woensdag 5 december 2012

ANTONIUS FREDERIKUS SCHOTANUS


Door Tjalling van den Bosch

Kafka

De lezer dezes zal zich afvragen wat de relatie is tussen onze hoofdpersoon en de Duits-talige schrijver Franz Kafka ?!? "Is het de onheilspellende, nachtmerrie-achtige sfeer, welke bekend staat onder de naam Kafkaesk en die zo vaak in de boeken van Kafka de boventoon voeren" zullen sommigen zich misschien afvragen.
Nee, nee u zit in de verkeerde hoek, de link waar schrijver dezes op aanstuurt gaat om een uitspraak van Kafka: "Ik schrijf geen literatuur, ik ben literatuur" en zo is het met onze hoofdpersoon ook, wat dammen betreft !

Antonius Frederikus Schotanus (van 4 januari 1943) zag het levenslicht in Leeuwarden en al snel raakte hij besmet met het damvirus, iets waar je je levenlang niet meer van afkomt.
Om de ruim 50-jarige dam-carriére van Schotanus uit de doeken te doen ben je dan ook nogal even bezig.Ten eerste is daar de dammer, maar hij is ook bestuurder en organisator.Het huidige 'geweten' van DamClub Huizum, Sietse Nagel, verwoordde het als volgt: " Het reper-toire van Anton is iets te groot voor ons, want als je denkt compleet te zijn, ben je er waarschijnlijk nog niet ". Dus dan maar even in het kort de (dam-)levenswandel van ons onderwerp in kaart proberen te brengen.

Dammer

Als lid van DamClub Huizum heeft hij al (bijna) ontelbare malen de 'onderlinge' op zijn naam geschreven (and still counting !). Daarnaast heeft hij, tot nu toe (eind 2012), 37 keer (debuut 1962, op 19-jarige leeftijd) meegedaan aan het Fries Kampioenschap (individueel) en uit deze strijd is Schotanus 9 keer als winnaar te voorschijn gekomen, je zou dus kunnen zeggen 1 op 4.
Hij nam 6 keer deel aan de finale van het Nederlands Kampioenschap, maar hier heeft hij nooit in de top kunnen meedraaien, wat op zich geen schande is als men begrijpt dat de 'toppers van toen' van het kaliber Roozenburg, Sijbrands en Wiersma waren (met zijn allen goed voor zo'n 10 wereldtitels). Aan een Europees- of WereldKampioenschap heeft Anton nooit meegedaan, maar wel aan alle verdere aansprekende dam-krachtmetingen zoals het Brinta-, Sotsji-, Suiker-, KSH-, en Turkstra- toernooi. Zijn beste prestatie is (naar eigen zeggen) zijn vierde plaats in het Turkstra-toernooi van 1968 (achter Tsjegolev, Andreiko en Sijbrands).
Maar dan ben je er nog niet, want onze hoofdpersoon heeft zich ook, jarenlang, overgegeven aan
het dammen per briefkaart ! Bij de correspondentie-dammers werd hij 3 keer (1965, 1984 en 1987) Nederlands Kampioen. Zijn 'finest hour' in dit metier beleefde Schotanus in 1988 toen hij wereldkampioen werd. Ook als teamspeler (10-tallen, 8-tallen, 4-tallen) heeft Schotanus vele prijzen gewonnen met als absoluut hoogtepunt het Kampioenschap van Nederland welke DamClub Huizum in het seizoen 1974-1975 ten deel viel. Met een plus 4 score had hij een groot aandeel in het uiteindelijke resultaat. Als laatste wil ik het Europees Kampioenschap bij de 60-plussers nog even voor het voetlicht halen. In het jaar 2010 wist Anton, in Berlijn, ook deze titel voor zich op te eisen.
Dat Schotanus zowel nationaal als internationaal 'Maitre' in het edele damspel is zal u dan ook niet verbazen. Hier laat ik het bij, want dit onderwerp (dammer) zou te lang worden als ik de hele palmares van Schotanus voor het voetlicht zou toveren en dan nog zou ik te kort schieten.

Bestuurder

Ook als bestuurder heeft Schotanus zich meer dan verdienstelijk gemaakt. Het zou te veel zijn om alles te benoemen, het interreseert de lezer misschien ook niet, maar toch even een paar feiten: van 1965 tot en met 1987 (met een kleine onderbreking) bestuurslid van de Provinciale Friese DamBond, van 1969 tot en met 1977 bestuurdlid van de Koninklijke Nederlandse DamBond.
van 1989 tot en met 1998 voorzitter van diezelfde bond. Maar bovenal heeft hij zich opgeworpen als bestuurder van onze club, waarvan (alles bij elkaar) al zo'n 30 jaar als voorzitter.

Organisator

Als laatste komt 'de organisator' aan bod, ook hier weer 'te veel om op te noemen' dus laten we hethouden bij de vermaarde 'Turkstra'-toernooien van 1965, 1966 en 1968, samen met Chris Wiersma (de vader van Harm) en de al even befaamde K.S.H.-toernooien van 1973, 1975 en 1977 samen met Wim Los.Het bovenstaande is een korte (!?!) samenvatting van wat Anton Frederikus Schotanus zoal 'bij de (dam-)kop' heeft gehad. De lezer die Schotanus totaal niet kent wil ik er op wijzen dat onze hoofdpersoon naast dit alles ook nog gewoon een baan had.
Hij was verbonden aan een scholengemeenschap in Heerenveen als leraar Duits (Kafka ?) en bediende zich graag van de 'Delftse methode' en dat heeft niets met dammen te maken (zoals sommigen misschien denken), maar dit is een methode van lesgeven waarbij op 'natuurlijke manier wordt onderwezen/geleerd'.

Pensioen

En dan is het tijd om rustig van 'Drees te trekken' ! Nou ik dacht het niet ! ? !, na zijn pensionering, in 2004, begaf Anton zich weer naar de studiebanken (als student!) en met succes, want op 30 juni 2008 kreeg hij zijn 'Masterbull voor Geschiedenis' aan de Rijksuniversiteit Groningen. Natuurlijk heeft Anton als dammer wel eens een nederlaag moeten slikken en privé heeft hij ook de nodige tegenslagen te verwerken gekregen, zo werd in 1995 bij zijn eerste vrouw (Annalies) kanker geconstateerd en een jaar later overleed ze aan de gevolgen hiervan. Enkele maanden geleden schrokken alle Huizumers enorm (en velen met ons) toen tijdens een toernooi
(E.K. senioren) in Vilnius (Litouwen) Schotanus plotseling onwel was geworden en met hartklachten in het ziekenhuis aldaar was opgenomen. Een 'inferior heart-attack' werd geconstateerd, gelukkig hoefde schrijver dezes geen necrologie te schrijven en kan Schotanus, nadat er in Groningen enkele 'omleidingen' tijdens een open hart operatie werden aangelegd,
zich (hopelijk) weer overgeven aan zijn ongeneeslijke ziekte . . . DAMMEN . . . .

Antonius Fredrikus Schotanus: "Ik dam niet, ik ben dammen" (vrij naar Franz Kafka) . . . .

Onderstaand fragment komt uit het jubileumboek van Damclub Huizum

Wit: A. Schotanus
Zw.: A. Bakker
(FK 1994)














Na het gespeelde 1.34-29! denkt de zwartspeler zich van de opsluiting te kunnen ontdoen, maar hij komt bedrogen uit. 1...17-22 2.29x20 25x14? 3.35x24 22-28 4.33x22 18x38 5.42x33 14-19 en nu de Afrikaanse dam met 6.24-20!! 15x24 7.47-41! 36x47 8.49-44 47x29 9.26-21 16x27 10.37-32 27x40 11.45x05!
Het eindspel dat er nog behoorlijk spannend uitziet, wordt met vaste hand naar winst gevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten