donderdag 22 januari 2015

Niels...

Door Tjalling van den Bosch

Niels?, jazeker!; kent u geen dammer met die voornaam? De 'Niels' waar dit epistel aan wordt opgehangen kan weleens van cruciaal belang zijn voor de redding onze edele damsport!!Maar pijnigt u uw hersenen niet, want hij is geen dammer, maar een voormalig shorttracker!

Niels Kerstholt (geboren te Utrecht, op 2 april 1983) was de belichaming van de wederopstanding  het schorttrack in Nederland.
In de jaren 80 (van de vorige eeuw) was Nederland wereldwijd toonaangevend in de shorttracksport. Men behaalde op meerderedisciplines wereldkampioenschap-pen en tijdens de Olympische Spelen van Calgary (1988) won het Nederlandse relay-team goud (met de huidige bondscoach Jeroen Otter in de gelederen). Shorttrack was in de west Canadese stad overigens een demonstratiesport, maar het resultaat laat zien dat ons land toentertijd tot de absolute top behoorde. Daarna raakte de Nederlandse shorttracksport in verval; aansprekende resultaten bleven uit en dus ook de sponsors.   
Met de komst van Niels Kerstholt (en ook Cees Juffermans) werd de negatieve spiraal weer omgebogen, maar het bleef in eerste instantie bij bemoedigende resultaten op persoonlijke afstanden.
Het 'koningsnummer' van het shorttrack is de relay (ploegenachtervolging) en Nederland deed op dat onderdeel pas weer van zich spreken toen, in het begin van de 21ste eeuw, mensen als Sjinkie Knegt (vooral hij), Daan Breeuwsma en Freek van der Wart zich aandienden. Kerstholt besloot  om zijn carrière te verlengen om toch nog een kans te maken op olympisch eremetaal; dat moest vorig jaar in Sotsji gebeuren. Het werd echter een grote deceptie voor het Nederlands team; een valpartij in de finale, in de eerste bocht (en een fout van de scheidsrechter die zich niet aan de regels hield en de race liet doorgaan), verpulverde alle hoop.

Toch kreeg het afscheid van de wedstrijdsport voor Kerstholt nog een gouden randje; tijdens het W.K. van vorig jaar (2014 en wederom in Calgary) was de hoogste eer wel weggelegd voor het Nederlandse team. Vooral de fantastische finish van Knegt staat op het netvlies van menig (Nederlandse) sportvolger. Met ingang van het seizoen 2014/2015 ging Kerstholt voldaan met
(sport)pensioen. 

Wat heeft . . . ?

Ja ja, we weten het wel: "Wat heeft dit met dammen van doen"? Niels Kerstholt bracht onze edele damsport op een wel heel onverwacht (maar niet onterecht) moment in beeld bij een groot publiek! Op zondag 28 december 2014 bracht de NOS het sportjaaroverzicht 2014 in de Nederlandse huiskamers. Toen de uitzending 32 minuten en 42 seconden oud was, kreeg Kerstholt de vraag voorgelegd wie volgens hem 'dé sportman van het jaar' was. "Ton Sijbrands" was zijn antwoord en toen kregen we beelden van de recordpoging blindsimultaan (in het stadhuis te Hilversum) in beeld. Als fervent dammer krijg je dan natuurlijk een enorme adrenaline-stoot; wie had ooit kunnen denken dat onze sport nog eens volop in beeld zou komen bij een dergelijk, massaal bekeken, tv-programma. Zou Kerstholt, na het shorttracken, nu ook zorgen voor de wederopstanding van onze geliefde damsport?

Overigens zou Sijbrands niet de eerste dammer zijn geweest die deze eer te beurt zou zijn gevallen (als hij tot 'Nederlands sportman van het jaar' zou zijn gekozen).  De primeur staat op naam van Piet Roozenburg; in 1948 kreeg hij deze eretitel uitgereikt, na het behalen van zijn eerste wereldtitel. Voor de volledigheid: Roozenburg is de enige denksporter die dit ooit heeft bereikt; toen Max Euwe in 1935 wereldkampioen schaken werd, was er  schijnbaar nog geen behoefte aan een dergelijk eerbetoon.  

Fantasie . . .

Als ik het laatste (denksporter als 'sportman van het jaar') tot mij laat doordringen, dan slaat (misschien) mijn fantasie op hol. Wij dammers kunnen natuurlijk proberen om Sijbrands voor de volgende verkiezing te nomineren; alleen dat al, zou natuurlijk het dammen wederom onder de aandacht van een groot publiek brengen. We kunnen ook proberen om Sijbrands voor te dragen voor de oeuvre-prijs; dit zou dan weer de deur openen voor anderen, denk hierbij aan zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma! Noem mij gerust een fantast, maar . . .:  

De fantasie van vandaag, kan de realiteit van morgen zijn . . .

Iemand die we helaas niet meer kunnen nomineren, maar die we nimmer mogen vergeten, is Jannes van der Wal. De voormalig wereldkampioen (Sao Paulo - 1982) kwam ooit met het volgende probleem op de proppen, welke door zo'n andere 'fantasierijke geest' (Andreas Kuyken - in diens damrubriek in de NRC van 21 december 1974) de toevoeging d'où terni toux - Fryslân kreeg opgespeld:

Natuurlijk, wit speelt en wint!
Voor de oplossing adviseer ik u fasten your seatbelts:  36-31 (27x36)  32-27 (22x31) verplicht!, ziet u wel?  30-24  (19x30)  47-41  (36x47)  vanaf nu -meerslag 'rules'-  29-24  (47x35)  50-44  (35x20)  25x1  (30x39)  1x5 UIT!!

Dammers, sla de handen ineen en promoot het dammen waar het maar kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten