Door Tjalling van den Bosch
We kunnen zo langzamerhand wel concluderen dat de zomer van 2016 voorbij is. Een zomer vol sport, zo mogen we gerust vaststellen; EK Voetbal, Wielrennen (Giro, Tour de France, Vuelta) en natuurlijk de Olympische Spelen, als gevarieerd hoofdgerecht, met als toetje de zojuist afgesloten Paralympische Spelen. Nu we in de herfst van 2016 zijn aanbeland (week 38 alweer), voert het voetbal weer de boventoon, binnenkort ongetwijfeld aangevuld met het schaatsen.
Onze geliefde damsport is in de 21ste eeuw niet meer gebonden aan seizoenen; van oudsher was het dammen vooral een winterse aangelegenheid, maar tegenwoordig mogen de dammers zich gelukkig prijzen met: 24/7/52 (24 uur per dag, 7 dagen in de week, 52 weken lang!). De zomertoernooien zijn nu (september 2016) achter de rug, maar ondertussen 'draaien' de diverse clubcompetities al weer, zoals bijvoorbeeld de landelijke, de provinciale en de onderlinge.
Ook staan er nog diverse toernooien op de rol (denk aan het - 36ste - Open Damkampioenschap van Amersfoort - van 19 t.e.m. 22 oktober, vanwege 'uitbreiding' is er nog voldoende plaats!), maar uiteindelijk kijken de echte dam-fans natuurlijk reikhalzend uit naar de match om de wereldtitel tussen de Nederlandse grootmeesters Jan Groenendijk (18 jaar) en Roel Boomstra (23 jaar).
Strongest mind . . .
Natuurlijk gaat het in zo'n tweekamp om degene, die het beste uit de voeten kan op de sinistere 100 velden (en 40 schijven), maar niet de slimste, creatiefste, beste rekenaar, wint het, maar degene die:
A* in staat is om de spanning (stress) het beste het hoofd te bieden, en
B* degene, die de echte wil om te winnen heeft,
gaat meestal met de zege aan de haal!
Afgelopen maand (oktober) was er de match om de wereldtitel dammen voor dames, tussen de Poolse Natalia Sadowska en de voor Nederland uitkomende Olga Kamychleeva. Qua rating waren de dames aan elkaar gewaagd, maar in de (min of meer) reguliere dampartijen (in het rapid en blitz zijn m.i. de damtalenten onderdanig aan de tijdsdruk) was Sadowska (de jongste van de twee) de bovenliggende partij! Kwam dit door het thuisvoordeel (de match werd in het Poolse Karpacz gespeeld) of waren er andere zaken die een rol speelden?
Waar veel dam-volgers aan voorbij gaan, is dat in zo'n man tegen man-confrontatie (in het geval van Sadowska-Kamychleeva natuurlijk vrouw tegen vrouw) de psychologie een woordje meespreekt.
Nog steeds kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat tijdens de match Sijbrands- Andreiko (1973), de uitdager (Andreiko) er 'deep down' niet in geloofde, dat hij in staat was om de Nederlander te verslaan. Natuurlijk kan men elke partij (uit die match) uitvoerig analyseren, maar ik kan mij niet herinneren, dat Andreiko tijdens die match ook maar één serieuze winstkans heeft gehad, of op één of andere manier een verrassing in petto had voor zijn opponent (althans niet 'op het bord'). Sijbrands won de match dan ook soeverein (zo mag men achteraf concluderen).
Een jaar eerder (1972) vond de schaaktweekamp om de wereldtitel tussen Spasski en Fisher plaats; ook tijdens die tweekamp (en vooral ook vooraf!) was er maar één iemand die de boventoon voerde, de Amerikaan (Fisher), die de match uiteindelijk ook won. Kort samengevat, 'op papier' (rating) waren de spelers/speelsters in de bovenstaande voorbeelden aan elkaar gewaagd, maar toch was er één iemand 'who called the shots'!!
Vooraf . . .
Het mag vreemd klinken, maar veel tweekampen om de wereldtitel worden vaak vooraf beslist!! De kleine speldenprikjes (opmerkingen, onderlinge partijen, invloed van buitenaf) hebben in aanloop naar zo'n match om de wereldtitel een grote invloed op de uiteindelijke uitslag!
Vlak voor de match om de wereldtitel schaken in 2014, tussen de wereldkampioen Carlsen en uitdager Anand, was er een gezamenlijke persconferentie; hierin werd de spelers de vraag gesteld wat hun favoriete openingszet was. "1.e4" antwoordde Anand, de wereldkampioen repliceerde met "1.d4"; vervolgens zou Carlsen (met wit) alle partijen beginnen met 1.e4!!
Het zijn in aanloop naar een tweekamp van die kleine zaken, waarvan je het effect nooit op waarde kan schatten, maar dat het invloed heeft op de geest van de combattanten is (mij in ieder geval) wel duidelijk. Voor de goede orde: Carlsen behield soeverein de wereldtitel.
Afijn, houd Groenendijk en Boomstra de komende maanden in de gaten; binnenkort zal er ongetwijfeld meer informatie naar buiten komen over (bijvoorbeeld) de plaats van handeling en de datums, betreffende de WK-match Dammen 2016.
Het vooruitzicht is in ieder geval prachtig, net als in 2014 en 2015 lijkt de maand december uitverkoren voor unieke damevenementen!!
Hopelijk zijn wij dammers (clubs, bonden) klaar voor de extra persaandacht . . .!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten