Door Tjalling van den Bosch
Terwijl uw penneleur dit epistel aan het 'digitale papier' toevertrouwt (zondagochtend 22-11-2015) is het ongemeen spannend aan kop van het WK Dammen (te Emmen).
Met nog vier rondes te gaan, staat Jan (vanaf nu nooit meer Jantje!!) Groenendijk (en ook nooit meer Sjonnie Greendyke) op kop met 19 punten uit 15 partijen. De zittende wereldkampioen Alexander Georgiev heeft evenveel punten, maar de (niet fraaie) regel 'de meeste overwinningen telt' bepaalt dat meneer Groenendijk voorlopig aan kop gaat. De achtervolgers (met een punt minder) zijn Boomstra, Ivanov en Atse; gaan die zich nog aansluiten bij de kopgroep?
Wie uiteindelijk met de overwinning gaat strijken gaan we niet voorspellen; we verschuilen ons graag achter de woorden die Hans Wiegel ooit sprak: "voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat". Het is natuurlijk altijd leuk om te mijmeren; wie is in vorm, wie heeft het 'makkelijkste' programma, wie heeft er de kracht nog voor??? Maar misschien komt er ook nog wel iemand 'van achteren'(?); denk aan tienvoudig wereldkampioen Alexei Chizov of Wouter (I have a dream) Sipma!
In the picture . . .
Ons edele damspel staat dezer dagen volop in de belangstelling; eerst was daar natuurlijk het WK-jeugd in Beilen en nu dus het WK Algemeen. Veel (niet dam-)pers laat zich graag informeren over het toernooi; wat dat betreft mogen we eigenlijk niet klagen. Toch is het jammer dat we er weinig van terug zien op de publieke omroep; eigenlijk zijn beide evenementen te mooi om geen aandacht te krijgen in televisie-programma's als De Wereld Draait Door, Pauw of Studio Sport.
Het WK voor de jeugd was een fantastisch evenement; uw penneleur kon (vanwege werkzaamheden) helaas slechts één dag aanwezig zijn in Beilen. Toen we op de bewuste dinsdag aankwamen in de grote sporthal (vol met meer dan 250 dammende kinderen) liep de ochtendronde op zijn eind.
De langste partij van die dag vond plaats bij de allerjongsten; twee piepkleine meisjes (ze kwamen net boven te tafel uit), de één (Ulkar Babanli) kwam uit Azerbeidzjan en de ander (Zhou Jiang) uit China, streden voor wat ze waard waren in een langdurig eindspel. Natuurlijk stond er veel publiek bij de tafel (ook uw penneleur); op een gegeven ogenblik riep de Azerbeidzjaanse (?) de arbiter (Harry Mennema) bij zich. Ze priemde met drie vingertjes in de lucht; nu kent Mennema zijn talen (in ieder geval Fries en Nederlands), maar het Azerbeidzjaans bleek hij niet machtig te zijn. (Voor de duidelijkheid: de Azerbeidjaanse claimde dat er driemaal dezelfde stand op het bord stond, met dezelfde speelster aan zet, en eiste nu remise - geheel volgens de regelementen -).
Daarom haalde de arbiter er versterking bij in de persoon de Russische hoofdarbiter; deze zette de klok stil, nam beide notatiebiljetten in beslag en begon de partij na te spelen. Dat was lastig, want de beide jongedames hadden nogal wat (van de 76 wederzijdse) zetten onduidelijk of incorrect opgeschreven; het was waarschijnlijk eenvoudiger geweest om vanuit de stand op het bord 'terug' te spelen. Het duurde een hele tijd, maar uiteindelijk werd de claim van de Azerbeidzjaanse gehonoreerd, remise.
De partij is in ieder geval terug te vinden op Toernooibase Dammen; u mag zelf beoordelen of het verdict van de scheidsrechter correct was. Het was jammer dat het Jeugdjournaal hiervan geen opnames heeft gemaakt; nog veel schrijnender is het dat het programma helemaal geen melding heeft gemaakt van dit fantastische jeugdevenement!
Parijs . . .
De week waarin het Jeugd WK plaatsvond, alsmede de eerste week van het WK Algemeen was er volop ruimte in de eerder genoemde televisie-programma's om een item op te nemen over de evenementen, maar toen kwamen daar de vreselijke aanslagen in Parijs en dan kan je het natuurlijk schudden. Jammer, maar het zei zo; het enige dat wij dammers nog kunnen doen is een bezoekje brengen aan het WK te Emmen.
Doe het voor onze edele damsport.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten