Afgelopen zaterdag (21 april 2018) ben ik, samen met twee heuse cultuursnuivers, afgereisd naar Assen, om daar aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van Hans van der Nap (geboren 1948).
Na bijna 25 jaar heeft Van der Nap zijn speurtocht naar 'dammen in Groningen en Drenthe' afgerond en vorm gegeven in het boek Dammen als cultureel erfgoed, met als ondertitel een kleurrijk beeld van damspelers in Groningen en Drenthe uit heden en verleden.
Het is eigenlijk niet één boek, maar een cassette in twee banden; twee boeken dus, om het vooral hanteerbaar te houden, want in totaal zijn het maar liefst 733 pagina's geworden!
Vaak zijn officiële dam aangelegenheden wat sjofel, wat 'doe maar gewoon (saai), dan doe je al gek genoeg'; de boekpresentatie in Assen stond daar haaks op, het was bijna 'niet des dammers'. Kortom, uw penneleur heeft zijn hart opgehaald!
Plaats van handeling was Warenhuis Vanderveen (jazeker, 'aan elkaar' geschreven; op z'n Amerikaans dus) en dat is niet zo maar een warenhuis; nee, het is één van de grootste van ons land.
In 1897 zette Bareld van der Veen (met zijn vrouw Antje Oldenburger) de eerste voorzichtige stapjes op het pad, dat zou leiden tot wat het nu is; 'alles onder één dak', in de hoofdstad van Drenthe. Op de vijfde etage is de Bunningzaal, welke normaliter dienst doet als kunstatelier en kunstuitleen!
Het warenhuis heeft wat met dammen (en ook schaken); door de jaren heen zijn er onnoemelijk veel simultaans gehouden, van Koeperman tot Boomstra!
Boekpresentatie . . .
Voor de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek van Van der Nap, was de Bunningzaal helemaal leeggehaald (3.000 kunstvoorwerpen moesten tijdelijk elders worden gestald!) en ingericht voor een damevenement dat zijn weerga niet kent. Aan de muren hingen nu schilderijen van dam-kunstenaars als Buurke en de De Witt ("dus Siep, die mooie schilderijen zijn van De Witt" - ik kon het niet laten! - sorry Siep -), verder draaide er tijdens de ontvangst een fotocarrousel met foto's van dammers.
Vaak moesten de aanwezigen heel creatief denken, om foto's van 50 jaar geleden te herleiden tot de 'iets ouderen' van nu (die vaak in de zaal zaten!). Kortom, iedereen 'zat er direct goed in'.
Sommige dingen zijn in de damwereld onvermijdelijk; zo was Dollekamp ceremoniemeester (grapje Bert!) en hij gaf als eerste het woord aan gastheer Nico Vanderveen. Deze nazaat van de oprichter van het warenhuis vertelde op een aanstekelijke manier over de relatie van zijn bedrijf en het dammen, zo diste hij verhalen op over Koeperman, Sijbrands, Wiersma, Van der Wal en vele anderen.
Het was een mooie inleiding naar de volgende spreker; Hans van der Nap kreeg het woord en besprak The making of . . . (het boek).
De voormalig onderwijzer nam ons mee in zijn bijna 25-jarige speurtocht naar het hoe en waarom in de Groningse en Drentse damwereld; dat werd natuurlijk een langdurige aangelegenheid, het leek wel of hij een wetenschappelijke scriptie moest verdedigen (en dat was het misschien ook wel!).
Eén ding werd de (240!!) toehoorders duidelijk; Van der Nap heeft monnikenwerk verricht!
Ook vertelde Van der Nap over het daadwerkelijk drukken van het boek; het mocht blijkbaar wat kosten, want het boek is niet gelijmd, maar echt ingenaaid. Ook het formaat is niet alledaags (A4+, dus iets groter dan normaal printpapier); kortom een boek dat niet, na intensief gebruik uit elkaar valt (zoals bij gelijmde exemplaren) en de 'harde' omslag zorgt ervoor dat de boeken 'tegen een stootje kunnen'.
Vervolgens reikte de schrijver het eerste exemplaar uit aan onze jongste wereldkampioen Roel Boomstra; de laatste woonde in Drenthe en woont thans in (de stad) Groningen, dus was hij de aangewezen persoon om het boek als eerste in ontvangst te nemen.
In zijn dankwoord gaf Boomstra aan dat hij verguld was, dat hij de eerste mocht zijn.
Na de pauze . . .
Na een korte onderbreking, kreeg een aantal dichters het woord; zij vertolkten hun creaties op een onderhoudende en humoristische manier.
De middag werd afgesloten door cabaretier (en dammer) Lambert-Jan Koops; het is altijd een lastige opgave om na zo'n enerverende middag, te moeten afsluiten. Zorgvuldig ingeluid door Johan Kraijenbrink, slaagde Koops met verve; ondertussen was de boekverkoop begonnen.
De 733 pagina's gebonden in 2 banden, samen in een cassette voor slechts 45 euro!! Vijfentwintig jaar monnikenwerk voor zo'n prijs; kom op dammers, 'maak die man los'.
U kunt het levenswerk van Hans van der Nap bestellen via: hvdnap@home.nl of telefonisch op nummer: 0592-291346.
Toen we gedrieën , na nog een kort orgastisch genoegen (één consumptie), weer in de auto zaten (rond half vijf), waren we het er over eens.
Het was in één woord: Geweldig . . .!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten