatsingswedstrijden voor het Eerste  Officiële Wereldkampioenschap Fries Dammen, dat eind 2018 in Leeuwarden wordt gehouden. Verder zijn er op verschillende plaatsen in Nederland ook nog speciale kwalificatietoernooien, alsook ook op diverse plaatsen buiten onze landsgrenzen. Het (open!) Grutmastertoernooi in Franeker gaat ook gewoon door en geldt tevens als kwalificatie voor het WK. Ja, de mensen uit de Friese damvariant laten er geen gras over groeien.

De centjes . . . 

Het zal ongetwijfeld een hele klus worden om alle activiteiten van een gezond financieel plaatje te voorzien, maar zoals Walinga en Westra in het verleden reeds vele malen hebben aangetoond, is men ook op dat gebied niet voor een kleintje vervaard. Men is nu al drukdoende met het organiseren clinics en 'avonden' voor sponsors en door speciale bijeenkomsten voor (zoals met het zelf schrijft:) 
"jongeren én ouderen!"; daarmee hoopt men onder de bevolking draagvlak te winnen voor al hun inspanningen om het dammen bekender te maken bij een groter publiek. Tot nu toe is men daar aardig in geslaagd gezien de opgaande lijn in het toegenomen aantal beoefenaars (wereldwijd)! 
     
Het is te hopen dat de fine fleur uit 'ons (internationale) dammen' zich komend seizoen laat gelden tijdens het NK. Afgelopen seizoen lieten de toppers (qua rating) voor het overgrote deel het NK (op Urk) aan zich voorbij gaan! Het zou voor 'ons dammen' een enorme boost zijn wanneer de dam-elite 
van Dietschen bloed zich op zouden rapen en zorgen voor een spetterend en kwalitatief hoogstaand Nederlands Kampioenschap in Harlingen. Aan de organisatoren zal het niet liggen . . .! 

Helaas . . . 

En dan nog iets dat eigenlijk ook voorbij flitste en dat, wat mij betreft, alsnog even extra aandacht moet krijgen. Op 14 juni 2017 overleed Jan Apeldoorn in zijn woonplaats IJmuiden; hij werd geboren op 23 juni 1936 in Den Haag. Op 26 augustus 2015 heb ik op dit blog al eens stil gestaan bij de overledene, vanwege zijn (wat mij betreft) magnum opus, het boek: 100 jaar WK Dammen.
Het boek staat op mijn lijstje 'fantastische damboeken' hoog aangeschreven; het is een monumentaal werk, waarin de geschiedenis van het WK dammen prachtig is weergegeven (zoals ik toen schreef: Een must voor elke zichzelfrespecterende dammer!). Ik ben niet de persoon die Jan Apeldoorn 'goed kan neerzetten', maar wilde zijn overlijden toch ook niet geheel ongemerkt voorbij laten gaan;  daarvoor heeft Apeldoorn teveel betekent voor het dammen in het algemeen en voor zijn damclub IJmuiden, waarvan hij erevoorzitter was. 

Ad acta.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten