woensdag 29 april 2015

Dank is groot...

Door Tjalling van den Bosch
 
Ik wil de heren van stichting Aanzet (of is het Aan Zet) bedanken voor het prachtige N.K. dammen Algemeen 2015. Henk Kamminga, Joop Kip, Bart Jonker en IJsbrand Haven zijn er wederom (met hulp van onmisbare sponsors en clubgenoten) in geslaagd om een toernooi neer te zetten met een grandeur welke zijn gelijke nauwelijks kent in onze damsport. De dank is groot mannen.
 
De signatuur van stichting Aanzet zijn noviteiten; tijdens het afgelopen N.K. was dit het gebruik (door deelnemers) van hartslagmeters. Nu kan je aan het gebruik van een hartslagmeter niet al teveel afleiden; daarvoor dien je de hartslag van de dammers van te voren beter 'in kaart' te brengen. Daardoor mocht je er ook niet al te veel conclusies aan verbinden. Edoch, publicitair was het een 'gouden zet', de pers vond het bere-interessant en dat is natuurlijk veel waard voor onze sport. 

Roel Boomstra werd dus Nederlands Kampioen Dammen Algemeen door Alexander Baljakin met een banddikte verschil voor te blijven (zie het vorige epistel). Helaas was uw penneleur alleen in staat om op de beide zaterdagen van het toernooi lijfelijk aanwezig te zijn; werk, werk, werk . . . Op de eerste zaterdag (11 april 2015, 2de ronde) was de partij Auke Scholma -Wouter Sipma die de aandacht trok; een partij met een voorgeschiedenis. Tijdens de 'Cannes Open 2015' (februari 2015) hadden de mannen de degens ook al gekruist en was Sipma als winnaar te voorschijn gekomen, na een 'omgekeerde Keller'. Volgens kenners had Scholma 'de dans' toen geleid; het schijnt dat Sipma na afloop heeft gezegd dat hij als lijdend voorwerp naar de overwinning was geleid . . .
 
Ontsnapt . . .
 
In ieder geval, tijdens het N.K. gingen de mannen er, vanuit de opening, opnieuw flink tegenaan; dit is met de huidige bedenktijd (helaas ook hier 80' + 1') eigenlijk not done. Een behoudende speelstijl past beter bij de 80' + 1', zoals ook bleek uit de partij Scholma - Sipma. Na nog geen 25 zetten zaten de beide spelers al aan de ondergrens van de beschikbare tijd; Sipma kreeg deze keer zijn (positioneel) 'gelijk', maar wist de gewonnen stelling niet te verzilveren vanwege gebrek aan tijd.
Scholma ontsnapte met een min-remise. Veel aanwezigen hebben genoten van deze partij; de zaal waar Paul Oudshoorn (dé connaisseur van stichting Aanzet) uitleg gaf over deze partij puilde daadwerkelijk uit.
 
Een andere partij die, later in de week, de aandacht trok van kenners, was de partij tussen (wederom) Auke Scholma en Wouter Ludwig. De debuterende Ludwig sloot het toernooi uiteindelijk af op een min 2-score, wat op zich geen slecht resultaat is, maar doordat hij in de laatste ronde zijn plusschijf (tegen Frits Luteijn) niet in winst had weten om te zetten overheerste bij hem, in eerste instantie, toch de teleurstelling. Overigens was de combinatie (de enige van het toernooi!?!) niet al te moeilijk, maar
het verraste de nestor (Luteijn) dus toch. Dat de combinatie de 'enige echte' van het hele toernooi was, was volgens een enkeling te wijten aan het hoge niveau van de deelnemers; ik wijt het meer aan de over het algemeen voorzichtige manier van partij 'opzetten, hetgeen dus begrijpelijk is met de 80' + 1'. Maar goed, dit terzijde; een leuk moment in de partij Scholma - Ludwig was na wits 25ste zet 41x32.
 
Zwart (Ludwig) kwam hier met 25.  . . - . .   (7-12)  waarna wit repliceerde met 26.  44-40, hetgeen volgens 'kenners' een 'baggerzet' is. Maar als wit nu niet deze zet had gespeeld, maar (bijvoorbeeld)  26.  42-37 , dan had zwart dam gehaald via  26.  . . - . .  (19-23!)  27.  29x16  en 24-30. Ook in deze ontmoeting was 'het spel' reeds vroeg in de partij 'op de wagen'; uiteindelijk zou de partij omslaan in een voordeeltje (plusremise) van Scholma.
 
Het N.K. Algemeen van 2015 mag wat uw penneleur betreft, qua organisatie, met goudenletters in de analen worden bijgeschreven . . .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten