donderdag 29 maart 2018

Zo zie je maar...

Door Tjalling van den Bosch

Je hoort soms zeggen dat je "de geschiedenis moeten kennen, om het heden
te kunnen begrijpen"; nou, dat gaat in ieder geval mooi niet op voor het
Nederlands Kampioenschap Dammen voor Vrouwen 2018 . . .!
Zo zie je maar, dat niet elke uitkomst te voorspellen is; ook al begrijp je de
geschiedenis nog zo goed!

Het NK Dammen voor Vrouwen vond afgelopen week traditiegetrouw plaats
in het Zeeuwse Zoutelande.
De organisatie (Stichting Damevenementen Zeeland) had het ook dit jaar
weer voortreffelijk voorelkaar (complimenten).
Ook al een traditie is de plaats van handeling, het Beach Hotel; dus zou je
zeggen, dat de geschiedenis zich herhaalt!

Heel anders . . . 

De wedstrijd zelf echter liet echter zien, dat het nabije verleden weinig tot
geen invloed uitoefende!
Al heel wat jaartjes wordt de vrouwen-editie van het NK Dammen beslist,
doordat de uiteindelijke winnares twee (hooguit drie) partijen wint, de rest
van de partijen eindigen dan in een puntendeling.
De winnares kreeg de afgelopen jaren de titel vaak toegeschoven op basis
van één enkele 'voordeel-remise'!
Hoe anders was dat dit jaar.

Vanaf acquit scoorde Heike Verheul als een tierelier; pas na drie overwinningen
op rij moest ze genoegen nemen met een puntendeling (tegen de eveneens vlot
scorende Laura Timmerman).
De dritte im Bunde (die goed scoorde), Ester van Muijen, begon met een verliespartij (tegen Verheul), pakte in de tweede ronde haar eerste puntje (tegen Vitalia Doumesh), maar ging daarna als een stoomwals over alles en iedereen heen (vier overwinningen op rij!).
Titelverdedigster Doumesh kwam moeilijk op gang en doordat ze in de vijfde ronde, in een remisestand, blunderde tegen Timmerman, kon ze de Nederlandse titel van 2018 op haar buik schrijven.
Doordat Timmerman in de zesde ronde eveneens tegen een nederlaag aanliep (tegen Van Muijen), kwam het aan op de allesbeslissende zevende en laatste ronde! Voor het eerst sinds mensenheugenis (maar die is kort), wordt het NK voor vrouwen dus niet beslist op 'plusjes'; wat heet, tijdens de eerste zes ronden werd en geen één enkele plus- of min-remise gescoord!

Verheul ging na 6 ronden aan de leiding met een formidabele score van 10 uit 6 (4-2-0). Je zou zeggen, ruim voldoende voor een goede nachtrust voor de leidster van het tussenklassement; nou nee dus!
Ten eerste kreeg Verheul de laatste ronde een zware kluif te verhapstukken (Doumesh) én . . .nummer twee van het tussenklassement Van Muijen, die dus na een aarzelend begin alles naar haar hand leek te zetten, 'stond' op slechts één punt (9 uit 6, 4-1-1) én moest alleen nog tegen de nog puntloze Nicole Schouten.

Spotlights on . . . 

Zoutelande, 24 maart 2018, 10.00 uur: Helpers weg, laatste ronde . . ..Verheul liet deze laatste ronde zien dat ze over een leeuwenhart beschikt; ze zocht 'vanaf den eersten stoot' de spanningen (op het bord) op en viel aan waar ze maar kon. Nu is haar tegenstander, (de aftredende kampioene) Doumesh, niet een katje, dat je zonder handschoenen kunt aanpakken en dus werd het een strijd met 'alles d'r op en d'r an' . . .!  
Toen Verheul, onder tijdsdruk, haar kansen niet optimaal waarnam, wist Doumesh de remise te bewerkstelligen; toch ging de strijd lang door, omdat Verheul nog trachtte een 'plusje' te scoren (en daarmee de titel binnen te halen).  
Maar ja, in zo'n geval blijkt het speeltempo (80'+ 1') in het voordeel voor 'de onderliggende partij' te werken en dus werd het uiteindelijk een 'gewone' puntendeling. Nicole Schouten bleek, ondanks goede tegenstand, niet in staat om de 'Sturm und Drang' van Van Muijen te stoppen.
Door die resultaten eindigden Verheul en Van Muijen op een gedeelde eerste plaats en werd er aansluitend een beslissing geforceerd. 

Barrage . . . 

Tijdens de barrage (met versneld tempo) gebeurde er van alles; natuurlijk zaten de beide combattanten vol met stress en adrenaline, maar je moest erbij zijn om alles op waarde te kunnen schatten! 
Zo werd één van de aanwezigen tijdens de eerste barrage-partij onwel en moest de partij worden stil gelegd!!! 
Gelukkig viel het allemaal mee, maar de consternatie was natuurlijk enorm én moesten beide speelsters ook met die situatie omgaan (in alle zenuwen en stress)! Uiteindelijk kwamen de dames in de eerste verlenging een gelijkwaardige puntendeling overeen. 

Tijdens de tweede barrage-partij viel reeds na vier zetten de live-verbinding uit; blijkbaar was de halve wereld geïnteresseerd in de afloop (in ieder geval kon 'de computer' het niet meer aan! 
Wel bleek er via een mobiele telefoon nog een verbinding in omloop, waardoor je de twee dames volop in beeld kreeg (en gelukkig ook de stand op het bord - grote dank aan de cameraman/vrouw -). 
Het bleek dat tijdens de barrage nog steeds 'de voordeel-remise' een rol speelde; raar, om tijdens partijen met een versneld tempo, ook dat nog eens te laten meespelen. 
Maar goed, dat wisten de speelsters van te voren; net als het niet mee laten tellen van 'het onderlinge resultaat' in de finale zelf (voordeel voor Verheul), of het laten meetellen van 'de meeste overwinningen' (voordeel voor Van Muijen); allemaal regels trouwens waar je als rechtgeaard sportliefhebber je vraagtekens bij mag zeggen! 
Maar goed, dat terzijde; de tweede barrage-partij bracht uiteindelijk de beslissing. In een 'drie om drie', onder de enorm intense spanning, wist Verheul haar tegenstandster (en vriendin) Van Muijen in de tang te krijgen. 

Het verdict . . .

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, was daar het scorebord: 1. en kampioen van Nederland: Heike Verheul; 2. Ester van Muijen 
Ook om de derde (en vierde) plaats was een barrage nodig; daarin toonde Vitalia Doumesh  zich de sterkste ten koste van Laura Timmerman, voor wie het toernooi eigenlijk twee ronden te lang duurde. 
Doumesh kwam eigenijk nooit lekker in het toernooi te zitten en voor Timmerman was het sneu, dat ze op het laatste moment nog van het podium kieperde, want ze was toch één van de smaakmaaksters van het toernooi. 

Kortom 'Zoutelande 2018' was een toernooi zoals dat nog nooit eerder is voorgekomen; waar in het verleden telkens de 'plus- en min'-remises bepaalden wie zich kampioen mocht noemen, kon er tijdens dit toernooi niet één voordeel-remise worden genoteerd!
Door de strijd en passie waarmee de dames elkaar bestreden, mag je gerust spreken van een uniek dam-spektakel aan de mooie Zeeuwse Riviera. 

Laat het een les zijn voor het NK Dammen Algemeen, dat volgende week woensdag (4 april)  te Harlingen losbarst . . .! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten