donderdag 31 augustus 2017

Herfstweer...

 Door Tjalling van den Bosch

Wanneer het 's avonds weer donker wordt en het weer regenachtig, spreekt men van lekker damweer, alhoewel de edele damsport in de 21ste eeuw nog nauwelijks seizoensgebonden lijkt te zijn blijft dammen in Nederland toch een 'binnensport' (anders dan in bijvoorbeeld Afrikaanse landen).  
Voordat we het damseizoen 2017-2018 induiken, wil ik met uw welnemen (en anders maar niet) de afgelopen damzomer even met u doornemen. 

Traditiegetrouw bijt Spanje in mei de spits af met Salou Open, dat net als vorig jaar werd gewonnen door Alexander Georgiev uit Rusland met één punt voorsprong op zijn naaste belagers, waarvan zijn landgenoot Ivan Trofimov op weerstandspunten als tweede eindigde. Het is altijd weer opmerkelijk om te zien dat de kleine tsaar (Georgiev) in staat is om te spotten met de zogenaamde remise-misère door telkens weer diverse collega-grootmeesters aan zijn zegekar te binden! Aan het toernooi deden 144 dammers mee. 

Voordat het toernooi in Spanje was afgelopen was Thailand Open Jomtien ook al van start gegaan; hier was Macodou Ndiaye (oorspronkelijk afkomstig uit Senegal) de winnaar, met één punt voorsprong op Michiel Kroesbergen. Het toernooi is voor veel Nederlandse deelnemers een prachtig toeristisch uitje; het is echter ook goed om te zien dat er ook deelnemers uit niet-damlanden meedoen, zoals Pakistan, Japan en uit Thailand zelf. Het gastland vaardigt zelfs een flinke groep dammers af, waarvan Marit Banchuen keurig beslag legde op de 6de plaats in de eindrangschikking! Er deden 44 dammers mee.

Op zondag 11 juni ging in de Tsjechische hoofdstad Praag de Golden Prague van start; alweer voor de 37ste keer! Het leek er lange tijd op dat de zege in Chinese handen terecht zou komen, maar uiteindelijk trok Evgeni Vatutin (uit Wit-Rusland) toch aan het langste eind. Hij bleef Igor Kirzner één punt voor. Aan dit toernooi deden 71 dammers mee. 

In juli barstte het zomer-dammen in Nederland dan echt los. Bunschoten Open (ook wel Bunscote Open of Boboli Open) beet de spits af. Winnaar werd Alexander Shvartsman uit Rusland; alhoewel hij de enige internationale grootmeester was die aan het toernooi meedeed is zijn 100% score (alle partijen gewonnen!) een niet te onderschatten prestatie. De Rus bleef de uit Gabon afkomstige Gishlain Mounanga Amateba twee punten voor; inderdaad verloor de Gabonees alleen van Shvartsman en won hij al zijn andere partijen!  Er deden 56 dammers mee aan het toernooi. 

Daar waar het toernooi in Tsjechië al vele decennia lang een vaste waarde is op de damkalender zag RotterDamsOpen (inderdaad in Rotterdam) voor het eerst het levenslicht. Nederlands Kampioen Martijn van IJzendoorn schreef het toernooi op zijn naam, door de Wit-Rus Alexander Bulatov op weerstandspunten voor te blijven. Ondanks dat de organisatie worstelde met wat kinderziektes lijkt het toernooi volgend jaar rijp voor de tweede editie. Er deden 77 dammers mee aan het toernooi. 

Helaas overlapte het toernooi in Rotterdam Heerhugowaard Open SNA met één dag; dat is doodzonde natuurlijk, want dat scheelt beide toernooien deelnemers! 
In voorgaande jaren was het toernooi in Heerhugowaard het meest spectaculaire, met veel noviteiten; mede door sponsorperikelen is het toernooi weer even terug bij af, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ook nu was Alexander Shvartsman oppermachtig; hij bleef ditmaal Hein Meijer 2 punten voor. Er deden 54 dammers mee aan het toernooi. 

Nijmegen Open liep helaas vrijwel synchroon met het toernooi in Noord Holland; het toernooi in Nijmegen is één van de oudste damtoernooien in Nederland. Eén van de jongste internationale grootmeesters schreef het toernooi op zijn naam, namelijk Jan Groenendijk met één punt voorsprong op Johan Krajenbrink. De winnaar dankte zijn overwinning vooral aan zijn zeges op twee collega-grootmeesters (Bulatov en Domchev), waarvoor hulde natuurlijk. Er deden 92 dammers mee aan het toernooi. 

Het oudste (open) zomerdamtoernooi van Nederland is Brunssum Open, dat dit jaar voor de 40ste maal werd georganiseerd; vanwege het 8ste lustrum kreeg het toernooi dit jaar ook de titel Open NK opgespeld. Na een spannende eindstrijd werd Christian Niami uit Kameroen winnaar; hij versloeg op weerstandspunten Hein Meijer. 
Niami dankte zijn zege vooral door een opmerkelijke overwinning op landgenoot Jean Marc Ndjofang; de mobiele telefoon van de laatste ging in de eindfase van de partij af!! Ndjofang moest enkele ronden later het toernooi helaas verlaten, omdat hij per direct moest terugkeren naar zijn vaderland, vanwege een ontmoeting met de president van het land! Er deden in totaal 105 dammers mee aan het toernooi. 

Het zomerseizoen 2017 werd afgesloten met het MTB Hoogeveen OpenUit het epistel van vorige week op dit blog weet u dat het toernooi werd gewonnen door Auke Scholma; hij bleef op weerstandspunten Martijn van IJzendoorn voor. Scholma startte voortvarend met 9 punten uit de eerste vijf rondes; daarna waren drie puntendelingen met evenzovele collega-grootmeesters voldoende voor de eindoverwinning. Er deden 110 dammers mee aan het toernooi. 

Nog één . . . 

Er was trouwens nog een toernooi dat we even willen bespreken. Ondanks dat er geen Nederlanders meededen aan het Mongolia Open Ulaanbaatar was dit toernooi bijzonder sterk bezet.
De winnaar werd tienvoudig wereldkampioen(!) Alexei Chizhov uit Rusland; hij bleef zijn landgenoot Alexander Getmanski één punt voor. Er deden 58 deelnemers mee aan het toernooi. 

Van 1 tot en met 16 oktober vindt in Tallinn (Estland) het WK Dammen plaats; wij Nederlanders hebben onze Fab Four (Boomstra, Sipma, Van IJzendoorn en Groenendijk); aan de uitslagen van het zojuist beëindigde zomerseizoen te zien lijkt het erop dat we toch ook danig rekening moeten houden met de Russische Trojka (Chizhov, Shvartsman en Georgiev - uuuuh, oh nee, de laatste doet niet mee . . .!?? -).  


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten