Door Tjalling van den Bosch
Dammers weten het natuurlijk al lang en sinds een week of 2 is ook de rest van Nederland (dankzij een uitgekiend stukje promotie) er van op de hoogte: De WK Match om de wereldtitel dammen 2016, tussen de internationale grootmeesters Jan Groenendijk en Roel Boomstra, is in volle gang.
Grunningen . . .
Deel 1 van de tweekamp vond (helaas, het is alweer verleden tijd) plaats in Groningen en dan specifiek in het Van Swinderen Huys, een prachtig monumentaal pand in het hartje van de oude stad Groningen (alhoewel er geen geschreven stadsrechten bekend zijn!). Van oudsher is het Van Swinderen Huys een ontmoetingsplek voor de Groningse universitaire gemeenschap.
De Groninger organisatie (hulde, grote hulde) had eveneens een uitgekiend programma samengesteld.
Laten we eerlijk zijn, het alleen maar kijken naar een dampartij is niet bepaald enerverend te noemen, dus zijn nevenactiviteiten uiterst belangrijk. Helaas moest uw penneleur de opening (op vrijdag 2 december) aan zich voorbij laten gaan, maar toen de volgende dag de eerste partij losbrandde waren we wel degelijk aanwezig. Niets is zo mooi als bij een sportwedstrijd, op het hoogste niveau, lijfelijk aanwezig te zijn; je proeft, ruikt, hoort, ziet veel meer, dan thuis achter de computer (dat is het zo klinisch, koud).
Direct na het begin van de partij hield bijzonder hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, in de grote zaal, een prachtig betoog over 'Het Slim Bewegende Brein'. Het was een onderhoudend en met humor doorspekt (waardoor het allemaal wat begrijpelijker werd) symposium, dat het eerste uur van de partij (die zich op de bovenverdieping afspeelde) prachtig opvulde.
Daarna nam internationaal damgrootmeester Auke Scholma (Baflo Bill voor intimi) het over; hij was in vorm! Met leuke anekdotes en fraaie staaltjes analyseerkunst konden de vele toeschouwers (als er ooit sprake was van 'de zaal puilde uit' dan was het wel tijdens de eerste partij!) genieten van de demonstratie.
De eerste partij was ook direct sensationeel te noemen; zonder nu de fout te maken dat we ons uitlaten over de partij (daar zijn bekwamere mensen voor), durven we toch wel te stellen dat Groenendijk halverwege de partij 'uit positie was gespeeld'. Boomstra rondde het vervolgens netjes af en dus 0-2 voor de nummer 3 van het laatste WK (Boomstra dus).
Jammer . . .
Het is eigenlijk treurig, maar ook op zondag 4 november, alsook de daarop volgende (maan)dag, was uw penneleur niet in staat om het vervolg van de WK-match van dichtbij mee te maken. Gelukkig was die ruimte er wel op dinsdag 6 december, voor de 4de ronde (en laatste partij in Groningen); ook nu was het weer een prachtige (dam-)dag.
Nadat de partij was begonnen (32-28) kregen de toeschouwers (toch weer velen, in ieder geval aanzienlijk meer dan we op voorhand hadden verwacht!) de stelling voorgeschoteld: 'Voetbal Is Een Denksport'. Prof. dr. Chris Visscher verhaalde over een onderzoek dat hij had gedaan naar: 'Het denken en doen van professionele voetballers'.
Drs. Bert Dollekamp nam het vervolgens naadloos over met de constatering: 'Abe was een dammer'. Enkele weetjes: Abe Lenstra was ooit 1ste bordspeler (in de tijd dat de sterkste speler nog gewoon aan het eerste bord zat!) van damclub Oranjewoud en ook Arjen Robben werd aangehaald, hij schijnt ooit eerste bordspeler te zijn geweest tijdens een schooldamkampioenschap!
Als tegenhanger werd gezegd dat voormalig wereldkampioen dammen Ton Sijbrands zijn sportcarrière 'bij de jeugd van Ajax' begon en dat Jan Groenendijk nog steeds als 'een begenadigd linksbuiten' te boek staat. Ach, het is teveel om alles nog eens op te rakelen, maar ook dit intermezzo was zeer geslaagd.
Daarna nam Scholma weer het woord, want ja de partij was ondertussen, na een aarzelend begin, op stoom gekomen ("bekende positie uit de Wouter Sipma-Alexander Shvartsman" werd er gefluisterd - Sipma is secondant van Boomstra! -). Sommigen meenden (hoopten?) dat de contouren van de tweede partij, waarin Groenendijk de winst zou hebben gemist (maar daar brandt uw penneleur zijn vingers niet aan!), te herkennen. In het gevorderde middenspel werd het duidelijk dat de kansen op winst echter bij Boomstra lagen, mede doordat Groenendijk nog steeds geen fatsoenlijke verstandhouding met de klok heeft, werd het op een gegeven ogenblik spitsroeden lopen voor Groenendijk.
Maar op zo'n moment lijkt de jongste van de twee (Groenendijk) zich juist in zijn element te voelen; met vaste hand (alhoewel dat nooit helemaal zeker is!) trok hij de partij de remise-haven in.
Na vier partijen is de stand nu 5-3 in het voordeel van Boomstra (1 winstpartij en 3 remises); de damkaravaan trekt nu naar Wageningen (woonplaats van Groenendijk; Groningen is de woonplaats van Boomstra). Aanstaande donderdag (8 mei) krijgt de strijd aldaar een vervolg (aanvang 11 uur).
Helaas is uw penneleur donderdag, alsook vrijdag, verhindert om lijfelijk aanwezig te zijn EN (om toch even een enorm minpunt aan te halen!) is er aanstaande zaterdag een ronde voor de nationale clubcompetitie, waardoor ruim 1.000 dammers verplicht worden om niet aanwezig te zijn bij de 7de partij!!
Lof, niets dan lof . . .
(Pro deo!!) organisatoren, grote waardering voor de manier waarop u onze edele damsport, in Groningen, in de schijnwerpers hebt gezet. De landelijke pers pakt het allemaal goed op; Nederland blijft sowieso nog tot volgende week zaterdag (17 december) in de ban van het dammen! (Bent u dammer, klaar voor de hernieuwde interesse voor het dammen en is uw club er klaar voor?!) . . ..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten