donderdag 3 augustus 2017

The Fab Four...

 Door Tjalling van den Bosch

The Beatles (John, Paul, George en Ringo) was een popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke bands uit de geschiedenis van de pop(ulaire)-muziek. Al vrij snel na hun doorbraak kregen de leden van The Beatles te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens de 
concerten de muziek met hun gegil overstemden. 
Eén van de bijnamen voor de vier uit Liverpool was:The Fab Four;  dat 'Fab' stond (en staat) voor fabulous (hetgeen veel betekenissen heeft zoals: geweldig, fantastisch, ongelofelijk)

Jinek . . . 

Afgelopen dinsdagavond (1 augustus 2017) waren er vier jonge Nederlandse damhelden te gast in de veel bekeken (ruim 1 miljoen kijkers) talkshow van Eva Jinek; terloops omschreef de gastvrouw het viertal dammers als: The Fab Four . . .. Even later zagen we ook nog een foto van Roel Boomstra, Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn en Wouter Sipma (want dat zijn onze nieuwe damhelden) waarop ze, op een zebrapad, een weg overstaken. De betreffende foto is ook een knipoog (van de dammers) naar The Fab FourHet laatste succesvolle album van The Beatles (uitgebracht in 1969) heette namelijk Abbey Road en op de hoes van de elpee stond een foto van de vier bandleden terwijl zij, op een zebrapad, de bewuste straat in Londen overstaken. 

Het optreden van de jonge dammers in Jinek was mooi; het viertal zat in show-colberts aan tafel en de antwoorden (op de vragen van de gastvrouw) waren over het algemeen vlot en adrem.

Roel, Jan, Martijn en Wouter
Gelukkig is het viertal nog niet kapot gemaakt door overdreven veel media-training (wel woorden spuien, maar niets zeggen - welke prof-voetballer hebt u kunnen betrappen op één leuke opmerking tijdens de afgelopen voetbalcompetitie? -). Een interview met de jonge topdammers is nog heerlijk puur; journalisten noemen het ook wel authentiek en vinden het prachtig; volgens mij het overgrote deel van het publiek ook. 
Roel, Jan, Martijn en Wouter zullen ongetwijfeld een paar tips hebben gekregen over hoe ze zich moesten gedragen tijdens een tv-optreden, maar gelukkig waren ze toch vooral zichzelf! Eva Jinek benaderde het viertal op een leuke vlotte manier; ze noemde de dammers gewoon bij hun voornaam, waardoor er snel een ontspannen atmosfeer ontstond.
Jan Slagter (van Omroep Max) deed ook nog even een mooie duit in het zakje, door de laatste (wereldrecord) blindsimultaan van Ton Sijbrands (gecoverd door Omroep Max)aan te halen. 

Het goede optreden bij Jinek (en al eerder bij De Wereld Draait Door) wekt ongetwijfeld de aandacht van andere media; misschien dat het positieve geluid van de nieuwe generatie dammers, het imago van het dammen (positief) oppoetst. 

Blijft terugkomen . . . 

Waar de jonge dammers rekening mee moeten houden is het feit dat 'oude beelden' blijven terugkomen; zo werd in Jinek, Boomstra als (ongeveer) 10-jarige opgevoerd ("Als je slim bent kan je beter dammen') en natuurlijk de beelden van de laatste WK-match, waarin we een aangeslagen Groenendijk (na zijn derde nederlaag - in de Eerste Kamer -) zagen. Maar goed, dat is iets waar je je als succesvolle sporter bij neer moet leggen; schaatser Sven Kramer wordt zijn hele sportcarrière al geconfronteerd met beelden waarop hij zich als 10-jarige uitlaat (in het Jeugdjournaal) als toekomstig wereldkampioen en ook zijn vrouwelijke tegenhangster, Ireen Wüst, krijgt nog vaak de beelden te zien, waarin zij huilend bij een boom tracht haar nederlaag (in Collalbo, tijdens het EK) te verwerken.  

Hopelijk zien we dus nog vaak de oude dambeelden terug, want dat zou betekenen dat het dammen (en de bewuste dammer) 'in the picture' blijft; afwachten dus maar . . .! 

PS. Onze jonge damhelden 'zaten bij Jinek' vanwege de interland Nederland-Afrika (16-14 voor de onzen); deze clash werd gehouden vanwege het 40-jarig jubileum van het Open damtoernooi te  Brunssum (tevens NK Open), dat van 4 t.e.m. 12 augustus wordt gehouden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten