U wacht ongetwijfeld en met smart op: De antwoorden op de vragen van the draughtsquiz.
Daar gaan we dan:
Vraag 1.
Ooit deed er een Australiër mee aan het WK Dammen, wat was zijn naam?
Het antwoord luidt: Mathieu (Mike) Langrass.
Vjatsjeslav Sjtsjogoljev |
Vraag 2.
Wie was in 2012 de verrassende winnaar van de eerste editie van de (rapid) Bacoli Open Internationaal?
Het antwoord luidt: Theo Dijkstra.
Vraag 3.
Wat was de eerste denksport waar de jonge Alexander Georgiev mee in aanraking kwam?
Het Antwoord luidt: Frysk damjen.
De Friese damvariant werd naar verluid in de 18de en 19de eeuw in het grootste gedeelte van Nederland gespeeld; zeker in het noorden van ons land was het toentertijd populair.Vanuit de noordelijke (Nederlandse) havens voeren veel handelsschepen naar de Baltische staten. Op die manier kwam (volgens overlevering) ook het Frysk damjen in die regio terecht en blijkbaar dus ook in het Russische 'achterland'.
Vraag 4.
Welke drie landen hebben slechts eenmaal een wereldkampioen afgeleverd?
Baba Sy WK 1960 |
De Canadees Marcel Deslauriers won het WK-toernooi van 1956. De Senegalees Baba Sy werd postuum tot (mede-)wereldkampioen 1962 gekroond, nadat hem toentertijd een WK-match werd onthouden (zie op dit blog: Unheimisch . . . (2) - september 2014 -). De Let Guntis Valneris won het WK-toernooi van 1994; hij werd daarmee de eerste Letse wereldkampioen (in wat voor sport dan ook) sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991. Andris Andreiko kwam ook uit Letland, maar hij werd wereldkampioen 'onder de vlag' van de Sovjet Unie.
Vraag 5.
Welke (en enige) Belg speelde ooit een match om de WK-titel?
Het antwoord luidt: Leon Vaessen.
In 1936 daagde Vaessen de zittende wereldkampioen Maurice Raichenbach (Frankrijk) uit; Vaessen kon niet bogen op een imponerende palmares, maar dat was blijkbaar niet nodig (of juist de reden dat de Fransman de handschoen opnam). De match werd gespeeld in Parijs en omvatte 10 partijen; Raichenbach won zoals hij wilde: 13-7.
Vraag 6.
Tot op heden zijn er twee WK-matches geweest tussen twee Nederlanders. Wie waren de participanten, en in welke jaren? Het antwoord luidt: Jannes van der Wal - Harm Wiersma in 1983 en Piet Roozenburg - Wim Huisman in 1954.
P. Roozenburg - W. Huisman WK 1954 |
Vraag 7.
Wie was de jongste deelnemer aan een WK Dammen ooit en hoe oud was hij toen?
Het antwoord luidt: Harm Wiersma op 15-jarige leeftijd.
Wiersma werd geboren op 13 mei 1953 (te Leeuwarden); hij debuteerde in 1968 op het hoogste podium (Bolzano - van 11 t.e.m. 25 juni -). Wiersma werd in 1966 Nederlands jeugdkampioen en was daardoor gerechtigd om mee te doen aan het NK Dammen 1967. Hij baarde opzien door in dat toernooi, als 13-jarige (hij zou tijdens het toernooi 14 jaar worden), als derde te eindigen, achter Sijbrands en Roozenburg. Daardoor mocht Wiersma meedoen aan het WK in Bolzano.
Vraag 8.
Wie was de verrassende winnaar van het (derde) WK Jeugd 1974?
Het antwoord luidt: Bernard Robillard.
Dat de WK-Jeugd-titel voor Robillard zo'n verrassing was, kwam vooral door het feit dat hij uit Haïti kwam. Normaliter zwaaiden Nederland en de Sovjet Unie de scepter tijdens de WK's voor de jeugd. Robillard was in 1974 echter oppermachtig en won 6 van zijn 9 partijen; de andere 3 eindigden in een puntendeling.
Vraag 9.
In 1979 werd Nederland tweede op het Europees ploegenkampioenschap; waarom kwam de beker (voor de tweede plaats) nooit op de burelen van de K.N.D.B terecht?
Het antwoord luidt: Pieter Bergsma mocht (moest?) op aandrang van zijn teamgenoten deze mee naar huis nemen.
Pieter Bergsma NK 1974 |
Vraag 10.
Welke Nederlandse schaakgrootmeester versloeg ooit in een officiële partij (en als enige Nederlander) Bobby Fischer?
Het antwoord luidt: Hein Donner.
Tijdens de schaakolympiade van 1962 (Varna - Bulgarije -) won Hein Donner van Bobby Fischer, nadat de laatste, in een remiseachtige stand een stuk (paard) offerde, in de hoop dat Donner zich erin zou verslikken. Tot Fisher's grote verbazing had Donner één van zijn betere dagen en versloeg hij de Amerikaan gedecideerd.
Laten we dit epistel afsluiten met een uitspraak van de Duits-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein:
"Waarom allerlei kennis van buiten leren die we makkelijk in naslagwerken kunnen opzoeken".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten