Dé (dam-)vraag was dit jaar onvermijdelijk; overal waar uw penneleur een damevenement bezocht, werd hij erover aangesproken. Het leek er bijna op alsof schrijver dezes zich moest verantwoorden!
Het onderwerp zelf lag al die tijd onder de radar! Welke vraag hield Dammend Nederland in 2018 zo in zijn greep? Ewel: "Hoe gaat het met Jan"?!?
"Jan" is Jan T. Terpstra uit Leeuwarden en clubgenoot (bij damclub Huizum) van schrijver dezes.
Lang geleden, om precies te zijn op 27 mei 2012, hebben we op dit blog al eens uitgebreid stil gestaan bij Terpstra; daaruit kunt u opmaken dat dammen in het leven van Jan een uitermate
voorname plaats inneemt. Het was zo rond zijn 55ste levensjaar dat hij met een gouden handdruk zijn werkzaamheden vaarwel kon zeggen, om vervolgens als een ware damprofessional door het leven te gaan; sindsdien sloeg de nu 69-jarige Huizumer vrijwel geen damtoernooi over.
Ook nu nog . . .
Jan Terpstra in actie tegen William Bor |
Voor het eerst in 15 jaar geen Jan T. Terpstra op de diverse deelnemerslijsten; hij stond er in eerste instantie natuurlijk wel op, maar werd er op zijn verzoek weer van afgevoerd (tot grote spijt van de organisatoren). Dammend Nederland kon daar maar moeilijk mee omgaan!
Om dan nu de vraag te beantwoorden ("Hoe is het met Jan"?); niet echt goed, moet helaas de reactie zijn. Ten eerste had Jan wat te lang met zijn blessure rondgelopen en toen hij zich uiteindelijk dan toch bij de medici in Boedapest had vervoegd, bleek dat de geneesheren zich ook niet optimaal van hun taak hebben gekweten. Een in het ziekenhuis aldaar opgelopen virus deed Jan besluiten om maar terug te keren naar Nederland; de hand was te pijnlijk. In Amsterdam (Schiphol) aangekomen, werd hij per direct afgevoerd naar het universitair ziekenhuis (een procedure die gewoon is, bij het oplopen van een virus in het buitenland!)
Na vijf dagen werd Terpstra weer ontslagen uit het ziekenhuis. Thuis (in Leeuwarden) moest hij revalideren; de prognose was dat het allemaal wel goed zou komen, maar dat het wel een paar maanden kon duren voor het zover was!
Tegenvaller . . .
Echter, tijdens de noodzakelijke therapie bleek dat er toch meer aan de hand moest zijn; het herstel zette maar niet in en vooral de pols werd alleen maar pijnlijker.
Een scan wees uit, dat een operatie aan het betreffende gewricht noodzakelijk is! De specialist die de operatie gaat uitvoeren drukte Terpstra nog wel op het hart, dat een 100% herstel er misschien niet inzit(!), maar dat hij bij normaal gebruik er niet al teveel last aan over hoeft te houden.
Even voor de duidelijkheid, Terpstra is een linkshandig; waarschijnlijk weet u, als sportliefhebber, wel dat `echte linkspoten` (denk daarbij bijvoorbeeld aan fameuze voetballers als Piet Keijzer, Willem van Hanegem en Arjen Robben), heel erg rechtsonhandig zijn!
In ieder geval, uitgerekend één dag voordat de nationale clubcompetitie dit seizoen losbarst wordt Terpstra geopereerd (ook dat nog!). Mocht het herstel zich na de operatie wel in zetten, dan hoopt Terpstra dat hij voor de tweede ronde van de NC kan worden klaargestoomd! Terpstra hoopt dan wel dat hij een vrijstelling krijgt van de notatieplicht, want het lijkt uitgesloten dat zijn fijne motoriek ruim 14 dagen na de operatie alweer herstelt is!
U ziet het, het leven van een damprofessional gaat niet altijd over rozen, maar Jan T. Terpstra is een bikkel; we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het uiteindelijk goed zal komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten